Randgemeenten krijgen hulp om assertief Vlaams beleid te voeren

C21

Randgemeenten krijgen hulp om assertief Vlaams beleid te voeren

Benweytsjuni2024
 

Minister Ben Weyts lanceert een inspiratiegids voor assertief Vlaams beleid in de Rand rond Brussel. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen is deze beleidswijzer voer voor de lokale verkiezingsdebatten én de bestuursakkoorden die straks afgesloten moeten worden. Gemeentebesturen hebben immers heel wat instrumenten om een assertief Vlaams beleid te voeren in de Rand, maar benutten die nog niet altijd maximaal. Ze beseffen ook niet altijd welke steun ze kunnen krijgen om het Vlaams karakter te versterken. “De uitdagingen zijn groot in onze streek, maar de wil om het Vlaams karakter te versterken is dat evenzeer”, zegt Weyts. “Lokale besturen kunnen en moeten een bondgenoot zijn in onze strijd voor een Vlaamse Rand”

Het Vlaamse en het groene karakter van de Rand staan voortdurend onder druk van de verstedelijking vanuit Brussel. Vroeger was men al tevreden als men iets van het oude karakter kon beschermen en behouden, maar de voorbije jaren voert minister van Vlaamse Rand Ben Weyts een ambitieuzer beleid: het is de bedoeling om het Vlaamse en groene karakter van de Rand opnieuw te versterken. Lokale besturen kunnen een belangrijke en positieve rol spelen, maar weten niet altijd goed hoe ze daar aan moeten beginnen. Er zijn wettelijke instrumenten om bijvoorbeeld een assertief Vlaams beleid te voeren, maar die zijn soms onbekend of wat abstract.
 
Weyts lanceert nu in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober een beleidswijzer voor lokale besturen in de Vlaamse Rand. Het is een inspiratiegids met een 40-tal goede praktijkvoorbeelden die heel concreet maken hoe een gemeentebestuur maximaal gebruik kan maken van wettelijke mogelijkheden en impactvol beleid kan opzetten. Zo beschrijft de beleidswijzer bijvoorbeeld een project om Nederlands te promoten in handelszaken: een initiatief dat het Vlaamse karakter in de verf zet én nieuwkomers meer laagdrempelige oefenkansen biedt. Er is een ander praktijkvoorbeeld dat aantoont dat een gemeentebestuur ook kan samenwerken met de lokale voetbalclub om in te zetten op integratie en verwerving van het Nederlands, want sport is krachtige maïzena voor een gemeenschap. Nog andere praktijkvoorbeelden illustreren het belang van goede en duidelijke afspraken in het subsidiereglement voor lokale verenigingen; het potentieel van een voorrangsbeleid voor eigen inwoners in basisscholen of de mogelijkheden van het nieuwe decreet ‘Wonen In Eigen Streek’. En dat is maar een greep uit het hele aanbod.
 
Lokale mandatarissen, ambtenaren en ook burgers krijgen met andere woorden heel concrete tips en vinden dankzij de beleidswijzer ook de weg naar andere overheden en organisaties die klaar staan om met raad, daad én financiële steun de schouders te zetten onder bijvoorbeeld het lokaal taal- en integratiebeleid, het woonbeleid en het onderwijsbeleid. Er is een apart hoofdstuk op maat van de faciliteitengemeenten, waar de taalwetgeving uitgebreider is. De inspiratiegids kan nu de lokale verkiezingsdebatten verrijken en daarna een basis bieden voor bestuursakkoorden in de Vlaamse Rand.
 
Nu zaterdag wordt de beleidswijzer ook besproken op het jaarlijks colloquium ‘Stand van de Rand’, dat dit jaar doorgaat in CC Westrand in Dilbeek.
 
“Onze Vlaamse Rand is een prachtige regio die een assertief beleid verdient”, zegt Weyts. “Gemeentebesturen moeten de druk vanuit Brussel niet lijdzaam ondergaan: ze kunnen wel degelijk een krachtig Vlaams beleid voeren, dat bijvoorbeeld nieuwkomers warm maakt voor onze taal en onze identiteit. Beleid maakt een groot verschil – en hetzelfde geldt voor gebrek aan beleid. Nu deze beleidswijzer er is, heeft straks geen enkel lokaal bestuur in de Rand een excuus om niet te doen wat moet”.
Meer info:
 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 aug 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 13 sep 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 21 aug 2024

archief