Meer dan 1.000 peddelaars ontdekken de Zenne

C21

Meer dan 1.000 peddelaars ontdekken de Zenne

Img_7792
 
Al meer dan 1.000 kanovaarders, kajakkers en suppers hebben genoten van de peddelroute op de Zenne die pas sinds vorig jaar bestaat. De teller staat ondertussen al op 1.170 peddelaars die het prachtige traject tussen Lot en Drogenbos afgelegd hebben. Dit onderdeel van het intergemeentelijk project ‘Zennevallei Hergist’ blijkt dus een schot in de roos. De betrokken partners gaan nu verder investeren in deze mooie afvaart. “De Zenne werd vroeger weggestoken. Nu geven we hem mooi en proper terug aan de Zennevallei. We maken van de Zenne een echte groenblauwe troef voor onze streek”, zegt minister van Vlaamse Rand Ben Weyts, zelf een Beerselaar.
 
De Vlaamse Overheid en de gemeenten Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Beersel hebben de handen in elkaar geslagen voor ‘Zennevallei Hergist’, dat dit uniek stukje Vlaanderen in de schijnwerpers wil zetten. De partners willen onder meer de Zenne zelf veel beter uitspelen. Lange tijd was de Zenne een ondergewaardeerde, vervuilde en onbekende rivier, maar ondertussen is de waterkwaliteit fors verbeterd. Met name het 6,3 kilometer lange traject tussen Lot en Drogenbos is een aaneenschakeling geworden van prachtige plekjes. Daarom werd net daar vorig jaar een peddelroute gelanceerd, die mensen toelaat om van begin juli tot eind september dit mooie stukje Zennevallei op een unieke en sportieve manier te ontdekken.
 
Nu blijkt dat al 1.170 kanovaarders, kajakkers en suppers genoten hebben van de nieuwe peddelroute op de Zenne. De peddelaars vertrokken in Lot en trokken langs de Zennebeemden, over Sint-Pieters-Leeuw tot op de Catala-site in Drogenbos. Ze genoten van een verrassend parcours langs groene parels in de Zennevallei en iconische erfgoedlocaties, met aandacht voor zowel het sportieve, het ecologische en het recreatieve. Peddelsport Vlaanderen monitort het aantal peddelaars, zodat er ook geen risico is op enige beschadiging van de prachtige natuur.
 
De partners van ‘Zennevallei Hergist’ gaan de afvaart nu nog meer in de kijker zetten. Het nabijgelegen Catalabos wordt toegankelijker gemaakt voor wandelaars en aan de startplaats in Lot komt er een Zenneterras. De vertreksteiger – die tot nu toe een tijdelijke constructie was – krijgt een structurele inbedding, wat het gebruiksgemak nog verder zal verhogen.
 
“De Zenne verbindt onze gemeenten in de Zennevallei”, zegt minister van Vlaamse Rand Ben Weyts. “Vroeger werd deze rivier weggestoken vanwege de stank en de overlast, maar we herstelden de groenblauwe ader in ere en gaan hem nu uitspelen als een visitekaartje voor onze streek. Steeds meer mensen kunnen hier volop komen genieten”.
 
Ook Peddelsport Vlaanderen is tevreden met het aantal peddelaars. “Dit toont de kracht van samenwerking en investeringen in ons natuurlijke erfgoed”, zegt directeur van Peddelsport Vlaanderen Steven Thys. Om het peddeltraject proper te houden organiseert Peddelsport Vlaanderen op 28 september trouwens een ‘Paddle Cleanup’. Iedereen is welkom om de Zenne mee proper te maken en te houden.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 sep 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 18 sep 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 13 sep 2024

archief