BEVER - Verbeteringswerken Akrenbos gaan van start

C21

BEVER - Verbeteringswerken Akrenbos gaan van start

Editiepajot_akrenbos_bever_-_deschuyffeleer__2_
Burgemeester Luc Deneyer, schepen Dirk Willem, Bart Neyrinck voor Riobra, Gerrit Willemsen en Jan Peeters voor nv Nijs Marcel, Patrick Decat voor Arcadis VDS en Geert Cosijns voor Eandis - Foto's Deschuyffeleer
 
Editiepajot_akrenbos_bever_-_deschuyffeleer__6_
Foto Deschuyffeleer
Editiepajot_akrenbos_bever_-_deschuyffeleer__5_
Foto Deschuyffeleer
Plan_werken1_akrenbos
Fasering wegeniswerken - Deschuyffeleer
 

Met het oog op de aanvang van de geplande verbeteringswerken in Akrenbos nodigden het gemeentebestuur, het studiebureau Arcadis VDS, Riobra, Eandis en wegenbouw Nijs de omwonenden uit op een infovergadering in de polyvalente zaal van de GBS Ak’cent. Een 70-tal toehoorders waren dan ook één en al aandacht voor de uitleg over het project dat de Doortocht van Akrenbos als benaming meekreeg.  

De vooropgestelde werken omvatten drie luiken. Patrick Decat van het studiebureau Arcadis VDS : “Een eerste luik behelst de rioleringswerken met de vervanging van de gebrekkige en ondiep gelegen riolering, de uitbouw van een semi-gescheiden rioleringsstelsel waarbij grachten en oppervlaktewater maximaal afgekoppeld worden en de rechtstreekse aansluiting van de vuilvracht op het reeds bestaande Aquafinproject.”.
 
De wegeniswerken, een tweede luik, zijn uitbesteed aan Wegenbouw Marcel Nijs uit Turnhout. “Deze worden eveneens in drie fazen uitgevoerd”, aldus Gerrit Willemsen voor de firma Nijs. “In eerste instantie wordt de hoofdweg gaande vanaf de gemeentegrens met Lessen tot aan de aansluiting op het reeds uitgevoerde Aquafinproject aangepakt. In tweede en derde instantie volgen dan de zijwegen.”
 
Als derde luik maken ook nutsmaatschappijen gebruik van de riolerings- en wegeniswerken om lokale aanpassingen te verwezenlijken. Zo gaat Eandis aardgas leggen zowel langs de hoofdweg als langs de zijwegen. Ook staan de uitbreiding van het telenet, het ondergronds brengen van het laagspanningsnet en de aanpassingen aan de straatverlichting op til. Belangstellenden die alsnog op bepaalde nutsvoorzieningen wensen aan te sluiten doen er goed aan om nu al informatie in te winnen over het indienen van een mogelijke aanvraag.
 
Gedurende de werken die de eerste dagen van maart aanvangen en vermoedelijk één jaar zullen in beslag nemen wordt alle doorgaand verkeer geweerd. Het gemeentebestuur garandeert een maximaal overleg met de diverse actoren om in eerste instantie de hinder tot een minimum te herleiden. Aandachtspunten hierbij zijn het blijven verzekeren van de mobiliteit van de omwonenden en de bereikbaarheid voor de hulpdiensten ten allen tijde niet in het gedrang te brengen. Ook voor de landbouwers die noodgedwongen hun weiden en velden moeten kunnen bereiken wordt overleg met de aannemers in het vooruitzicht gesteld.
 
De toehoorders hadden vragen over de kosten voor de scheiding van hemel- en afvalwater. In de schoot van de gemeenteraad werd eerder beslist dat eenieder die het wenst een beroep mag doen op personeel van de gemeente voor de uitvoering van werken op privé-domein die rechtstreeks in verband staan met de aansluiting op het vernieuwde rioleringssysteem aan het gunsttarief aan 10 euro per manuur. Ook het gebruik van de gemeentelijke machinerie aan een gunsttarief is mogelijk. Zolang de aannemer aan het werk is blijft de aansluiting gratis. Naderhand wordt wel een aansluitingsrecht aangerekend van 700 euro + BTW.  

De kostprijs van het project bedraagt in zijn totaliteit nagenoeg 1 350 000 euro. Het gemeentelijk aandeel beloopt 40%. De overige kosten zijn ten laste van Riobra.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 feb 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief