BEVER / TERNAT - Als recht krom is - Memoires van een vals beschuldigd ambtenaar

C21

BEVER / TERNAT - Als recht krom is - Memoires van een vals beschuldigd ambtenaar

Collage_deschuyffeleer
Werner Godfroid (zoon van André Godfroid) en moeder Lucienne Vandenberg - Foto Deschuyffeleer
 

Bij uitgeverij Unibook verscheen “Als recht krom is -  Memoires van een vals beschuldigd ambtenaar”, een autobiografie van de vorig jaar overleden André Godfroid, voormalige directeur-generaal van het Algemeen Bestuur van Ontwikkelingssamenwerking (ABOS). Hierin zet de schrijver zich af tegen de valse beschuldigingen van fraude aan zijn adres en waarvoor hij zelfs een korte periode in voorlopige hechtenis werd genomen. De zaak viel te herleiden tot een met vliegtuigtickets sjoemelende ABOS-ambtenaar, die André hierbij evenwel aanwees als opdrachtgever. Uiteindelijk werd hij van alle aantijgingen witgewassen. De goede afloop van de 10 jaar aanslepende procedure van eerherstel en het verkrijgen van morele genoegdoening ten opzichte van zijn juridische belagers mocht hij evenwel niet meer meemaken. André overleed vorige zomer op 80-jarige leeftijd in zijn thuishaven St-Katharina-Lombeek.   

Valse beschuldiging
De Integriteit en de zin voor rechtvaardigheid van de voormalige directeur-generaal van het ABOS staan in schril contrast met de vernederende en valse beschuldigingen van fraude die hem na zijn oppensioenstelling te beurt vielen. Vooral dit knagend gevoel van onrecht zette hem aan zijn levensverhaal neer te pennen. Bij zijn plots overlijden was het laatste hoofdstuk nog niet afgewerkt. André’s echtgenote Lucienne Vandenberg en de kinderen beslisten evenwel om vaders eindwerk af te ronden en te zorgen voor publicatie.
 
Opgegroeid in een kroostrijk en kansarm gezin vat de jonge André in het naoorlogse België met gretigheid een loopbaan als ambtenaar bij het Ministerie van Koloniën aan van op de onderste sport van de maatschappelijke ladder. Hij kon toen niet vermoeden hoe ver zijn ambities en zijn inzet hem uiteindelijk zouden brengen. Het eerste deel van zijn boek behelst dan ook het relaas van een boeiend,avontuurlijk en interessant leven. Zijn verhaal spreekt voor zich. Het getuigt van een enorme levenskracht en vertaalt een grote levenshonger.
 
Voor Godfroid gold slechts één richtsnoer en dat was “vooruitkomen in het leven doe je uitsluitend op basis van eigen verdiensten”. Bijzonder cynisch is dan ook dat uitgerekend hij, na een onberispelijke staat van dienst aan de gemeenschap, in de gevangenis belandt op basis van compleet valse beschuldigingen in het leven geroepen door een zwaar sjoemelende ambtenaar. Groter onrecht was voor hem niet denkbaar. Zijn diepe verontwaardiging over de goedgelovigheid van het gerecht en over de rol van de media snijden dan ook terecht vlijmscherp doorheen de pagina’s van deel twee en drie van het boek.
 
Vrijspraak
Dertig slopende maanden na zijn onterechte voorhechtenis wordt zijn juridische lijdensweg uiteindelijk eind 2000 afgerond met een tweede vrijspraak door het Hof van Beroep. Dat het nog tien jaar heeft geduurd vooraleer het boek werd uitgegeven heeft te maken met een rechtsgeding, door hemzelf ingeleid, met als hoofddoel morele genoegdoening te verkrijgen van degenen die hem verdacht maakten, het terugvorderen van de hoog opgelopen gerechtskosten en het verkrijgen van een schadeloosstelling voor aantasting van eer en goede naam. Hij wou absoluut eerst de uitspraak van de rechtbank afwachten om de publicatie van zijn boek in geen geval de rechtsgang te laten belemmeren.
 
Begin 2009 werden door de Rechtbank van Eerste Aanleg te Brussel de slotpleidooien in deze zaak vastgesteld op 4 februari 2010. André overleed echter vorige zomer. De echte fraudeur is inmiddels veroordeeld maar de valse aantijgingen in de kranten en de ongegronde beschuldigingen van de Inspecteur van Financiën zullen echter nooit meer kunnen worden rechtgezet.
 
Het boek is te koop via www.unibook.com/nl/home  en kost 30 euro of op rekeningnummer BE70 7341 6900 4725 met vermelding "Als recht krom is" en het leveringsadres indien verschillend van opdrachtgever.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 mrt 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief