BEVER - Gerestaureerde huisvesting voor St-Jozef

C21

BEVER - Gerestaureerde huisvesting voor St-Jozef

Bever_inhuldigin_st-jozefkapel_-_deschuyffeleer__31_
Pastoor Georges Verhaege, burgemeester Luc Deneyer, schepen Dirk Willem, voorzitter van de cultuurraad Werner Godfroid en de eigenaars John Notredame en Hilde Noyez aan de gerestaureerde St-Jozefkapel aan de Eeckhout - Foto's Deschuyffeleer
 
Bever_inhuldigin_st-jozefkapel_-_deschuyffeleer__32_
Schepen Willem en de gemeentelijke werklieden die hielpen bij de restauratie - Foto Deschuyffeleer
 
Collage_st-jozefkapel_bever_-_deschuyffeleer
St-Jozefkapel - details - Fotocollage Deschuyffeleer
 
Collage_2_st-jozefkapel_bever_-_deschuyffeleer
Plechtige inhuldiging St-Jozefkapel - Fotocollage Deschuyffeleer
 
Bever_inhuldigin_st-jozefkapel_-_deschuyffeleer__9_
het Gents Tubakwartet - Foto Deschuyffeleer
 

Met “Bever, het open museum van kapellen, kruisen, gevelnissen, kruiswegen open- en kamerkapellen, mag terecht trots zijn op zijn onroerend erfgoed” zette de voorzitter van de cultuurraad Werner Godfroid de toon bij de officiële inhuldiging van de gerenoveerde Sint-Jozef-kapel aan de Eeckhout. De plechtigheid vond plaats in het bijzijn van het gemeentebestuur met burgemeester Luc Deneyer op kop, de eigenaars John Notredame en Hilde Noyez, pastoor Georges Verhaege, een ruime delegatie van de cultuurraad en tal van sympathisanten. De kapel werd enkele jaren terug zwaar beschadigd door een geslipte wagen. Het was op aandringen van de cultuurraad dat het gemeentebestuur met de eigenaars afsprak de kapel te restaureren.

In 1999 maakte de Cultuurraad, onder de impuls van de inmiddels overleden voorzitter Nelly Verkouter, een inventaris op van de kapellen en kruisen. “De restauratie en het onderhoud van de nog bestaande kapellen, door een samenwerking tussen de gemeente en de particuliere eigenaars, is een goed begin voor het behoud van dat erfgoed. De realisatie van deze Sint-Jozefkapel is er een mooi voorbeeld van”, aldus de voorzitter van de cultuurraad. De kosten van de nodige materialen voor de restauratiewerken werden gedragen door de eigenaars en de gemeentewerklieden, onder toezicht van schepen Dirk Willem, zorgden voor de realisatie. Deze manier van doen is zowel voor het behoud van het patrimonium als voor de gemeentelijke financiën als voor de eigenaars een win-operatie. “Wij hopen alvast dat dit initiatief de nodige aandacht trekt en dan ook zorgt voor navolging” zegt de burgemeester.
 
De St-Jozefkapel werd gebouwd in 1902. Alhoewel toegewijd aan Sint-Jozef kwamen mensen hier ook op bedevaart om Sint-Apollonia te bidden tegen tandpijn en de heilige Ursula als beschermster van een goed huwelijk en tegen kinderziekten. Ook de opkopers van tarwe en meel kwamen hier bidden opdat de Pauwelviering in Galmaarden goed zou verlopen. Fraai aan deze kapel zijn de neogotische ramen met spitsboog.  Opmerkelijk is het klokje. Het werd destijds door kapelaan Pornel gemaakt uit de dop van een gasfles. Op de geveltip merken we nog een mooi keramisch beeld van de  Beverse kunstenaar Jean Damali.
 
Het geheel werd doorspekt met gesmaakte muzikale intermezzo’s gebracht door het Gents Tubakwartet en afgesloten met een receptie aangeboden door het gemeentebestuur en verzorgd door de mannen van Rijp voor de Pijp.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 mrt 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief