REGIO / SILLY - Leven in de brouwerij

REGIO / SILLY - Leven in de brouwerij

Brouwerij_silly-_foto_s_deschuyffeleer__18_
De brouwersfamilie Van der Haegen - Foto's Deschuyffeleer
 
Brouwerij_silly-_foto_s_deschuyffeleer__4_
Koken en filteren - Deschuyffeleer
Brouwerij_silly-_foto_s_deschuyffeleer__8_
De bottelarij - Deschuyffeleer
Gamma_brasserie_de_silly
Brasserie de Silly - het gamma - Deschuyffeleer
 
Brouwerij_silly-_foto_s_deschuyffeleer__29_
 

België, bierland bij uitstek,  hield vandaag aan beide zijden van de taalgrens - voor de tweede keer - Open Brouwerijendag. Samen met nog 23 andere brouwerijen was dit ook het geval voor de Brouwerij van Silly gelegen in de driehoek Edingen-Soignies-Ath. Een interessant onderwerp en een prachtig lenteweer wisten dan ook duizenden bezoekers te overhalen om het leven in deze brouwerij van nabij te gaan bekijken.

 

De gele gebouwen van de  familie-brouwerij van Silly staan dominant in het dorpscentrum.. Wij beginnen ons bezoek aan het bijgebouw het Café de la Brasserie. Het ontstaan van dit café gaat terug naar de familie Meynsbrughen die de brouwerij opstartte in 1850. De Brasserie de Silly, sinds 1974 genoemd naar de beek Sylle, ontstond als boerderij-brouwerij waar in de winter bier werd gebrouwen voor de seizoensarbeiders die in de zomer de oogst kwamen binnenhalen. 

 

Eenmaal in de fabricageruimte worden oudheid en geschiedenis vervangen door technologie. Het productieproces is hier nog steeds gebaseerd op traditie en het gebruik van natuurlijke grondstoffen. Jaarlijks worden hier zo’n  12500 hectoliter gebrouwen. Eén derde van de productie wordt geëxporteerd naar Italië, Amerika, Canada, Japan, China, …  De meest groeiende afzetmarkt is Australië en verwacht wordt dat in de toekomst de helft van het bier zijn weg buiten de grenzen zal vinden. De malten komen uit eigen land of uit Frankrijk, de hop komt uit Kent (GB) en uit Midden-Europa. In de brouwerij zijn 17 mensen voltijds aan het werk, 8 administratieve bedienden en 9 arbeiders.

 

Het absolute nummer 1 in het 12-delig Silly’s brouwgamma is l’Abbye de Forest. Dit biertje krijgt op de drankkaart het gezelschap van la Divine, de blonde en bruine Double d’Enghien, de Enghien Noël,  de Scotch Silly, de Saison Silly, de Pils Silly, de Super 64, het Titje, de Cré Tonnerre en de jongste uit de familie de Pink Killer. Als buitenbeentje vermelden we terloops nog de Royale Blonde. “Al betaalt dit gesmaakt tafelbiertje het gelag van de opkomst van een nieuwe frisdrankcultuur, toch valt op enkele uitzonderingen na, met zekerheid te weerleggen dat het hedendaags drinkgamma met koploper cola gezonder zou zijn.”, stelt brouwer Lionel Van der Haegen.

 

Op de vraag of de Brouwerij van Silly verwacht dat er in de toekomst minder bier gaat gedronken worden omdat er meer Bobben gaan opduiken wist de brouwer heel diplomatisch te vertellen “België was, is en zal allicht altijd een bierland blijven en bier met liefde gebrouwen drink je met verstand”.

 

Een ding is zeker zowel in Wallonië als in Vlaanderen is er alvast nog veel leven in de brouwerij.
 

De Brouwerij van Silly is op afspraak te bezoeken met een minimum van 15 personen - ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Info : www.silly-beer.com

 

 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 apr 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 13 apr 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 08 apr 2021

archief