BEVER - Open monumentendag met bakovens en waterputten

C21

BEVER - Open monumentendag met bakovens en waterputten

Open_monumentendag_bever_bakovens_en_waterputten-_deschuyffeleer__11_
...een fris tafelbiertje en een flinke snee vers gebakken boerenbrood. - Foto's © Deschuyffeleer
 
Open_monumentendag_bever_bakovens_en_waterputten-_deschuyffeleer__8_
 
Open_monumentendag_bever_bakovens_en_waterputten-_deschuyffeleer__6_
Sander Godfroid en Ronald De Haeck... de bakkers van dienst - © Deschuyffeleer
 
Omd_2010_048
Werner Godfroid, gids van dienst - Foto KOS
 
Omd_2010_058
Proeven en smullen ... Foto KOS
 

Voor Open Monumentendag 2010 met vuur, water, aarde en lucht als thema zette de cultuurraad de bakovens en de waterputten in het daglicht. Voorzitter Werner Godfroid en zijn team stippelden een wandeling uit waarbij vier prachtexemplaar van elk te bewonderen waren.

Voor de tocht die leidde van de Plaats over Poreel, Eeckhout, Burght, Broeck en Kerckhove kreeg hij het gezelschap van nagenoeg een 50-tal kompanen. Uit alle hoeken van Vlaanderen kwamen zij om mee te genieten van zowel een brok cultuur, een leuk verhaal en een spitsvondige anekdote als van een fris tafelbiertje en een flinke snee vers gebakken boerenbrood.

In Bever zijn ze nog te vinden, die oude bakovens waar moeders en grootmoeders wekelijks brood en taarten bakten. Ze worden gestookt met mutsaards, samengebonden takken en sprokkelhout. Vaak worden zij aangetroffen in een nabijgelegen alleenstaand gebouwtje omwille van het brandgevaar. Een bakoven ziet er uit als een koepel gebouwd op een bakstenen sokkel. Het ovengedeelte wordt afgesloten met een ijzeren deksel. Voor de ovenvloer worden vuurvaste stenen gebruikt.

In de Eeckhout ten huize van Peggy Reygaerts en Bram Detaeye waren de beroepsbakkers Sander Godfroid en Ronald De Haeck van dienst. Voor de gelegenheid bakten zij een 60-tal broden. “Bij mijn weten werd de oven de laatste jaren niet meer gebruikt”, vertelt Peggy. “Dit is misschien de aanzet om er terug af en toe gebruik van te maken”.
 
Op hetzelfde adres staat ook nog een originele waterput in de tuin ingeplant. Het gaat om een oude gemetselde put. “Ook de windas en de ketting met puthaak om de emmer water naar boven te halen zijn nog origineel”, wist gids Werner Godfroid mee te geven.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 sep 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer/Godfroid
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief