BEVER - Arch'educ verliest een kwart van haar subsidies

C21

BEVER - Arch'educ verliest een kwart van haar subsidies

Teamae_actie_gent2
Het team van Arch'educ tijdens de actie bij de collega's van Vormingplus Gent-Eeklo. Met deze symbolische actie, waarbij er een kwart uit verschillende boeken werd gezaagd, maakten ze duidelijk dat 25% minder echt niet kan. - Foto KOS
 

Arch'educ, de Vormingplus van Halle-Vilvoorde met vestiging in Asse, verliest een kwart van haar subsidies. Dat heeft Vlaams cultuurminister Joke Schauvliege beslist. De besparing komt hard aan, want de gevolgen zijn groot voor Arch'educ. Het staat nu al vast dat er activiteiten geschrapt zullen moeten worden.

Werner Godfroid, woonachtig in Bever en directeur Arch'educ: "Wij hebben recent van de minister te horen gekregen dat alle Vormingplus-centra, en dus ook Arch'educ, enorm moeten besparen bovenop de reeds geplande lineaire besparingen. Dat kost ons meer dan 25% en zo'n grote besparing betekent voor een volkshogeschool en ook voor de inwoners heel erg veel."
 
"Een volkshogeschool organiseert vorming voor volwassenen met bijzondere aandacht voor toegankelijke activiteiten voor bepaalde doelgroepen. Arch’educ tracht drempels weg te nemen, ook financiële. Iedereen heeft het recht om levenslang en levensbreed te leren. De besparing is een dikke streep door onze rekening", aldus nog de directeur.
 
Het aanbod van Arch'educ is erg groot. Zo zijn er cursussen van gezond koken tot fietsonderhoud. Maar ook mee op stap gaan door het mooie landschap van het Pajottenland of leren filosoferen behoren tot de mogelijkheden. Arch’educ profileert zich vooral als motor van het regionale vormingswerk. Zo coacht Arch’educ lokale educatieve netwerken zoals in Gooik en Pepingen. Daarnaast is de Mobiele Internetklas een vaste waarde in 13 gemeenten van Halle-Vilvoorde en bij verschillende verenigingen. Ook bij het Opvoedingsplatform Pajottenland is Arch’educ betrokken. Maar met het zicht op de besparingen komt daar zo goed als zeker verandering in.
 
Een kwart minder middelen laat zich niet alleen voelen in het vormingsaanbod, maar ook bij de mensen die bij Arch'educ werken.
 
Werner Godfroid: "Een besparing van een kwart kan betekenen dat er 3 tot 4 personeelsleden de volkshogeschool moeten verlaten. Dat is heel slecht nieuws, maar we laten het er niet bij. Via verschillende acties laten wij en de andere Vormingplus-centra in heel Vlaanderen weten dat deze blinde besparing echt niet door de beugel kan!"
 
Wie het mee wil opnemen met Vormingplus kan de petitie ondertekenen op www.vormingplus.be of www.archeduc.be .
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 okt 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Kos
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief