BEVER- Van jaar tot jaar minder belangstelling voor Wapenstilstand

C21

BEVER- Van jaar tot jaar minder belangstelling voor Wapenstilstand

Viering_11_november_bever__19_
Vaandeldragers, burgemeester en één van de laatste oudstrijders 40-45 Edgard Bruyneel aan het Oorlogsmonument in Bever. - Foto's © Deschuyffeleer
 
Viering_11_november_bever__17_
Huldebetoon aan de slachtoffers van de beide Wereldoorlogen - © Deschuyffeleer
 
Viering_11_november_bever__23_
Weduwen van oudstrijders Roger Bellin, Henri Destrijker en Georges Vangeersdaele - © Deschuyffeleer
 
Viering_11_november_bever__26_
Edgard Bruyneel © Deschuyffeleer
 
Viering_11_november_bever__27_
 

Precies 92 jaar na de Wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog en 65 jaar na de laatste kanonschoten van WO II klinkt de roep "Nooit meer Oorlog" harder dan ooit tevoren. Zo ook in Bever. Naar jaarlijkse gewoonte herdachten de oudstrijders, het gemeentebestuur en de sympathisanten er de slachtoffers van beide wereldoorlogen. Na de misviering in de St-Martinuskerk werd een krans neergelegd aan het monument ter nagedachtenis van de gesneuvelden en van de oorlogsslachtoffers van beide oorlogen.

Het waren burgemeester Luc Deneyer en één van de laatste oudstrijders, Edgard Bruyneel, die de krans met de nodige eer aan het monument neerlegden. Edgard Bruyneel nam deel aan de Achttiendaagse Veldtocht in mei 1940 toen België onder de voet gelopen werd door het Duitse leger. De veldtocht liep van 10 mei 1940, de dag van de Duitse inval, tot 28 mei 1940, de dag dat de Belgen de strijd staakten en capituleerden.
 
Opvallend bij de herdenking was de afwezigheid van de jeugd, enkele uitzonderingen niet te na gesproken. Het citaat “De herdenking van de Wapenstilstand is een traditie die we in ere moeten houden” uit de toespraak van burgemeester Luc Deneyer klonk dan ook nogal hol als van de 400 Beverse schoolkinderen er amper 6 op de viering te bespeuren zijn. Directeur Guy Deneyer: “Van de school uit werden alle kinderen voorzien van een uitnodiging voor de viering. De opkomst was echter alles behalve denderend. Allicht hebben naast een tanende interesse ook de kletsende regen en de gure wind voor spelbreker gezorgd.”
 
Na het officiële gedeelte werden de sympathisanten van de Strijdersbonden van Bever en van Akrenbos en de Bond van de Krijgsgevangenen ontvangen op een receptie in zaal Camargo. Het traditioneel 11-novemberbanket sloot er ook de herdenking af. Ook de weduwen van de oudstrijders Roger Bellin, Henri Destrijker en Georges Vangeersdaele waren hier van de partij.
 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 nov 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief