BEVER - De tijd van toen ….

C21

BEVER - De tijd van toen ….

Praatcaf__bibbem_jan_2011_-_deschuyfeleer___3_
Eerste praatcaEen dertigtal rasechte Bevernaren gingen op de uitnodiging ingegaan - Foto's © Deschuyffeleer
 
Praatcaf__bibbem_jan_2011_-_deschuyfeleer___1_
... vergane glorie .... - © Deschuyffeleer
 
Praatcaf__bibbem_jan_2011_-_deschuyfeleer___8_
© Deschuyffeleer
 
Praatcaf__bibbem_jan_2011_-_deschuyfeleer___10_
© Deschuyffeleer
 

In het lokaal van Bibbem ging het er tijdens het tweede praatcafé bijzonder leutig aan toe. Een dertigtal rasechte mannen en vrouwen van Bever waren op de uitnodiging ingegaan. Het thema was ditmaal al dan niet vergane oude ambachten in de gemeente. Marie-Jeanne Deschuyteneer en Werner Godfroid waren de moderators.

Vooral Marie-Louise Delauw, Michel Denaeyer, Omer Frisch, de vroegere burgemeester Simon Driscart en Norbert Hancart rakelden oude anekdotes en interessante weetjes op over dorsers, brouwers, bieruitzetters, mandenmakers, smeden, drukkerijen, velomakers, houtbewerkers, bakkers en anderen. Zo bleek dat Bever indertijd 36 officiële cafés telde met daarnaast nog een 20-tal drankinstellingen ‘onder den duim’ of ‘achter het gat’. Ook van de schrijnwerkerij waar houtenkratten voor onder meer de brouwerij Orval werden vervaardigd is al lang geen sprake meer
Inmiddels is de omvang van de ambachten fel geslonken. Zo is Bever is de dag van vandaag nog slechts 3 cafés rijk. Nieuw daarentegen zijn een frituur, een apotheek, een superette, vier banken, een kaasfabriek en een chocolaterie.
Eén van de aanwezigen was Laure Mertens. Zij was van 1955 tot 1990 ononderbroken postmeesteres in het dorp.  In die tijd vertelde ze: ‘waren er vier tournées en dan ook evenveel postbodes die winter en zomer hun ronde deden met de kabas op de velo’.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 jan 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief