BEVER - Fier op titel van landschapsbouwer

C21

BEVER - Fier op titel van landschapsbouwer

Aanplant_haag_bever_rlzzz___8_
Aanplant van gemengde haag: 640 planten van 9 verschillende soorten - Foto's © Deschuyffeleer
 
Aanplant_haag_bever_rlzzz___5_
Foto © Deschuyffeleer
 
Aanplant_haag_bever_rlzzz___10_
Foto © Deschuyffeleer
 

In het kader van het landschapsproject ‘Groetjes uit het Pajottenland’ zien de buren Werner Godfroid en Bernard Lion in Broeck zo pas de tweede fase van hun gezamenlijk ingediend ontwerp bij het Regionaal Landschap Zenne, Zuun en Zoniën verwezenlijkt. Naast het aanleggen van een boomgaard in los verband met een waaier aan inheemse en streekgebonden fruitsoorten met parels zoals de Grawijning en de Pamelse Datjes werd er nu ook een gemengde haag aangeplant van 640 planten van 9 verschillende soorten.   

Beide buren gingen enige tijd terug in op de uitnodiging van het RLZZZ om historisch waardevolle landbouwlandschappen opnieuw kansen te bieden. Het RLZZZ wilde het landschap van het Pajottenland naar de toekomst toe opnieuw vorm geven en veilig stellen. Die uitnodiging werd destijds kernachtig verwoord met de slogan ‘Spreek je buur aan en stap samen naar het RLZZZ’.
Het RLZZZ wil dit alles verwezenlijken door de ruime omgeving van hoeves, ook deze die inmiddels een andere bestemming kregen, in te kleden met kleine streekeigen landschapselementen. Samen met de landeigenaars gaat  het RLZZZ zo her en der aan de slag met het aanplanten van hagen, houtkanten, bomenrijen en hoogstamboomgaarden en met het uitgraven van poelen. In die zin werden in Bever trouwens reeds verschillende projecten goedgekeurd en uitgevoerd.
Eens aanvaard mondde het Broeck-ontwerp van Werner en Bernard uit in een samenwerkingscontract met het RLZZZ. Door allerlei subsidies vanuit de provincie en Pajottenland+ beperken de kosten voor de opgetogen nieuwe landschapsbouwers zich tot nagenoeg 30% van de reële kosten.   
Vorig najaar werden in het kader van hetzelfde project reeds in een eerste fase hoogstam fruitbomen en knotwilgen geplant, een poel uitgegraven en een haag gerestaureerd.
“Uiteraard zijn wij bijzonder fier op onze titel van landschapsbouwer. Meer nog gaan wij evenwel prat op onze bijdrage aan de  verbetering van landschappelijke en ecologische waarden in ons mooi Pajottenland”, zegt Werner Godfroid.  “In ons engagement tegenover het RLZZZ staat dat  we de betrokken percelen minstens één  keer per jaar moeten openstellen voor het publiek in het kader van een  activiteiten met maatschappelijk nut zoals bij voorbeeld wandelingen of snoeicursussen. Ook dat zien wij als heel positief”, voegt buurman Bernard er nog aan toe.  
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 feb 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief