BEVER - Sprokkels uit de gemeenteraad

C21

BEVER - Sprokkels uit de gemeenteraad

Logo_bever
Repro Deschuyffeleer
 

Huurprijs sociaal appartement
Op basis van het reglement sociaal wonen stelde de gemeenteraad de huurprijs voor het bijgekomen sociaal huurappartement aan de Plaats vast op 300 euro per maand vermeerderd met 100 euro voor de verwarmingskosten. Water en elektriciteit dienen rechtstreeks door de gebruiker betaald. De bedragen en prijzen voor de nog op trekken sociale panden in het oud klooster in Akrenbos zullen later nog worden berekend.

Gezamenlijke aankoop elektrische energie en gas
De gemeente kon zich vinden in het lastenboek van elektriciteits- en gasleverancier Eandis die een gezamenlijke aankoop van elektrische energie en gas vooropstelt voor alle gemeentelijke en ocmw-gebouwen alsook deze van de politiezone. Hierdoor kan een betere prijs bedongen worden. Deze goedkeuring leidt naar een contract voor 3 jaar waarbij tevens een afname van groene stroom voorzien is. Hierbij streeft Bever naar een percentage van 20% tegen 2020.
Meerderheidsraadslid Patrick Daubie bleef de 20% groene stroom te weinig vinden en pleitte voor een percentage van 50%. Hi stemde dan ook tegen. Burgemeester Luc Deneyer wees er evenwel op dat de energieleverancier een hogere afname van groene stroom zou kunnen aangrijpen om de prijzen op te trekken. Ook verwees hij naar de vele tegenkantingen voor het plaatsen van windturbines. Eandis zal zich nu gelasten met de verdere materiële organisatie van de gunningsprocedure.  
Schoolmeubilair
De gemeenteraad verklaarde zich akkoord met de aankoop van nieuw schoolmeubilair voor het 4de leerjaar van de basisschool Ak’cent. Het gaat om 27 banken en stoelen. Met de aankoop is een bedrag gemoeid van 6000 euro.
Beperking leerlingenaantal
Om het alsmaar toenemend aantal leerlingen in te dijken en zo de kosten voor de gemeente haalbaar te houden zag de gemeenteraad zich genoodzaakt de toevoeging van een hoofdstuk over de beperking van het leerlingenaantal in het schoolreglement van de basisschool Ak’cent goed te keuren. De school telt thans reeds meer dan 400 leerlingen voor een gemeentelijke bevolking van iets boven de 2000 inwoners.
Zo maken vooreerst broers en zussen een eerste voorrangsmaatregel uit. Voor hen loopt de inschrijvingsperiode van 4 april tot 6 mei. Daarna geldt als tweede voorrangsmaatregel de afstand van de woon- of werkplaats tot het hoofdgebouw van de school in het centrum. De aanmeldingsperiode voor deze kinderen start op 9 mei en eindigt op 16 juni. Na het ordenen van de aanmeldingen naar afstand tot de school door de directie worden de ouders vervolgens in kennis gesteld dat het kind ofwel aanvaard ofwel geweigerd wordt. De voorrangsregels maken wel dat kinderen van binnen de gemeente niet uit de boot kunnen vallen.
Het gemeentebestuur maakt zich sterk door de objectieve maatstaven kampeertoestanden voor de school te kunnen voorkomen. Ook voor de geweigerde kinderen wordt de inschrijvingsperiode ruim op tijd afgesloten zodat de ouders nog over voldoende tijd beschikken om uit te kijken naar een andere school.
Voor de peuterklas wordt het aantal peuters vastgesteld op 56. De 3de kleuterklas van het geboortejaar 2006 met 54 kleuters en het 2de leerjaar met 54 leerlingen zijn alvast al volzet.
Het gemeentebestuur plant alleszins zowel de gemeentelijke bevolking als de ouders met leerlingen in de school uitgebreid te informeren nopens de maatregel.
Verkeersveiliger centrum
Om de verkeersveiligheid in het centrum langs de gewestweg te verbeteren worden er weldra amsterdammerpaaltjes geplaatst op de voetpaden in een gedeelte van Kerkhove. Dat deelde burgemeester Luc Deneyer mede tijdens de gemeenteraad.
Om het zwaar verkeer doorheen het centrum te ontmoedigen komen er op termijn ook verkeerslichten en in samenspraak met Lessen en Geraadsbergen een tonnagebeperking. De afwerking van de gewestweg van Edingen naar Geraadsbergen is overigens gepland in april. Hierdoor zal alleszins reeds een grote verkeerslast van zwaar vervoer op de omleidingsweg doorheen het centrum komen te vervallen.
De verkeersveiligheid in het centrum werd besproken tijdens een werkvergadering van de burgemeester met de politie en de wegbeheerder van Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant. De burgemeester wist ook nog mee te geven dat procedures werden opgestart om schadeloosstelling te bekomen voor drie schadegevallen in het centrum ten gevolge van het zwaar verkeer.
Werken Akrenbos lopen vertraging op
Tijdens de gemeenteraad interpelleerde oppositieraadslid Marie-Elise Vanderkelen het gemeentebestuur over de vertraging van de wegwerkzaamheden in Akrenbos. Burgemeester Luc Deneyer gaf aan dat de vertraging hoofdzakelijk te wijten is aan het opdragen van onvoorziene bijkomende werken aan nutsleidingen. Zo werden de oude waterleidingsbuizen alsnog vervangen door nieuwe waardoor latere kosten kunnen vermeden worden. Het gemeentebestuur heeft de uitvoering van de werken in samenspraak met de aannemer dan ook geschorst. Ook diende rekening gehouden met het weerverlet van de voorbije strenge winter.  De aannemer kan derhalve niet verantwoordelijk gesteld worden voor de vertraging.

Proefproject rond fuiven
Ook bracht de oppositie tijdens de gemeenteraad het vandalisme naar aanleiding van fuiven aan. Volgens burgemeester Luc Deneyer mag dit vandalisme niet overroepen worden en blijft het beperkt tot twee gevallen. Samen met de politie probeert het gemeentebestuur de overlast op te vangen zodat de buurt er zo weinig mogelijk last van ondervindt. Zo wordt alleszins voor de volleyballfuif van eind maart een proefproject opgezet.           

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 mrt 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief