BEVER - Een laatste rondje in B-side

C21

BEVER - Een laatste rondje in B-side

Sluiting_b-side_maart_2011__3_
Het op één na laatste dorpscafé met Bruno Matthijs en Anja Dannau als uitbaters sluit nu ook zijn deuren- Foto's © Deschuyffeleer
 
Sluiting_b-side_maart_2011__5_
Zo was B-side op zondag in de buurt van 11u steevast de rendez-vousplaats van een aantal vaste klanten ... © Deschuyffeleer
 
Sluiting_b-side_maart_2011__6_
Bruno aan zijn 'wall of fame'. Iedere foto is een verhaal .... © Deschuyffeleer
 
Sluiting_b-side_maart_2011__9_
Met de sluiting van het voorlaatste café gaat jammer genoeg opnieuw een stuk gezellig dorpsleven verloren © Deschuyffeleer
 

Voor de cafébezoekers in Bever worden het barre tijden. B-side, het op één na laatste dorpscafé met Bruno Matthijs en Anja Dannau als uitbaters sluit nu ook zijn deuren. Een heropening mettertijd zit er misschien nog wel in. De brouwerij Roman, stelt het in ieder geval opnieuw te huur.

Goed 16 jaar terug werd Bruno de nieuwe cafébaas van het vroegere café ’t Bolleken aan de ietwat verscholen voetweg die de Plaats verbindt met het achtergelegen petanqueplein. In 2005 kreeg Bruno het gezelschap van partner Anja. Samen deelden zij dan ook nog 6 jaar het wel en wee van  B-side.
Precies op de eerste verjaardag van hun huwelijk trekken de waard en de waardin de deur achter zich dicht. Anja wordt voortaan tewerkgesteld als poetsvrouw. Bruno gaat verder nog enkel de kost verdienen als werkkracht op de nationale luchthaven. Met de sluiting van het voorlaatste café gaat jammer genoeg opnieuw een stuk gezellig dorpsleven verloren.
Café B-side was het club- en stamlokaal van het plaatselijk voetbal, de kaatsers en het volleyball. B-side was ook het duivenkokaal. "Bever boert achteruit en straks blijft er op het bruisend dorpsplein van weleer niets meer over", treurt rasechte Makral Raymond Soudan. In een lijvig bundel houdt Raymond overigens alle mogelijke informatie bij over een 60-tal officiële cafés die Bever samen met Akrenbos ooit rijk is geweest. “Niet te vergeten dat dit aantal nog rijkelijk dient aangevuld te worden met alle drankgelegenheden achter ‘t gat”, merkt hij terloops nog op.
“Op de Plaats alleen”, vertelt hij “waren er kort voor de 2de wereldoorlog niet minder dan 30 café’s allen met meer dan een klinkende naam zoals In ’t Lang Zeel, bij Bombardonske, bij dikke Lucien, bij Fontje Velo of in het Frans Café de la Place of de Folie Bergère want Bever behoorde in die tijd nog tot Henegouwen”.
Met het sluiten van de cafés liep ook het dorpsleven ernstige averij op. Zo was B-side op zondag in de buurt van 11u steevast de rendez-vousplaats van een aantal vaste klanten. Er werd onder vrienden gepraat, gediscussieerd en uiteraard één of meerdere pinten gedronken. “B-site was dan ook onze wekelijkse plaats waar wij met ons kliekske alle kleine en grote  wereldproblemen nagenoeg konden oplossen.  Soms ging het er zelfs heel serieus aan toe. Een nieuwe regering vormen was voor ons een fluitje van één cent”, aldus Werner Godfroid, één van hen.
Voor zowel Bruno als Anja zit het caféhouden er nu op. Vooral Anja vindt dat het genoeg is geweest. ‘Ik ga heel zeker de klanten missen en allicht nog een traantje laten’ vertelt zij “maar het gezaag en geplaag die je er als waardin absoluut moet bijnemen werd ik beu”.
 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 mrt 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief