BEVER / TERNAT - Ivan Godfroid stelt dichtbundel Rookvuurkringeltaal voor

C21

BEVER / TERNAT - Ivan Godfroid stelt dichtbundel Rookvuurkringeltaal voor

Still3
Ivan Godfroid's dichtbundel Rookvuurkringeltaal - © Deschuyffeleer
 
Rookvuurkringeltaal
 
Still10
Foto ingezonden
 

Precies op de 51ste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid stelde de uitgeverij De Draak de nieuwe dichtbundel ‘Rookvuurkringtaal’ van Ivan 'Paluku' Godfroid voor in het cultureel centrum de Ploter in Ternat.

De dichtbundel telt drie hoofdstukken waarbij de lezer telkens eerst feitelijke informatie over Congo krijgt voorgeschoteld om daarna het land alsnog van dichterbij te leren kennen door treffende gedichten. “Mijn bundel biedt een veelkleurige glimp van Congo,” zegt Ivan Godfroid. “Het land wordt van binnenuit bekeken, besnuffeld, betast en beluisterd”.
De 54-jarige auteur Ivan Godfroid, geboren in het Rwandese Kigali en broer van de voorzitter van de Beverse cultuurraad Werner Godfroid, promoveerde aan de universiteit van Gent als landbouwkundig ingenieur in de richting landbouweconomie en -sociologie van tropische en subtropische streken. Hij werkt momenteel voor Vredeseilanden in Oost-Congo. In 1995 debuteerde hij met de bundel ‘Omgewoelde aarde’ over de tragische gebeurtenissen die zich het jaar voordien in zijn geboorteland hadden afgespeeld. Zijn Congolese naam Paluku, de eerstgekomene, kreeg hij van de boeren van Mighobwe in Noord-Kivu, omdat hij daar in 1987 de eerste Europeaan was die halt hield in hun dorp sinds de onafhankelijkheid.
Verschillende gedichten uit de bundel ‘Rookvuurkringeltaal’ zijn geïnspireerd door foto’s van De Standaard-fotograaf Jimmy Kets. Het was hij ook die in Butembo de foto van de dichter voor de achterflap van de bundel maakte. Kets' foto's over Congo werden dan ook tijdens de voorstelling geprojecteerd.
Daarnaast werd Lisette Caubergs uitgekozen om de bundel te illustreren en met een tentoonstelling van lino’s, aquarellen, zeefdrukken en monotypes de voorstelling in te leiden. De kracht en de pracht van de Afrikaanse vrouwen, hun moed en hun inzet, zijn voor deze kunstenares immers een onuitputtelijke inspiratiebron. Haar werken sluiten inhoudelijk dan ook zeer nauw aan bij  ‘Rookvuurkringeltaal’.
Tussendoor de voorstelling bracht de zanger Epolo, van Congolese afkomst, stemmige liedjes.
‘Rookvuurkringeltaal’ is te koop aan 14,90 euro in de betere boekhandel en via www.dedraak.org
Meer info: Ivan Godfroid, vecordcongoivan@gmail.com of  0471/92 09 56
Nadicht uit ‘Rookvuurkringeltaal’
 
Congo
 
naveltuit van de globe
long van de wereld
slagader aan de evenaar
schatkamer van hoop
 
onttrek je aan de cycloop
die zich blindstaart op je rijkdom
keer je rug toe aan de myoop
die je ware kracht miskent
 
in de kringloop van geweld
worden levens niet geteld
wordt de toekomst uitgesteld
voor de roes van bakken geld
 
maar
 
bloeit de erythrina
niet in alle pracht
nadat eerst alle bladeren
zijn gevallen?
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 jul 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief