BEVER / HERNE – Eigen fruit persen tot sap

BEVER / HERNE – Eigen fruit persen tot sap

Aankondiging_fruit_persen_rlzzz
Editiepajot - RLZZZ - Fruitpers - © Deschuyffeleer
 

Het Regionaal Landschap Zenne, Zuun & Zoniën, kortweg RLZZZ, biedt met de steun van de actie ‘Koesterburen’ van de provincie de liefhebbers van het maken van eigen fruitsappen in het najaar de mogelijkheid hun fruit in eigen streek te laten persen. Naast een vaste fruitpers in Bever bij Patrick Demeulemeester doet ook de mobiele fruitpers van Thijs Tanghe verschillende Pajotse gemeenten aan. Zo is deze pers beschikbaar op zondag 18 september op het kerkplein in Herfelingen in het kader van de actie Wereldbollen 11 11 11.

Beide fruitpersen werken volgens hetzelfde principe. Het zijn hoogtechnologische toestellen die appels, peren en ander fruit spoelen, raspen, persen en pasteuriseren. Het gepasteuriseerd sap wordt dan afgevuld op plastiek-in-karton vacuüm wijnvaatjes van 5 liter aan 5,50 euro het vat. Enkel hoogstamfruit vanaf 75 kg wordt verwerkt. Voor 5 liter sap is nagenoeg 8 kg fruit nodig.
 
Zowel peren als appelen mogen aangeboden worden maar voor een goede bewaring van het sap is minstens 75% appel vereist. De peren dienen nog keihard te zijn. Melig of overrijp fruit is niet aangewezen. Het sap kan ook gemengd worden met maximaal 15% zacht fruit zonder harde pit zoals aardbeien en bessen. Het aangeboden fruit mag niet bespoten zijn en wordt best zo vers mogelijk na de pluk verwerkt. Rot of beschimmeld fruit is evenmin welkom. Wel worden tijdens het persproc es wormpjes weggefilterd en aarderesten weggewassen. Hard valfruit en fruit met aantastingen door insecten zijn derhalve geen probleem.
 
In Bever (Burght 27) perst Patrick Demeulemeester met zijn vaste fruitpers al jaren zijn fruitsappen zonder toegevoegde suikers of bewaarmiddelen. Belangstellenden kunnen er nu ook hun fruit afzetten na afspraak óf ook rond sluitingstijd op de boerenmarkten van Twee-Akren, Sint-Pieters-Leeuw, Dilbeek, Gaasbeek en Moerbeke. Voor grote hoeveelheden vanaf 300 kilo en meer wordt het fruit in een koelcel bewaard om reden er maar 1 keer in de week wordt geperst. Na nagenoeg een week is het sap klaar naar keuze in bag-in-box of in herbruikbare glazen flessen. Voor de wijn- en cidermakers kan het persen ook zonder pasteuriseren. Afvullen gebeurt dan wel in zelf mee te brengen vaten. Meer info op 0494/72 56 76 of via demeulemeester27@skynet.be .
 
Ook voor het gebruik van de mobiele fruitpers dient vooraf gereserveerd met vermelding van de aangeboden hoeveelheid fruit en de contactgegevens van de verzoekende persoon. Dit kan op 050/78 11 94 of via info@houtlandsetuinsappen.be . De mobiele fruitpers is overigens ook nog beschikbaar in het Warandepark in Essenbeek (17/09), het Waterhof in Gaasbeek (18/09), het gemeenteplein in Pepingen (01/10), het natuur-educatief centrum Paddenbroek in Gooik (02/10) en aan de Meent in Alsemberg (08/10) telkenmale van 9 tot 17u.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 sep 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 19 sep 2017
Godelieve Deschuyffeleer | 11 sep 2017
Godelieve Deschuyffeleer | 07 sep 2017
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 30 aug 2017
Marc Colpaert | 27 aug 2017
Godelieve Deschuyffeleer | 27 aug 2017
Godelieve Deschuyffeleer | 21 aug 2017

archief