BEVER – Oude conflicten ontdekken

C21

BEVER – Oude conflicten ontdekken

Openmonumentendag_bever_2011_-_deschuyffeleer__3_
Een groep dappere cultuurliefhebbers stapten samen met de voorzitter van de cultuurraad Werner Godfroid van op de Plaats op naar de Mottesite in het gehucht Burght in het kader van de Open Monumentendag - Foto's © Deschuyffeleer
 
Openmonumentendag_bever_2011_-_deschuyffeleer__4_
Halte aan de St-Martinuskapel op Burght - © Deschuyffeleer
 
Openmonumentendag_bever_2011_-_deschuyffeleer__6_
© Deschuyffeleer
 
Collage_1
Details St-Martinuskapel Burght - © Deschuyffeleer
 
Openmonumentendag_bever_2011_-_deschuyffeleer__9__-_kopie
Boven de inkomdeur staat de datum vermeld van 1760 - © Deschuyffeleer
 

Een groep dappere cultuurliefhebbers stapten van op de Plaats op naar de Mottesite in het gehucht Burght in het kader van de Open Monumentendag, dit jaar met als thema ‘Conflict’. De organisatie was een initiatief van de cultuurraad van voorzitter Werner Godfroid. Langs de reisweg werden plaatselijke conflictverhalen tegen het licht gehouden.

Zo werd tijdens de tocht stilgestaan bij de eerdere gemeentelijke roepsteen, het cachot van de vroegere rijkswachtpost en een muur waarvan eertijds zichtbaar beelden en kruisen werden verwijderd. Het heksenstandbeeld van de Makrallen in het centrum en de Molen van het Bos in Bloemendaal konden evenmin moeilijk over het hoofd gezien worden.  
 
Ook de geklasseerde kapel van Burght werd aangedaan. Zij is toegewijd aan St-Martinus, de Romeinse soldaat die zich tot het christendom liet bekeren en bekend staat voor het delen van een stuk van zijn mantel met de armen. Uit veiligheidsoverwegingen werd het originele polychrome beeld van St-Martinus vanuit Burght mettertijd evenwel overgebracht naar veilige oorden en in de kapel vervangen door een beeld in gips.
 
Blikvanger was echter de Kasteelberg van Bever, het overblijfsel van een versterking van het type mottekasteel. “Motte verwijst naar een kunstmatige heuvel waarop een burcht werd gebouwd. Zo werd het oorspronkelijk houten gebouw op motte in de 13de eeuw vervangen door een bakstenen donjon”, wist Werner Godfroid het gezelschap mee te geven. Het mottekasteel is allicht op het eind van de 11de eeuw ontstaan in het kader van de bevestiging van de macht van de graven van Henegouwen in de streek. “In de 13de en de 14de eeuw moet de burcht niet enkel een adellijke woonst zijn geweest, maar moet ze tevens als grenspost tegenover Rijks-Vlaanderen nog een rol hebben gespeeld”, aldus nog de voorzitter, tevens gids van dienst.         
 
De ontdekkingstocht werd afgesloten met een deelname aan een concert in Rosario. In de Schubertreise bracht Connor Biggs dan onder meer Der Tod und das Madchen en die Erlkonig, beide overigens best passend bij het thema ‘Conflict’.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 sep 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 06 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief