BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad

C21

BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad

Aaaa_logo_ep_schepencollege-gemeenteraad

Algemeen nood- en interventieplan
De gemeenteraad keurde het algemeen gemeentelijk nood- en interventieplan goed. Het werd voorbereid door luitenant Eric Engels van de Lennikse brandweer. Binnenkort wordt overigens op basis van het plan een oefening opgezet. Het is de gemeentelijke veiligheidscel onder het voorzitterschap van burgemeester Luc Deneyer die het dossier beheert.

Begroting aangepast
Naar het einde van het jaar toe werd de begroting aangepast om een zo reëel mogelijk beeld na te streven. De gemeenteraad vlagde nu de begroting af met een geraamd algemeen resultaat van +550 065 euro in de gewone dienst.
 
Bij de uitgaven vallen de belangrijkste verschuivingen te noteren bij het wegvallen van een dubbele overboeking naar het reservefonds voor de 2de pensioenpijler (13 050 euro) en het verminderen van de kredieten voor prestatievergoedingen(30 000 euro). Meeruitgaven zijn er dan weer voor het examen van secretaris (15 000 euro) en de bijdrage voor de brandweer van Edingen (12 000 euro).
 
In de deelposten krimpen de ontvangsten in de personenbelasting (36 755 euro) maar stijgen dan weer door de Elia-heffing (13 566 euro) en allerlei subsidies (14 615 euro).     
 
Het eerder geraamd algemeen resultaat van 178 030 euro in de buitengewone dienst bleef ondanks enkele belangrijke verschuivingen ongewijzigd.
 
Gemeente gaat scheep met BrabantPlus
Bever treedt toe tot de nieuwe intercommunale BrabantPlus op provinciaal niveua om zo met de andere gemeenten te komen tot een betere dienstverlenende, een meer efficiënte en een kostenbesparende samenwerking op gebied van algemeen afvalstoffenbeleid. De huidige afvaldienstverlening door Haviland wordt dan ook binnenkort overgenomen door de nieuwe overkoepelende opdrachthoudende intercommunale.
 
Op de onthouding na van oppositielid Henk Verhofstadt, die het alsnog een wankel dossier vond, kon de gemeenteraad zich vinden in de voorlopige statuten van de nieuwe intercommunale. Burgemeester Luc Deneyer haalde de slechte financiële toestand van Haviland aan om de raadsleden mee over de streep te trekken. Als opschortende voorwaarden voor de goedkeuring wordt uitgekeken naar een voldoend aantal deelnemende gemeenten evenals naar een win-winsituatie op termijn.
 
Het startkapitaal is bepaald op 25 euro per inwoner waarvan een kwart reeds toekomend jaar dient volgestort te zijn.
 
Lokaal sociaal beleidsplan oogt positief
De gemeenteraad stemde in met de tussentijdse evaluatie van het lokaal sociaal beleidsplan van OCMW-voorzitter Michel Debleser. De verschillende actiepunten rond het sociaal huis, de maatschappelijke dienstverlening, het thuiszorgbeleid gekoppeld aan het ouderenbeleid, de kinderopvang en het jeugdbeleid, het gezondheidsbeleid, het tewerkstellingsbeleid en het sociaal huisvestingsbeleid zijn grotendeels gerealiseerd of worden aanhoudend opgevolgd.           
 
Nieuwe begraafplaatsen
De gemeenteraad nam eensgezind voor enkele perken op het kerkhof in het centrum een principiële beslissing over de procedure voor het verwijderen van oude grafzerken en gedenktekens na het verstrijken van de grafrust. Er dienen immers nieuwe begraafplaatsen voorzien. Concessiegraven kunnen genieten van een verlenging. Als de naastbestaanden van de overledenen gekend zijn zullen zij worden aangeschreven. In de andere gevallen geldt de openbare aanplakking.
 
Preventie en bescherming op het werk
De intercommunale Haviland richt een nieuwe interlokale ‘Gemeenschappelijke Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk Haviland’ op waartoe lokale besturen kunnen toetreden. De deelnemende partijen dienen de kosten evenwel te delen. De gemeenteraad stemde ten bate van het gemeentepersoneel in met de toetreding en met de goedkeuring van de statuten.  
 
Snelheidszones
Binnenkort verschijnen de eerste verkeersborden voor het instellen van de zonale snelheidsregimes 30/50/70 in het straatbeeld. Dat wist burgemeester Luc Deneyer mee te delen tijdens de gemeenteraad. Na een laatste controle door de politie en de dienst grondgebiedzaken wordt eerstdaags de bestelling van de borden geplaatst. Na Gooik, Herne en Galmaarden is Bever de vierde gemeente in de politiezone Pajottenland die uniforme zonale snelheidsbeperkingen invoert.
 
Verkeerslichten falen
Enige tijd terug plaatste het agentschap Wegen en Verkeer als wegbeheerder, na lang aandringen, verkeerslichten om alternerende doortochten toe te laten in het smalle en risicovolle weggedeelte van de gewestweg aan Kerkhove. De proefopstelling genereert evenwel meer problemen dan oplossingen. Tijdens de gemeenteraad pleitte de burgemeester dan ook voor het vlug afvoeren van de lichten. Vooral de vrachtwagens blijken een probleem.
 
“Er moet uitgekeken worden naar alternatieve oplossingen zoals een zone 30 of alternerend verkeer over een korte afstand”, blikte de burgemeester vooruit. “Alleszins dient er meer bescherming te komen voor de zwakke weggebruiker”. Hij gaf in die zin nog aan opnieuw contact te zullen opnemen met de wegbeheerder.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 okt 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 06 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief