BEVER – Wapenstilstand herdacht

BEVER – Wapenstilstand herdacht

11_novemberviering_bever_-_deschuyffeleer__3_
Bloemenhulde en dodenappel aan de oorlogsmonumenten in Bever-centrum - Foto's © Deschuyffeleer
 
11_novemberviering_bever_-_deschuyffeleer__5_
© Deschuyffeleer
 
11_novemberviering_bever_-_deschuyffeleer__12_
Cyrille Gardinael - © Deschuyffeleer
 
11_novemberviering_bever_-_deschuyffeleer__15_
Ontvangst in Camargo - © Deschuyffeleer
 
11_novemberviering_bever_-_deschuyffeleer__21_
Marie-Elise Vanderkelen, vaandeldraagster van de Krijgsgevangenen, burgemeester Luc Deneyer, pastoor Andy Penne en 4 weduwen van oudstrijders: Angèle Pieck, Irène Dubois, Laure Mertens en Rachel Letouche - © Deschuyffeleer
 
11_novemberviering_bever_-_deschuyffeleer__26_
Een hapje, een tapje ..... en een humoristische noot! Dat laatste was voor rekening van Willy Thiels - © Deschuyffeleer
 
Met een bloemenhulde aan de oorlogsmonumenten in zowel Akrenbos als in het centrum, een dodenappel en een herdenkingsmis in de St-Martinuskerk werd ook in Bever de Wapenstilstand en de plaatselijke gesneuvelden van beide wereldoorlogen herdacht.
 
“Herdenken is kiezen het verleden te herinneren om het heden zin te geven en de toekomst veilig te stellen”, gaf burgemeester Luc Deneyer in zijn gelegenheidstoespraak aan. Verder brak hij nog een lans voor het opbrengen van “fundamentele menselijke waarden zoals waardering en respect voor het plichtsbewustzijn en de offerbereidheid van de soldaten van toen, bezinning over oorlog en vrede om zo nieuw geweld te voorkomen en samenwerking over grenzen van taal en achtergrond heen”.
 
De burgemeester legde ook een link naar ‘Krachtdadig tegen geweld’, het thema van de 40ste Nationale Vrouwendag die eveneens telkenmale op 11 november wordt opgezet. “In de strijd tegen geweld willen wij telkens weer de kracht vinden om verandering te brengen. Wij moeten nog meer duidelijk maken, zeker naar de jeugd toe, dat alle vormen van geweld, ook fysische agressiviteit, niet kunnen”, luidde zijn betoog.
 
“Een vredevol 11 november-feest voor allen” was dan ook de afsluitende wens van de burgemeester.
 
De plechtigheid werd wel nog bijgewoond door oorlogsvrijwilliger en verzetsstrijder Cyrille Gardinael. Deze 87-jarige Bevernaar uit Freest meldde zich heel jong aan als vrijwilliger en werd ingelijfd in het AS (Armée Secrète). Cyrille Gardinael is nog steeds, tot ver buiten de gemeentegrenzen, .in contact met talrijke vaderlandslievende verenigingen  
 
De herdenking werd afgesloten met een receptie en feestmaal in zaal Camargo. 
 
Dodenappel Bever-centrum:
Avez Ademar, Berckmans Jean-François, Debacker Clément, Delaever Emile, Deneyer Charles, Deschuyteneer Gustave, Devlaeminckx Joseph, Dullekens Gustave,Jacquart Jean-Joseph, Ravyts Emile,Thibaut Charles-Louis, Vandercapellen Clément, De Jonghe Louis, Vanhove Théophole, Deschuyteneer René, Heymans Jean-Baptist, Deschuyteneer Henri, Mollaert Emile.
 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 nov 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 03 mei 2019
Godelieve Deschuyffeleer | 27 apr 2019
Godelieve Deschuyffeleer | 27 apr 2019
Godelieve Deschuyffeleer | 10 apr 2019

archief