BEVER – Heemkundige kring staat in de steigers

BEVER – Heemkundige kring staat in de steigers

Dominique_devlin
Dominique Delvin © Deschuyffeleer
 
Openmonumentendag_bever_2011_-_deschuyffeleer__5_
Werner Godfroid, voorzitter van de Cultuurraad en mede-auteur van ‘De kleine geheimen van Bever’ - © Deschuyffeleer
 

Werner Godfroid, voorzitter van de Cultuurraad en mede-auteur van ‘De kleine geheimen van Bever’, droomt er nu van een heemkundige kring op te richten. Aanleiding vormt zijn recente ontdekking van een handgeschreven en onuitgegeven exemplaar van ‘La danse à Biévène au XVIIIième siècle’ van de hand van Dominique Delvin (1862-1938), een vroegere inwoner van de gemeente.

Treinwachter Dominique Delvin, overigens jarenlang lid van de Cercle Archéologique d’Enghien’, publiceerde reeds in 1906 het basiswerk ‘Histoire de la commune de Biévène’, waar nog dikwijls naar gerefereerd wordt. Deze heemkundige avant la lettre geniet een meer dan gewone belangstelling vanwege de voorzitter van de Cultuurraad. Naast zijn recente ontdekking had hij voordien van dezelfde auteur ook al een exemplaar van de eerste druk van dat basiswerk in Duitsland op de kop weten te tikken.
 
Via permanente zoekopdrachten op veilingsites op het internet en het afschuimen van rommelmarkten is Werner Godfroid overigens reeds menig keer op interessant en origineel materiaal gestoten. Zo ook een boekje over de Mariagrot van Banneux, met de handtekening van dezelfde Dominique Delvin, als schenking aan de vroegere bibliotheek in de toenmalige katholieke meisjesschool van Bever.
 
Dominique Delvin moet alleszins een bezige geschiedkundige bij zijn geweest want hij schreef ook nog verschillende werken over toponymische plaatsnamen zoals Doornik, Edingen en Lettelingen. Daarnaast pakte hij ook uit met poëzie.
 
Merkwaardig in het 32 in inkt geschreven pagina’s tellende exemplaar van ‘La danse à Biévène au XVIIIième siècle’ is de inleiding van de auteur. “Aan diegenen die zeggen dat er in Bever niets is, wil ik bewijzen dat er in tegendeel veel is. Het ontbreekt mij echter aan financiële middelen om verder nog historische publicaties uit te geven, een werk waar ik dertig jaar geleden begon”.
 
Deze boodschap viel nu niet in dovemansoren bij Werner Godfroid, die nu werk wil maken van het opzetten van een plaatselijke heemkundige kring om zo de draad van Dominique Delvin terug op te pakken. Belangstellenden om toe te treden tot de nieuwe kring kunnen daartoe contact opnemen met de initiatiefnemer via werner.godfroid@skynet.be of via 0475/36 22 18.
 
 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 feb 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 19 sep 2017
Godelieve Deschuyffeleer | 11 sep 2017
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 07 sep 2017
Godelieve Deschuyffeleer | 30 aug 2017
Marc Colpaert | 27 aug 2017
Godelieve Deschuyffeleer | 27 aug 2017
Godelieve Deschuyffeleer | 21 aug 2017

archief