BEVER - Opendeur in de St-Martinuskerk

C21

BEVER - Opendeur in de St-Martinuskerk

Ww_op_zondag___25_
Kerk Bever - Foto's © Deschuyffeleer
 
Ww_op_zondag___21_
Raymond Soudan en Werner Godfroid samen met bezoekers uit Denderhoutem - © Deschuyffeleer
 
Ww_op_zondag___23_
Werner Godfroid en kunstenaar, pentekenaar, cartoonist en illustrator Steven (Stefan) Wilsens - © Deschuyffeleer
 
Ww_op_zondag___24_
Aan de kerk Bever overblijfsel grafsteen met inscriptie : 'Lescraive, jeune homme à marier' - © Deschuyffeleer
 

In het kader van het provinciaal cultuur-toeristisch project “Op een kier - Verborgen erfgoed in Vlaams-Brabant” zetten kerken op zondagnamiddagen hun deuren open voor bezoekers. Dit was nu ook het geval voor de Sint-Martinuskerk in Bever.

Met veel enthousiasme gaven de gastheren Raymond Soudan en Werner Godfroid de bezoekers een rondleiding in de parochiekerk die behoort tot de oudste in de regio. Zo wisten zij de nieuwsgierigen mee te geven dat de oorsprong van de kerk zich moet situeren rond 1137. Omstreeks die tijd deed Liétard, bisschop van Kamerijk, de schenking van het altaar van "Beverna".
 
Naar het einde van de 18de eeuw toe was de kerk er dermate slecht aan toe dat beslist werd een nieuwe kerk te bouwen. Ontoereikende middelen en politieke verwikkelingen leidden er toe dat de kerk pas in 1804 van een zoldering werd voorzien. Ook de meubilering werd slechts geleidelijk voltooid. Achteraan wordt het doksaal opgevangen door twee houten zuilen met grijze imitatie-natuursteen beschildering.
 
Tegen de zoldering is het jaartal Anno 1804 vermeld, verwijzend naar de binnenafwerking. Het hoofdaltaar is nog afkomstig uit de na de Franse Revolutie gesloopte kerk van de Sint-Adriaansabdij in Geraardsbergen. Verder bevat de kerk 18de-eeuwse kerkmeesterbanken , een mooie 17de-eeuwse doopvont en een Agneessens-Meunier-orgel uit 1886 thans in een  restauratiefase.In 1870 verdween het kerkhof rond de kerk. Het werd toen overgeplaatst naar het gehucht Eeckhout.
 
Een merkwaardige bezoeker was kunstenaar, pentekenaar, cartoonist en illustrator Steven (Stefan)  Wilsens. Hij is in gans Vlaanderen bekend om de humor in zijn tekeningen van dorpsgezichten, gebouwen en monumenten die onder meer verschenen in de dagbladen van de Standaardgroep.  Steven vond in de St-Martinuskerk en haar omgeving “details die beslist zijn attentie konden weerhouden”. Steven was overigens toevallig in Bever ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van schrijver Roger H. Schoemans.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 jul 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief