BEVER – Het woord van burgemeester Luc Deneyer

C21

BEVER – Het woord van burgemeester Luc Deneyer

Luc_deneyer
© Deschuyffeleer
 

De CD&V-bestuursploeg van burgemeester Luc Deneyer ziet haar absolute meerderheid in de gemeenteraad afkalven van een zetelverhouding va 9/2 naar 6/5. Toch ziet dezelfde  bestuursploeg de komende debatten met de uit haar as verrezen minderheid graag tegemoet. “De komende legislatuur wordt er alleszins één van studie, denkwerk en creativiteit om met beperkte middelen en zonder al te grote nieuwe investeringen toch het bestuur te waarborgen”, zet burgemeester Luc Deneyer, die nu al voor de 5de keer aan de verkiezingen deelnam, meteen de toon.

Hoe kijkt de burgervader van het Makrallendorp aan tegen de komende legislatuur ? “Ongetwijfeld zullen de tijdsgeest en de samenstelling van de gemeenteraad anders zijn”, komt hij op de proppen. “Ook de openbare besturen moeten mee het gelag van de economische crisis betalen. Wij hadden al een kleine marge en recent werd ook nog de toelage van het Vlaams Plattelandsfonds uitgesteld. Alle uitgaven zullen moeten afgewogen worden. Waar het kan zal moeten bespaard worden en indien nodig zullen zelfs nieuwe ontvangsten moeten aangeboord worden om het budget in evenwicht te houden”.
 
Moeilijke tijden
De nieuwe gemeenteraad ziet hij bovendien meteen geconfronteerd worden met een aantal belangrijke dossiers waarbij éénieder, zowel meerderheid als minderheid, zijn verantwoordelijkheid zal dienen op te nemen. “Als bijzonder kleine gemeente staan wij voor moeilijke tijden. Veel heil van de Federale en van de Vlaamse overheid dienen wij niet te verwachten, integendeel zelfs”, waarschuwt Luc Deneyer. “Ik hoop alleszins dat de debatten in de raad evenzeer gemoedelijk zullen blijven verlopen als in het verleden en dat het professionele en het zakelijke de bovenhand zullen blijven halen”.      
 
Veel aandacht zal alleszins gaan naar het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan van het Domein Akrenbos, naar de gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen Freest en Voorzieningen Bundel Centrum Bever en de samenwerkingsovereenkomst met Riobra en Aquafin voor de herinrichting van het centrum. “Dit zijn allemaal dossiers die een nauwe communicatie vergen met de burger met hoorzittingen en infomomenten. Zo zullen wij in die plannen kunnen rekenen houden met wat de mensen concreet willen. Verder dient dan nog getoetst wat haalbaar is inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw om zo uiteindelijk te komen tot realisaties die ook nog betaalbaar zijn”.
 
Geen nieuwe belangrijke investeringen
Bij dit alles ziet burgemeester Luc Deneyer weinig ruimte voor bijkomende grote investeringen. “De komende legislatuur moet de gemeente financieel ietwat op adem kunnen komen. De bouw van de school in Akrenbos weegt zwaar op ons budget. De eerstkomende jaren moeten wij wel alles grondig voorbereiden om dan de daaropvolgende legislatuur te kunnen starten met de praktische uitvoering”.
 
De medekandidaten op de lijst van de burgemeester keken wel wat verwonderd op tegen de bijzonder goede score van de lijst van Open voor de Mens. “Maar in de politiek dient men realistisch te zijn. Sommige resultaten zijn moeilijk te aanvaarden maar men moet leren ze te aanvaarden en te relativeren”, weet de burgemeester. “Iedere verkiezing houdt nu éénmaal verrassingen in. Soms komen zelfs mensen die nog niets gerealiseerd hebben als overwinnaars uit de bus”.
 
Nieuwgezind
Waaraan zijn de verschuivingen dan wel te wijten ? “Wij moeten vaststellen dat de kiezer zich minder houdt aan waarden en geen klassiek gedragspatroon meer vertoont. Men heeft graag iets nieuw. De mensen zijn nieuwgezind geworden”, geeft de burgemeester een eerste verklaring. “Bovendien werden wij geconfronteerd met een aantal moeilijke verkavelingsdossiers, met het dossier van de tijdelijke feestzaal en met de conceptnota van de nieuwe definitieve feestzaal. En mensen die nu éénmaal aan een weg timmeren worden maar al te gauw bespat. Dit alles vormt dan een ideale voedingsbodem voor de minderheid die vanuit een comfortabele hoek kan toekijken”.
 
Uiteraard verwacht Luc Deneyer vanaf Nieuwjaar een sterkere oppositie. “De minderheid kan en moet steeds in staat zijn alternatieven voor te leggen. Graag hadden wij dan ook mensen rond de tafel die constructief willen meewerken aan de toekomst van Bever en hierbij ook mede verantwoordelijkheid willen opnemen. De resultaten zullen wij dan wel zien bij de eerstvolgende verkiezingen in 2018. Ik heb er alleszins vertrouwen in en ben er zeker klaar voor”, aldus nog een strijdlustige burgemeester Luc Deneyer.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 okt 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief