BEVER- 11-novemberviering

C21

BEVER- 11-novemberviering

Huldiging_11_november_2012_bever___15_
Dodenappel en bloemenhulde voor de 18 Beverse gesneuvelden voor het vaderland - Foto's © Deschuyffeleer
 
Huldiging_11_november_2012_bever___1_
H. Mis ter nagedachtenis aan de gesneuvelden - © Deschuyffeleer
 
Huldiging_11_november_2012_bever___8_
© Deschuyffeleer
 
Huldiging_11_november_2012_bever___10_
De plechtigheid werd wel nog bijgewoond door oorlogsvrijwilliger en verzetsstrijder Cyrille Gardinael - © Deschuyffeleer
 
Huldiging_11_november_2012_bever___11_
Bloemenhulde voor de 18 Beverse gesneuvelden voor het vaderland - © Deschuyffeleer
 
Huldiging_11_november_2012_bever___17_
© deschuyffeleer
 
Huldiging_11_november_2012_bever___19_
© Deschuyffeleer
 
Huldiging_11_november_2012_bever___27_
© Deschuyffeleer
 

Na het dodenappel en de bloemenhulde voor de 18 Beverse gesneuvelden voor het vaderland ter gelegenheid van de herdenking van de Wapenstilstand hield burgemeester Luc Deneyer een fel opgemerkte toespraak.

Zo citeerde hij ‘In Flanders Fields the poppies blow’, de eerste zin van het bekend gedicht van de Canadese militaire arts en dichter John Mc Crae, en stelde hij openlijk de vraag of onze jongeren nog wel weten wat oorlog inhoudt. “In de Westhoek allicht wel omdat zij er nog alle dagen in het straatbeeld mee geconfronteerd worden”, opperde hij. “Wij hebben dan ook de verplichting informatie over de gruwel van oorlogen aan onze nakomelingen mee te geven. Dat was overigens deze week nog het geval door hen te betrekken bij de doortocht van de Flambeau Sacré. Wij willen ten stelligste de jeugd leren te begrijpen dat oorlog zoveel meer en totaal anders is dan de gelijknamige stoere smartphone-spelletjes die zij dagdagelijks onder ogen krijgen”.
De burgemeester stond ook stil bij de aanval van 22 april 1915 waarbij de Duitsers gebruik maakten van giftig chloorgas en zo meteen de chemische oorlogsvoering inleidden.
Ook verwees de burgemeester naar de recente overwinningsrede van Barack Obama ‘The best is yet to come’. “Hierin houdt de herverkozen Amerikaanse president een pleidooi tegen het cynisme en komt hij op voor het optimisme”, aldus Luc Deneyer. “Met volhouden in het geloof dat het morgen beter wordt verwees hij tevens naar de grootsheid die zich uit in bescheidenheid”. De burgemeester waagde hierbij zelfs een vergelijking naar ‘t Schoon Verdiep’ in Antwerpen waar, naar zijn mening, egoïsme, individualisme en eigenbelang primeren.
De officiële herdenking werd afgesloten met een receptie in zaal Camargo waar nadien een 25-tal hoofdzakelijk familieleden van oudstrijders het middagmaal mochten gebruiken.
De plechtigheid werd wel nog bijgewoond door oorlogsvrijwilliger en verzetsstrijder Cyrille Gardinael. Deze 88-jarige Bevernaar uit Freest meldde zich heel jong aan als vrijwilliger en werd ingelijfd in het AS (Armée Secrète).
 
Dodenappel Bever-centrum:
Avez Ademar, Berckmans Jean-François, Debacker Clément, Delaever Emile, Deneyer Charles, Deschuyteneer Gustave, Devlaeminckx Joseph, Dullekens Gustave,Jacquart Jean-Joseph, Ravyts Emile,Thibaut Charles-Louis, Vandercapellen Clément, De Jonghe Louis, Vanhove Théophole, Deschuyteneer René, Heymans Jean-Baptist, Deschuyteneer Henri, Mollaert Emile.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 nov 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 10 jun 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 05 jun 2024
Marc Colpaert | 30 mei 2024

archief