BEVER – Plannen voor nieuwe feestzaal

C21

BEVER – Plannen voor nieuwe feestzaal

Luc_deneyer
Burgemeester Luc Deneyer - Foto © Deschuyffeleer

Burgemeester Luc Deneyer en zijn ploeg willen van de plannen voor de bouw van een nieuwe gemeentelijke feestzaal gebruik maken om een nieuwe stedenbouwkundige visie over het dorpscentrum door te drukken. Zo zouden verschillende gronden worden geregulariseerd of herbestemd. De conceptnota wordt alleszins binnenkort ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd. Gezien het historisch belang van die nota rekent de burgemeester op de volledige draagkracht ervan in de gemeenteraad, ook van de nieuwe oppositieploeg.

Bij de zoektocht naar een geschikte locatie voor een nieuwe feestzaal in het centrum kon de gemeente stedenbouwkundig enkel terugvallen op een perceel grond van openbaar nut aan het kerkhof. “Daar de feestzaal inplanten zou evenwel leiden tot grote parkeerproblemen en ernstige verkeersonveiligheid. Een andere oplossing drong zich dan ook op”, aldus de burgemeester. “Mede tegenover de noodzaak aan sociale woningbouw, woongelegenheden voor senioren, bijkomende bouwruimte voor de school, meer verkeersveiligheid aan de schoolpoort en regularisatie van de bestaande sportinfrastructuur hebben wij het afgelopen jaar, in voortdurend overleg met het Planbureau rond kern- en centrumfuncties, dan ook een ingrijpende nieuwe visie op het centrum ontwikkeld. De neerslag hiervan ligt vervat in een conceptnota die ons midden januari zal worden overgemaakt”.
 
Stedenbouwkundige regels
In Freest dient voor het bouwen van sociale woningen, woongelegenheden voor senioren en een turn- en evenementenzaal voor de school evenals voor het uitzetten van veilige toegangswegen en een parking voor de school het woonuitbreidingsgebied aangesproken. Hiervoor dient een ruimtelijk uitvoeringsplan opgesteld. Ook de voetbalvelden in Pontembeek zouden nu in aanmerking komen voor regularisatie.
 
Aan het gemeentehuis wil het gemeenbestuur dan weer de sporthal, het voetbalcomplex en de gronden daarachter zone-eigen maken door het huidig agrarisch karakter om te laten ombuigen in een zone van openbaar nut. Hiervoor dient wel het gewestplan gewijzigd, toch wel een hele klus. Daarnaast dient er ook een compensatieregeling te komen waarbij de gemeente elders gronden, thans nog in zones van openbaar nut, laat herbestemmen naar agrarisch gebied en dit zonder hierbij de planbatenregeling uit het oog te verliezen.
 
Nieuwe feestzaal
“De nieuwe feestzaal zou zo wel achter het voetbalterrein kunnen opgericht worden”, aldus steeds burgemeester Luc Deneyer. “Maar al deze plannen vergen wel enige tijd om ze te kunnen realiseren. Tel bij de twee jaar voor de herbestemmingen nog twee jaar bij voor de eigenlijke bouw en een jaar reserve, en je komt al vrij vlug tot een termijn van 5 jaar. Dit is precies de periode die ons nu gegund is voor het oprichten van de broodnodige tijdelijke feestzaal op Akrenbos”.          
 
De burgemeester verduidelijkte één en ander in de gemeenteraad op vraag van oppositieleider Henk Verhofstadt. In geen mis te verstane bewoordingen gaf hij als toemaatje ook wel graag mee dat die nieuwe visiegedreven plannen wel degelijk het werk zijn van zijn bestuursploeg tijdens de aflopende legislatuur.

Bovenop dit alles heeft het gemeentebestuur eerder ook al te kennen gegeven plannen te hebben om in samenwerking met het provinciaal agentschap Wegen en Verkeer en Aquafin de doortocht van de gewestwegen in het centrum grondig her in te richten.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 dec 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief