BEVER - Sprokkels uit de gemeenteraad

C21

BEVER - Sprokkels uit de gemeenteraad

Vergadering_2013_p200

Nog geen huurprijs voor feestzaal
Na tussenkomst van fractieleider Henk Verhofstadt van de oppositielijst Open voor de Mens werd de stemming voor het vastleggen van de huurprijs van de in opbouw zijnde tijdelijke feestzaal op Akrenbos verdaagd naar een volgende zitting. De meerderheidsploeg van burgemeester Luc Deneyer had oor naar de bedenkingen van de oppositie.Open voor de Mens vond de inhoud van de voorgestelde tarieven van 350 euro per dag en van 175 euro voor een rouwmaaltijd te vaag omschreven. Ook over de concrete samenstelling van het keukengerei was er nog geen duidelijkheid. De bestuursploeg heeft wel het voornemen de zaal telkenmale slechts ter beschikking te stellen van één vereniging of persoon.Op aandringen van de oppositie zal er nu werk gemaakt worden van één huurreglement.

Rekening kerkfabriek St-Géreon
De gemeenteraad keurde de jaarrekening van de kerkfabriek St-Géreon op Akrenbos goed. De rekening sluit met een bonus van 470 euro.

Presentiegelden voortaan geïndexeerd
De presentiegelden voor de gemeenteraadsleden worden met terugwerkende kracht tot Nieuwjaar nu ook gekoppeld aan de index van de consumptieprijzen. Momenteel zijn de presentiegelden vastgelegd op 100 euro per zitting. De index van de consumptieprijzen staat thans op 160,84. De nieuwe regeling werd éénparig goedgekeurd.
 
Dagelijks financieel bestuur
Om te komen tot een soepel beheer legde de gemeenteraad nu ook een duidelijke omschrijving vast van het begrip ‘Dagelijks Beheer’. Hierdoor verkrijgt de bestuursploeg meer armslag voor het geven van opdrachten en het gebruik van de financiële middelen die eerder in het jaarbudget zijn goedgekeurd.
Zo kan de bestuursploeg zonder verdere tussenkomst van de gemeenteraad alle opdrachten en verbintenissen aangaan waartoe de kredieten zijn ingeschreven in het exploitatiebudget. Eénzelfde regeling geldt ondermeer ook voor de kredieten van het investeringsbudget met een waarde van minder dan 5.500 euro zonder BTW.
 
Begeleiding permanente organisatieontwikkeling
De gemeente schrijft een opdracht uit voor het permanent begeleiden van de organisatieontwikkeling van haar bestuur. De opdracht bevat een luik juridische ondersteuning, een luik ondersteuning bij de uitbouw van de organisatie en een luik begeleiding bij mensontwikkeling.
De gemeenteraad zette daartoe het licht op groen voor het bestek en de wijze van gunnen. De kosten worden op jaarbasis geraamd op 8.000 euro, BTW niet inbegrepen. Na een positieve evaluatie na één jaar kan de opdracht nog verder verlengd worden gedurende vier jaar.
 
Begeleidingscommissie mobiliteit
Ook Bever beschikt voortaan over een Gemeentelijke Begeleidingscommissie voor de Mobiliteit. Dit multidisciplinair en beleidsdomeinoverschrijdend overlegforum moet instaan voor het begeleiden van het gemeentelijk mobiliteitsplan en voor de projecten die aansluiten bij het duurzame lokale mobiliteitsbeleid.
De commissie telt naast de vaste leden waaronder de mandaathouder Mobiliteit in de bestuursploeg en een vertegenwoordiger van het provinciaal agentschap Wegen en Verkeer ook adviserende leden van de gemeentelijke administratie en van de lokale politie. Burgemeester Luc Deneyer, bevoegd voor mobiliteit in de bestuursploeg, neemt het voorzitterschap waar. Na overleg met de vaste leden kan hij de commissie ook openstellen voor vertegenwoordigers van het middenveld en van de bevolking.
Zeker nu in de gemeente wordt uitgepakt met grootse plannen rond ondermeer de herinrichting van de doortocht van het centrum en het ruimtelijk uitvoeringsplan centrumfuncties wacht er de commissie heel wat werk.
De oprichting van de commissie werd overigens éénparig goedgekeurd.
 
Gecoro
Na aandringen van oppositielijst Open voor de Mens tijdens eerdere zittingen maakt het meerderheidsteam van burgemeester Luc Deneyer nu werk van een oproep tot leden om te zetelen in de gemeentelijke commissie voor Ruimtelijke Ordening, kort Gecoro. Binnenkort wordt in die zin een flyer verspreid aan de bevolking.
Naast vertegenwoordigers van de verschillende adviesraden zijn ook twee plaatsen voor deskundigen vakant. Zij dienen wel gediplomeerd te zijn of ervaring opgedaan te hebben in de stedenbouw en de ruimtelijke ordening. Ook de politieke fracties in de gemeenteraad mogen een vertegenwoordiger als waarnemer naar de commissie sturen.
 
Intergemeentelijke samenwerking
Ook in Bever zal de gemeenteraad fungeren als nieuwe gemeentelijke commissie die moet waken over de afstemming van het gemeentelijk beleid op dit van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en eventuele verzelfstandigde agentschappen van de gemeente.
De zittingen van deze nieuwe commissie zullen na afloop van de gemeenteraden plaatshebben. Zij worden overigens niet bijkomend bezoldigd.
 
Zebrapad
Na overleg van burgemeester Luc Deneyer met de wegbeheerder, het provinciaal agentschap Wegen en Verkeer, en de lokale politie komt er nu toch een zebrapad op de gewestweg in de buurt van het café Bij Béa en ter hoogte van de kleine achterliggende doorsteek richting gemeenthuis. Uitsluitend op die plaats blijkt verkeersdeskundig een zebrapad in de omgeving mogelijk te zijn. Dat deelde de burgemeester mede tijdens de afsluitende vragenronde in de gemeenteraad. Eerder had ook raadslid Ghislain Vandercapellen al fel gepleit voor een zebrapad in de buurt.
Met éénparig akkoord werd dan ook overeengekomen dat de administratie in die zin een ontwerpbesluit zal opstellen. Het aanbrengen van het zebrapad verhoogt alleszins ook de veiligheid van de schoolkinderen die zich naar de sportzaal dienen te begeven voor de lessen lichamelijke opvoeding.
De burgemeester verduidelijkte ook dat de plannen voor de herinrichting van de doortocht van het centrum een zone 30 km/u voorhouden, waardoor overeenkomstig de wegcode dan in principe geen zebrapaden meer nodig zijn.
 
Busverbinding met Edingen
Raadslid Ghislain Vandercapellen rakelde tijdens de gemeenteraad opnieuw het ontbreken van een buslijn van De Lijn vanuit Bever naar het station van Edingen op.
Burgemeester Luc Deneyer heeft in het verleden reeds poolshoogte genomen bij de provinciale diensten van De Lijn Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen en bij de Waalse vervoersmaatschappij TEC. Steevast krijgt hij er dan wel als antwoord dat er vanuit Bever al een busverbinding bestaat met Galmaarden waar dan de trein naar Edingen kan genomen worden. Ook de Belbus is sinds kort actief in de gemeente. De burgemeester zegde toe zich nogmaals terzake te zullen informeren.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 mei 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief