BEVER - Dementie - U staat er niet alleen voor

C21

BEVER - Dementie - U staat er niet alleen voor

Dementie_memo_bever___2_
BEVER - Dementie - U staat er niet alleen voor - Inleiding: Debby Versteldt - © Deschuyffeleer
 
Dementie_memo_bever___4_
BEVER - Dementie - U staat er niet alleen voor - © Deschuyffeleer
 
Dementie_memo_bever___6_
‘Omgaan met dementie ‘. Jasmijn Driegelinck van het Expertisecentrum Dementie Memo Halle-Vilvoorde met standplaats in Heikruis was de gastspreekster - © Deschuyffeleer
 
Dementie_memo_bever___18_
BEVER - Dementie - U staat er niet alleen voor - © Deschuyffeleer
 

In het kader van het project ‘Fit in je hoofd – Zot van gezond’ pakte de gemeentelijke dienst Vrije Tijd in samenwerking met LOGO Zenneland en de Volkshogeschool Arch’educ uit met een informatieavond rond het thema ‘Omgaan met dementie ‘.  Jasmijn Driegelinck van het Expertisecentrum Dementie Memo Halle-Vilvoorde met standplaats in Heikruis was de gastspreekster.

De expertisecentra dementie verstrekken informatie en bieden begeleiding aan voor iedereen die geconfronteerd wordt met dementie. Dit zowel uit hoofde van de zieke als van de personen die leven in hun omgeving. De kern van de informatieavond was dan ook wat dementie is en hoe je er mee omgaat.
Jasmijn Driegelinck wist de aanwezigen mee te geven dat ondanks de groeiende aandacht er toch nog heel wat misverstanden rond dementie een eigen leven leiden. Dementie is een aandoening die in eerste instantie gebonden is aan hoge leeftijd maar die zich ook al op jongere leeftijd kan manifesteren. Het is een chronisch, degeneratief ziekteproces dat naast een groeiende afhankelijkheid ook gekenmerkt wordt door een identiteitsverlies. Dat de ziekte zich geleidelijk aan manifesteert en zich daarenboven ontwikkelt zonder bijzondere visuele kenmerken maakt evenwel dat het onderwerp wordt onderkend en te lang wordt doodgezwegen.
Dementie is zoveel meer dan vergeten. Een resem symptomen maakt dat het een ziekte is waar het moeilijk is om mee om te gaan. Iedere dementerende handelt en ageert op een andere manier. Sleutelwoorden voor de omgeving zijn dan ook geduld hebben, respect vertonen en de persoon blijven behandelen als een volwaardig mens.
Met zijn dienstverlening wil een Expertisecentrum Dementie de ziekte uit de taboesfeer halen. Het staat open voor iedereen om samen te zoeken naar gepaste antwoorden op de noden die zich stellen. Dit kan allerlei vormen aannemen zoals informatieverstrekking, deskundig advies, vorming, ondersteuning en versterking van het sociale netwerk alsook doorverwijzing naar anderen diensten en organisaties. 
Nadere informatie op www.dementie.be of via het Expertisecentrum  Vlaams-Brabant gevestigd in het woonzorgcentrum Mater Dei (Molenhofstraat 31, 1670 Pepingen-Heikruis 02/398 00 18 - memo2@dementie.be ).
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 mei 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief