BEVER – Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad van juni

C21

BEVER – Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad van juni

Vergadering_2013_p200

Een eerste optie voor de herinrichting van de Plaats
In uitvoering van de samenwerkingsovereenkomst tussen het provinciaal agentschap Wegen en Verkeer, Aquafin, Infrax en de gemeente Bever werd de startnota voor de herinrichting van de Plaats in de schoot van de gemeenteraad goedgekeurd.
Met het project willen de partners in het centrum van de gemeente de verkeersonveilige toestanden aanpakken, de gewestwegen herinrichten, een volwaardige publieke ruimte creëren en de riolering vernieuwen mede door de inrichting van het gescheiden stelsel.
Het ontwerpend onderzoek gaat nu verder in detail de optie uitdiepen van een gesplitst kruispunt Plaats/Pontembeek/Eeckhout met parkeerplaatsen aan de kant van fituur De Heksenketel en hogerop een duidelijk dorpsplein aansluitend op de omgeving van de kerk. Die oplossing streeft volgens het aangesteld studiebureau naar een haalbaar evenwicht tussen kwaliteit van de publieke ruimte, verkeersveiligheid en voldoende parkeervoorzieningen.

Positieve jaarrekening kerkfabriek St-Martinus
De gemeenteraad, die bij afwezigheid van burgemeester Luc Deneyer werd voorgezeten door eerste schepen Christian Krikilion, keurde ook de jaarrekening 2012 voor de kerkfabriek St-Martinus in het centrum goed. Voor de exploitatie is er een overschot van 24 957 euro. En bij de investeringen wordt het overschot afgevlagd op 726 euro.
 
Beleidsdomeinen beperkt tot zes
In het kader van de nieuwe beleids- en beheerscyclus die de gemeenten vanaf toekomend jaar wordt opgelegd, stelde de gemeenteraad de beleidsdomeinen vast. De zes die weerhouden werden zijn algemene financiering, algemeen bestuur, grondgebied en ruimtelijke ordening, burger en welzijn, onderwijs alsook vrije tijd.
 
Groen licht voor statuten en leden raden
De gemeenteraad stemde in met de statuten van de sportraad, de cultuurraad, de jeugdraad en de seniorenraad. Aansluitend werd ook de aanstelling van de leden goedgekeurd.  
 
Nieuw fuif- en feestreglement
Door toedoen van de intergemeentelijke preventiemedewerkster drugs en alcohol van het Pajottenland kon de gemeenteraad zich vinden in het nieuw fuif- en feestreglement. Bij die activiteiten dient voortaan alle muziek stopgezet om 03u45. Alle activiteiten dienen gestaakt en de locatie dient ontruimd uiterlijk om 05u. Het reglement legt ook regels vast rond het  alcoholgebruik en het aanpakken van de drugsproblematiek.
 
Gebruikersreglement tijdelijke feestzaal
Nu de bouw van de tijdelijke gemeentelijke feestzaal op Akrenbos in een eindfase belandt, legde de gemeenteraad de regels voor het gebruik ervan vast in een gebruikersreglement. Per dag wordt een kostprijs van 350 euro aangerekend, voor een rouwmaaltijd is dit 175 euro. In die prijzen zijn evenwel de kosten van het verbruik van elektriciteit en aardgas niet inbegrepen. Het reglement besteedt ook aandacht aan de veiligheid en de omgeving en aan het naleven van de verkeersregels inzake parkeren in de buurt. De tijdelijke feestzaal kreeg inmiddels alvast al de benaming Ter Wijsbeek mee.
 
Vrijstelling Gecoro
De gemeenteraad nam nu toch de beslissing bij de bevoegde diensten een vrijstelling aan te vragen voor het opzetten van een gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening, kort Gecoro. Eerder had oppositielijst Open voor de Mens aangedrongen nog een oproep te verrichten tot kandidaten. Blijkt nu dat een onvoldoend aantal begerigen zich geroepen voelt in die commissie te zetelen. De bestuursmeerderheid van burgemeester Luc Deneyer kan zo nu toch haar initieel idee waar maken.
 
Doorgangswoning
Voor het inrichten van een doorgangswoning verleent de gemeenteraad een erfpacht voor 99 jaar aan het OCMW voor het gebouw gelegen op de Plaats 10A. Het OCMW zal dan ook verder werk maken van de nodige verbouwings- en aanpassingswerken.
 
Retributiereglement voor grof huisvuil
Door de invoering van het nieuw Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen of VLAREMA worden de ophaling en de verwerking van grof vuil via afroep of de ophaalmethode betalend voor de inwoners vanaf 1 juli 2013. Deze zal doorgaan 2 dagen per jaar. De ophaling zal gebeuren door met geijkte weegcellen voorziene vrachtwagens. De retributie hiervoor zal 0,26 €/kg bedragen en dient via Bancontact of prepaidkaart onmiddellijk door de inwoners betaald te worden bij de ophaling.
Bijkomend worden de aanlevering en de verwerking van grof vuil ook via het brengsysteem of de brengmethode ingericht vanaf 2014 en dit gedurende 2 dagen per jaar en betalend voor de inwoners vanaf 1 januari 2014. De aanlevering zal gebeuren bij met geijkte weegcellen voorziene vrachtwagens. De retributie hiervoor zal 0,20 €/kg bedragen en dient via Bancontact of prepaidkaart onmiddellijk door de inwoners betaald te worden bij de aanlevering.
Het gemeentebestuur kwam in die zin al tot een overeenkomst met de intercommunale Haviland.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 jun 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief