BEVER - Kerk Akrenbos viert 150-jarig bestaan

C21

BEVER - Kerk Akrenbos viert 150-jarig bestaan

Kerk_en_kapel_akrenbos
BEVER - Kerk Akrenbos viert 150-jarig bestaan - © Deschuyffeleer
 

Op zondag 22 september viert de kerkgemeenschap Sint-Gereon van Akrenbos met voorzitter Jean-Luc Delbaer de 150ste verjaardag van haar parochiekerk. De feestdag gaat om 15u gepaard  met een eucharistieviering voorgegaan door hulpbisschop Mgr Léon Lemmens. Vervolgens wordt processiegewijs getrokken naar de vernieuwde kapel van de Heilige Familie  aan het oud klooster. Na een korte geschiedenisschets zal Mgr Lemmens deze kapel dan ook inwijden. Een receptie en een tentoonstelling in de splinternieuwe voorlopige feestzaal Ter Wijsbeek ronden de geplogenheden af.

De hallenkerk St-Gereon draagt een bouwopschrift van 1857. Zij werd echter ingewijd op 28 september 1863 door Mgr Gaspard-Joseph Labis, bisschop van Doornik. Tevoren, bij Koninklijk Besluit van 5 november 1859 werd zij als kapel erkend en op 26 november 1859 volgde de canonieke erkenning. Akrenbos die tot Deux-Acren behoorde werd dan ook een zelfstandige parochie met Sint-Gereon als patroonheilige. Ingevolge de taalgrensregeling, werd Akrenbos in 1963 uit Deux-Acren gelicht en bij de gemeente Bever gevoegd. Parochie en kerk behoren sindsdien tot het aartsbisdom Mechelen-Brussel.
 
De kerk in Akrenbos is toegewijd aan de heilige Gereon. De heilige Gereon van Keulen is één van de soldatenheiligen uit het zogenaamde Thebaanse Legioen, waarvan de heilige Mauritius de beroemdste is. Sint Gereon, vooral vereerd door de Norbertijnen, wordt aanroepen door mensen die lijden aan migraine. Zijn feestdag is op 10 oktober.
 
Iedereen is uitgenodigd om deel te nemen aan de eucharistieviering en om de huizen te
versieren met bloemen en vlaggen.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 jul 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief