BEVER - De duivenbond De Verenigde Vrienden viert goud

C21

BEVER - De duivenbond De Verenigde Vrienden viert goud

Les_amis_r__unis_vieren_goud___3_
BEVER - De duivenbond De Verenigde Vrienden viert goud - © Deschuyffeleer
 
Les_amis_r__unis_vieren_goud___1_
BEVER - De duivenbond De Verenigde Vrienden viert goud - © Deschuyffeleer
 
Les_amis_r__unis_vieren_goud___5_
BEVER - De duivenbond De Verenigde Vrienden viert goud - Het bestuur van Les Amis Réunis, burgemeester Luc Deneyer en een ruime delegatie van het schepencollege - © Deschuyffeleer
 
Les_amis_r__unis_vieren_goud___7_
Voorzitter jacques Van Holder en de bestuursleden Richard Van Belle en Willy Degeyter - © Deschuyffeleer
 
Les_amis_r__unis_vieren_goud___8_
Huidige voorzitter Jacques Van Holder - © Deschuyffeleer
 
Les_amis_r__unis_vieren_goud___13_
Foto uit 1980 - Kampioenenviering met ook Richard Van Belle en Willy Degeyter - © Deschuyffeleer
 

Eind dit jaar zal het precies 50 jaar geleden zijn dat Willy Degeyter, Georges Mertens, François en Richard Van Belle en Albert Vrancx instonden voor de oprichting van de duivenbond ‘De Verenigde Vrienden – Les Amis Réunis’. In het kader van de Dorpsfeesten hield het huidig bestuur er nu aan om dit gouden jubileum aan het groot publiek kenbaar te maken met een opendeurdag in hun lokaal op de Plaats.

Onder de talrijke felicitaties die de bond zich mocht laten welgevallen waren er ook vanwege het gemeentebestuur. “Een vereniging met 50 jaar anciënniteit is niet niets”, wist burgemeester Luc Deneyer aan te halen. De blijken van erkenning en de woorden van dank gingen dan ook heel bijzonder in de richting van de huidige bestuursleden en meer bepaald naar Richard Van Belle en Willy Degeyter. Ook bij de stichting 50 jaar terug waren zij er trouwens al bij.
 
Beide duivenmelkers in hart en nieren zagen het volkse in de duivensport de laatste decennia helaas  figuurlijk een pak pluimen verliezen. “Wat eertijds een sport was die bovenaan de ladder stond op gebied van belangstelling en beoefenaars is nu gedegradeerd naar tweede klasse. Tot 20 jaar terug was er haast minstens een duivenmelker in iedere straat en de microbe ging dan ook doorgaans over van buur tot buur en van vader op zoon. Het was de sport van de gewone man”.
 
“Destijds had de grote massa slechts een tiental duiven”, weet Richard Van Belle nog. “Nu is het eerder omgekeerd. Er zijn minder duivenliefhebbers, maar diegenen die nog spelen, bezitten dikwijls meer dan 100 duiven. Ook het aantal duivenlokalen is sterk verminderd”, beaamt Willy Degeyter.
 
Beide veteranen blikken ook met heimwee terug naar de collectie uitgestalde constateurs. Want ook de technologie is in de duivensport niet blijven stilstaan. Ook voor Jacques Van Holder, de huidige voorzitter van de Beverse duivenbond is het duidelijk dat de tijd van het werken met capsules op zijn laatste pootjes loopt. “Vandaag gaat alles elektronisch. Zowel het inkorven als het registreren van de aankomsten gebeuren via de computer. De duiven hebben aan de ene poot een genummerde ring en aan de andere poot een chip. Net zoals in het warenhuis waar onze boodschappen worden ingescand gebeurt dit nu ook met de aangeleverde duiven”.
 
Ook morgen kunnen kijklustigen en sympathisanten nog terecht in het lokaal van de Verenigde Vrienden. Voor de viering werd trouwens een tentoonstelling opgezet met hoofdzakelijk fotomateriaal van het clubleven alsook de gangbare toestellen die de geschiedenis van de duivensport belichten.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 aug 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief