BEVER - Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad

C21

BEVER - Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad

Vergadering_2013_p200

Milieuadviesraad
De gemeenteraad keurde nu ook de statuten van de milieuadviesraad goed. Philippe Castelain is voorzitter, Solange Renders penningmeester. Naast de schepen van milieu Marleen Flamant en de milieuambtenaar Myriam Vanholder als vertegenwoordigers van het gemeentebestuur telt de raad nog 18 leden. De kandidatuur van OCMW-raadslid Yvo Reygaerts wordt alsnog in beraad gehouden om reden er nog discussie bestaat over het al dan niet politiek karakter van een OCMW-zitje.

Met zijn adviezen wil de raad de kwaliteit van het leefmilieu waarborgen, de bestaande natuurwaarden behouden, de uitbouw van het patrimonium stimuleren en milieubelastende ingrepen vermijden of inperken.

Parkeerverbod
De parkeerzone op het voetpad op Kerkhove van huisnummer 15 tot huisnummer 26 wordt eerstdaags afgeschaft. Zo wordt het voetpad langs deze gewestweg in ere hersteld. Eerder was het voorbehouden als parkeerzone. Die regeling haalde zelfs de nationale pers om reden verkeersverbodstekens de toegang tot de parkeerzone op het voetpad ontzegden aan voetgangers, toch wel een vrij unieke toestand.
 
Met het afschaffen van de parkeerzone wil het gemeentebestuur ook de weg naar en van de nabijgelegen basisschool Ak’Cent aantrekkelijker en veiliger maken voor voetgangers. Als de rijbaan er niet in twee rijstroken is verdeeld door witte onderbroken strepen mag er voortaan op de rijbaan geparkeerd worden. Een alternatief vormen ook nog de parkeerplaatsen op de Plaats.
 
Eerste schepen Christian Krikilion gaf nog mee dat het onderwijzend personeel al op de hoogte was gebracht van de wijziging. En er komt ook nog een informatiecampagne naar de ganse schoolgemeenschap en de buurtbewoners. De politie werd alleszins ook verzocht op termijn toezicht te houden op het naleven van de nieuwe reglementering.
 
Tariefverhogingen
De gemeenteraad verklaarde zich akkoord met een verhoging van de tarieven voor het gebruik van de sportzaal Ter Plasbeek voor niet-Beverse sportclubs. Zo komt een uurtarief voor clubs van buiten de gemeente voortaan in de winter te liggen op 25 euro en in de zomer op 18 euro. Op voorstel van de Open voor de Mens-oppositie werden ter zitting ook de dagtarieven opgetrokken tot 80 euro in de winter en 65 euro in de zomer. Wel zal er nog advies gevraagd worden aan de sportraad of deze zich ook hierin kan vinden.
 
Steun aan verenigingen
Raadslid Sabine Vermassen van Open voor de Mens kwam graag te weten welke steun de gemeente nu juist verleent aan de verenigingen in de gemeente. Het gaat hem zowel over financiële als over logistieke steun. Burgemeester Luc Deneyer en zijn bestuursploeg zegden toe dit tijdens één van de eerstkomende gemeenteraden te zullen meedelen.
 
Wel gaf OCMW-voorzitter Dirk Willem al mee dat het inzetten van de OCMW-klusjesdienst voor de verenigingen voortaan zal aangerekend worden aan 3 euro per uur.
 
Plattelandsfonds
Bij monde van raadslid Werner Godfroid maakte de Open voor de Mens-oppositie zich zorgen over het aanwenden van de toegekende middelen ten belope van 217.812 euro uit het Plattelandsfonds. Volgens het raadslid was het daaromtrent nog steeds windstil in de schoot van het gemeentebestuur en ook vanuit het bestuurscollege. Hij vroeg dan ook enige duiding en liet dan ook verstaan dat zijn fractie opteert voor duurzame projecten.
 
Burgemeester Luc Deneyer verwees naar de komende informatievergadering daaromtrent door de Vlaamse Landmaatschappij begin september om de precieze criteria en voorwaarden te kennen alvorens concrete stappen te ondernemen. De burgemeester gaf alleszins aan kort op de bal te willen spelen. Schepen van Financiën Marleen Flament dan weer liet uitschijnen dat de kredieten allicht ook nog voor reeds lopende projecten zouden kunnen aangewend worden. Ook wil zij de gemeente alleszins behoeden voor verdere fiscale druk.
 
Nieuwe Beleids- en Beheerscyclus
Open voor de Mens maakt zich ook zorgen over het tijdig klaarkomen met de nieuwe Beleids- en Beheerscyclus tegen het jaareinde. Ghislain Vandercapellen was dan ook vragende partij om tegen de gemeenteraad van september vanuit het schepencollege een duidelijke strategie en een voorontwerp van een meerjarenplan te bekomen.
 
Schepen van Financiën Marleen Flamant reageerde met het opsommen van het stappenplan dat wordt gevolgd. Klemtonen die zullen worden gelegd zijn alleszins de uitbreiding van de woonwijk Freest voor het realiseren van het dwingend sociaal objectief inzake sociale huur- en koopwoningen, het zone-eigen maken van de sportinfrastructuur rond het centrum, het herbestemmen van bepaalde sites rond het gemeentehuis, het opzetten van een nieuwe feestzaal, de herinrichting van de doortocht van het dorpscentrum met inbegrip van een veilige schoolomgeving en van het inpassen van voetweg 100 en het dossier van de nieuwe schoolstructuur op Akrenbos dat jaar na jaar dient te worden overgedragen in afwachting van goedkeuring door het bevoegd Vlaams agentschap AGIO.
 
Bij dit alles treden volgens de schepen ook een progressief ruimtelijk beleid, veilig verkeer, zorgen voor een aangename leefomgeving en het bevorderen van sociale cohesie absoluut op de voorgrond. Eens de doelstellingen bepaald dienen die nog gekoppeld aan de financiële middelen mede ook omdat de autofinancieringsmarge positief moet uitvallen bij het einde van de cyclus in 2019. En ook de bevolking wordt via de adviesraden bij het ganse gebeuren betrokken.
 
Zwaar vervoer
Raadslid Ghislain Vandercapellen vroeg ook naar een stand van zaken met betrekking tot het bannen van het zwaar verkeer doorheen de dorpskom. Burgemeester Luc Deneyer gaf aan met alle mogelijke middelen via tusseninstanties en –personen druk te zetten op het dossier bij de bevoegde Waalse minister doch tot op heden nog steeds zonder resultaat. Vooral het ontraden van het gebruik van de gewestweg van op de autosnelweg A8 in Bassilly in de richting van Kerkhove in Bever door het zwaar vervoer zou de verkeersdruk in de dorpskom gevoelig moeten doen dalen.
 
VTM-feuilleton
VTM heeft plannen rond een feuilletonproject in het Pajottenland rond amateur-toneelverenigingen dat in het najaar van 2014 zou uitgezonden worden. Aan het programma is volgens raadslid Werner Godfroid eveneens een interessant na-traject gekoppeld dat de toeristische kaarten van het Pajottenland uitspeelt zeker naar de lokale Bed & Breakfasts en andere gelijkaardige ondernemingen toe. Van de gemeenten wordt slechts een kleine bijdrage gevraagd om te kunnen genieten van de projectvoordelen. Doch enkel de gemeenten die zich er voor inschrijven zouden kunnen genieten van de geboden kansen. Hij riep dan ook het bestuur op zich alsnog voor het project in te schrijven.
 
Burgemeester Luc Deneyer gaf aan het dossier op te volgen en mede door de bijkomende financiële steun van Pajottenland+ en het provinciebestuur ook Bever allicht te laten inschrijven voor het project.
 
Nauwgezet
De Open voor de Mens-oppositie volgt de dossiers nauwgezet op. Dat blijkt uit de verschillende opmerkingen waarmee zij uitpakten tijdens de gemeenteraad aan het adres van de gemeentelijke administratie.
 
Volgens Ghislain Vandercapellen kan het niet dat de notulen van de gemeenteraden al worden gepubliceerd op de gemeentelijke website voor zij in de navolgende gemeenteraad worden goedgekeurd. En ook herhaalde foutieve formuleringen in de raadsontwerpen kunnen niet volgens fractieleider Henk Verhofstadt. En voor Werner Godfroid dan weer gaat het een stap te ver als de administratie bij dossiers gericht aan het schepencollege eigengereid beslist over de relevantie ervan om deze al dan niet voor te leggen aan dit bestuursorgaan. Dit bleek het geval te zijn voor een dossier dat door de algemene vergadering van Toerisme Vlaams-Brabant werd toegestuurd aan het schepencollege.
     
              
             
 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 aug 2013
Godeleive Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief