BEVER - Oud-burgemeester Joseph Goorickx overleden

C21

BEVER - Oud-burgemeester Joseph Goorickx overleden

3burgemeesters_bever
Foto mei 2008 - Drie Beverse burgemeesters: Simon Driscart, Joseph Goorickx en Luc Deneyer - © Deschuyffeleer
 

Afgelopen vrijdag is oud-burgemeester Joseph Goorickx thuis in Burght komen te overlijden. Hij werd 81 jaar. Joseph Goorickx was actief in het politiek landschap van Akrenbos en Bever van 1958 tot 1983.

Zijn politieke loopbaan begon in 1958 toen Bever nog deel uitmaakte van Henegouwen en dat het huidige Bevers gehucht Akrenbos nog tot Deux-Acren behoorde. Zijn eerste mandaat als verkozene nam hij dan ook op in de gemeenteraad van Deux-Acren als Franstalige PSC-er. 
In 1963 bij het vastleggen van de taalgrens werd Bever met een belangrijk deel van Akrenbos overgeheveld van Henegouwen naar Brabant. Ook bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1964 in het nieuwe Bever was Joseph Goorickx terug te vinden op de stembrief zij het dan op de lijst van de toenmalige CVP. Een kartelvorming tussen liberalen en socialisten maakte toen echter dat Goorickx samen met een paar lijstgenoten in de oppositie belandde. 
Bij de verkiezingen van 1970 ging het Goorickx beter voor de wind. Met 429 stemmen werd hij met ruime voorsprong verkozen als nieuwe burgemeester en in 1976 herhaalde zich hetzelfde scenario. Telkenmale was Simon Driscart zij trouwe eerste schepen.
Ook in 1982 was de tandem Goorickx/Driscart goed voor het gros van de stemmen. Een lichte voorsprong maakte van Simon Driscart dan wel de nieuwe burgemeester. Goorickx werd op zijn beurt eerste schepen. Een ambt dat hij om privé-redenen na een paar maanden uit handen gaf ten voordele van Rudy Vandercammen. Hierbij werd dan ook een definitief punt gezet achter zijn politieke loopbaan.
Bij de iets oudere generatie Bevernaars staat Goorickx bekend als een sociaal en behulpzaam mens. Samen met zijn politieke vrienden zorgde hij voor de aankoop van het huidige gemeentehuis. Door zijn toedoen kwam er ook het schooltje op Akrenbos. Ook ettelijke Bevernaars hebben indertijd hun  loopbaan bij de toenmalige ‘Société Générale’ aan hem te danken. Geregeld maakte hij ook gebruik van zijn politieke invloed bij toenmalige CVP-tenoren zoals Renaat Van Elslande en Jos Chabert om zijn dorpsgenoten van dienst te zijn. Joseph Goorickx was een eenvoudig en bescheiden man en als dusdanig niet zozeer een burgemeester maar eerder wel een echte burgervader.
De begrafenisplechtigheid vindt donderdag om 10u plaats in de St-Géreonkerk op Akrenbos.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 dec 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief