BEVER – Nu toch akkoord voor nieuw schoolgebouw Akrenbos

C21

BEVER – Nu toch akkoord voor nieuw schoolgebouw Akrenbos

School_akrenbos_compromis_2013__2_
Schooltje Akrenbos - buiten gebruik sinds instorting mei 2009 - © Deschuyffeleer
 
School_akrenbos_compromis_2013__4_
© Deschuyffeleer
 
School_akrenbos_compromis_2013__1_
© Deschuyffeleer
 
School_akrenbos_compromis_2013__3_
© Deschuyffeleer
 

Na overlegvergaderingen tussen de CD&V-meerderheid van burgemeester Luc Deneyer en de Open voor de Mens-oppositielijst van Henk Verhofstadt over de toekomst van de gemeentelijke basisschool Ak’cent stemde de gemeenteraad nu toch éénparig in met het bestek, de raming en de wijze van gunnen voor de bouw van een nieuw schoolgebouw op Akrenbos.

De overlegvergaderingen kwamen er op aangeven van meerderheidsraadslid Michel Debleser die zich bij de eerste voordracht op de gemeenteraad in september onthield. Zo wist de meerderheid mede tegenover de 5 neen-stemmen van de oppositie alsnog geen goedkeuring voor het project te verkrijgen. Toen was volgens Michel Debleser, vooral op grond van de financiële toestand van de gemeente en het kostenplaatje van de nieuwbouw, bijkomend overleg met de oppositie nodig om een zo breed mogelijk draagvlak voor de verdere investeringen in de school tot stand te brengen.
 
Open voor de Mens kon zich nu toch ook vinden in het project. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan haar akkoord verbonden. Zo worden nu twee van de drie containers aan het kaatsplein die eigendom zijn van de gemeente en die nu nog door de Chiro sporadisch worden gebruikt zo vlug mogelijk heringericht als klaslokalen voor de kleuters. De verschillende containermodules, thans in gebruik voor de kleuters, dienen tegen de start van het nieuwe schooljaar dan ook niet langer gehuurd.
 
En vanaf 1 september 2015 worden er ook geen schoolbusritten meer uitgevoerd buiten de gemeente wat eveneens een besparing betekent van een schoolbus, een chauffeur en een begeleider. Eveneens wordt de bestaande leerlingenbeperking nog verstrakt zodat de schoolbevolking de ruimtelijke capaciteit van de schoolgebouwen niet meer zou overschrijden. Zo wordt het aantal kleuters per klas voortaan ook beperkt tot 20. Dit moet mettertijd dan ook een buffer opleveren voor de instroom in de lagere school van kinderen van nieuwe inwoners. Tenslotte wordt de inhoud van het akkoord ook in een gemeenschappelijke mededeling van de CD&V-meerderheid en de Open voor de Mens oppositie aan de bevolking ter kennis gebracht. Overigens zal verder ook worden gestreefd naar het terugbrengen van de schoolsites van drie naar twee. 
 
Eens het nieuw schoolgebouw op Akrenbos operationeel, zal de Chiro opnieuw over de drie containers in het centrum kunnen beschikken.
 
De kosten voor de ruwbouw, de afwerking en de technieken voor het nieuw schoolgebouw worden in totaal geraamd op 542.936 euro. Het Vlaams Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs voorziet voor het project wel subsidies ten belope van 70%.
 
Als alles volgens plan verloopt zou nog toekomend jaar met de bouw van het schoolgebouw kunnen gestart worden.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 dec 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief