BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad van januari 2014

C21

BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad van januari 2014

Vergadering_2013_p200

Woonwinkel
Voor zijn deelname in de werking van Woonwinkel Pajottenland draagt Bever voor dit jaar 5.297 euro over aan de intergemeentelijke vereniging. Eind dit jaar gaat overigens de derde driejaarlijkse subsidieperiode van start. De planning voorziet voor die drie nieuwe werkingsjaren een budget van respectievelijk 6.888, 7.336 en 7.529 euro.

Dotatie politie
De gemeenteraad bevestigde zijn financiële bijdrage aan de politiezone Pajottenland voor dit jaar. Die bedraagt nu 147.506 euro, een stijging met 3,26% ten opzichte van vorig jaar. Tegenover die fikse bijdrage had raadslid Ghislain Vandercapellen vragen bij de eigenlijke return in het domein van de veiligheid voor de Beverse bevolking. Burgemeester Luc Deneyer antwoordde dat hijzelf in het recente verleden twee acties had opgezet en geleid in samenwerking met de politie. Bij één van die acties konden zelfs twee inbrekers ingerekend worden. Ook werd gebruik gemaakt van de mobiele ANPR-camera van de lokale politie van Geraadsbergen/Lierde, waarvoor de burgemeester een zeker aantal verdachte nummerplaten had aangeleverd. Hij kondigde eveneens aan dat in februari ook het Buurtinformatienetwerk (BIN) voor de streek officieel op gang zal worden getrokken. 
 
Benoemingen school
Om binnen de scholengemeenschap een uniformiteit in de benoemingsvoorwaarden te bekomen wordt nu gesteld dat de kandidaten onder meer bij het plaatselijk schoolbestuur een dienstanciënniteit dienen te tellen van 360 dagen. Hiervan dienen er ook 240 effectief gepresteerd te zijn. Die maatregel moet de benoemende gemeentelijke overheid ook toelaten met voldoende kennis van zaken de kandidaten in te schatten.   
 
Verkeersveiligheid tijdelijke parking
Nu het gemeentebestuur beschikt over de vergunning voor het inrichten van de tijdelijke parking in de buurt van de tijdelijke feestzaal wordt ook werk gemaakt van bijkomende maatregelen voor de verkeersveiligheid in die buurt overeenkomstig de voorwaarden opgelegd door de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar. Zo komt er in de bocht met onvoldoende zicht een scheiding van de rijstroken met een witte langsmarkering. Ter hoogte van het perceel voor de parking zijn dit witte onderbroken strepen. Een ononderbroken witte lijn komt er vanaf de perceelsgrens van de parking tot aan de eerste zijstraat links gaande in de richting van de feestzaal.
 
Ook worden drie bijkomende zebrapaden uitgezet waarvan één in de buurt van de bocht om zo de gebruikers van de parking in de gelegenheid te stellen er veilig de straat over te steken. Raadslid Werner Godfroid had hierbij bedenkingen om reden eerder in het dossier van een bijkomend zebrapad aan café Bij Béa in het centrum aangegeven werd dat er blijkbaar geen dergelijke oversteekplaatsen mogen uitgezet worden in de buurt van bochten.
 
Gunsten verenigingen
Op een eerdere vraag van raadslid Sabine Vermassen gaf burgemeester Luc Deneyer de gemeenteraad kennis van een overzichtslijst met de gunsten die door het gemeentebestuur worden verleend aan de plaatselijke verenigingen. Die lijst is opgedeeld in subsidies, gebruik van gronden, gebruik accommodaties, inzet personeel, budget technische benodigdheden en budget buitengewone dienst.
 
Als erkende verenigingen ontvangen enkel de Chiro en de dansgroep Camargo een financiële bijdrage op basis van het subsidiereglement. Voor het budget buitengewone dienst kwam enkel een ballenvangernet tussen het voetbalplein en de sporthal Ter Plasbeek in aanmerking.
 
Op voorstel van raadslid Michel Debleser wordt nu een gezamenlijke commissie opgezet voor het verder uitdiepen van de overzichtslijst en voor het uittekenen van een verder stappenplan. Omdat de meeste tegemoetkomingen nog berusten op afspraken die historisch zijn gegroeid zal nu gepoogd worden in overleg te komen tot het bepalen van objectieve criteria.     
 
Reglement sociaal wonen ingetrokken
Op basis van een recent arrest van het Grondwettelijk Hof waarbij de bepalingen van de gemeentelijke normen voor het sociaal woonaanbod vervat in het Vlaams grond- en pandendecreet werden vernietigd zag ook Bever zich nu genoodzaakt zijn gemeentelijk reglement sociaal wonen in te trekken bij gebrek aan een verdere afdoende wettelijke basis. Om dezelfde reden dienen ook de andere Vlaamse gemeenten en steden hun gelijkaardig reglement op te heffen.
 
Notulen
Ook nu had de oppositielijst Open voor de Mens bij monde van raadslid Ghislain Vandercapellen kanttekeningen bij het goedkeuren van de notulen van vorige gemeenteraden. Burgemeester Luc Deneyer benadrukte hierbij dat enkel en alleen de gemeentesecretaris de volle verantwoordelijkheid draagt voor het opstellen van de notulen. “De secretaris bepaalt wat opgenomen wordt en wat niet”, aldus de burgemeester.    
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 jan 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 06 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief