Het jaaroverzicht in BEVER

Het jaaroverzicht in BEVER

Jaaroverzicht_bever
© Deschuyffeleer
 

Het afgelopen jaar was ook deze keer een bron van enkele markante gebeurtenissen in het Makrallendorp. Ook werd Bever niet gespaard van de watersnood die eind mei begin juni het Pajottenland herhaalde keren teisterde. Een overzicht in vogelvlucht.

Nieuw kleuterblok in Akrenbos

1.    Bij de start van het nieuwe schooljaar konden de kinderen van de 1ste en van de 2de kleuterklassen van de gemeentelijke basisschool Ak’cent terug worden opgevangen in de vestiging in het gehucht Akrenbos waar een nieuw kleuterblok werd gebouwd. Enkele jaren terug stortte een muur van het toenmalig schoolgebouw in waardoor het gemeentebestuur zich verplicht zag er een totaal nieuw gebouw op te richten. Intussen werden de kleuters opgevangen in klascontainers in de vestiging in het centrum.
2.    Ook de vernieuwde doorgangswoning op de Plaats kwam door toedoen van het OCMW instapklaar. De woning moet dienen om in de noodopvang te voorzien van personen of gezinnen. Het biedt alleszins voldoende ruimte om een gezin met twee kinderen op te vangen.
3.    Naar aanleiding van zijn capaciteitsverdubbeling en de nakende opening van zijn nieuwbouw zette het kinderdagverblijf Pierrot langsheen Kerkhove een feestelijk nieuwjaarsontbijt op. Naast de ouders waren ook burgemeester Luc Deneyer en de leden van de gemeenteraad uitgenodigd om samen met de directie en haar medewerkers op het nieuwe jaar te klinken.
4.    Ook Bever beschikt sinds begin van het jaar over een AED-toestel. Het toestel werd in het centrum van de gemeente opgehangen aan de buitenmuur van de sporthal Ter Plasbeek. Het toestel kwam er op aangeven van de jeugd- en de sportraad die de voorbije twee jaren twee volleybaltornooien opzetten om de aankoop mede te bekostigen. Het gemeentebestuur paste de ontbrekende euro’s bij.
 
Tonnagebeperking

5.    Na jarenlang gepalaver werd de tonnagebeperking op de gewestwegen doorheen het centrum een feit. De gemeenteraad zette daartoe in september het licht op groen. Het is nu evenwel nog wachten op de plaatsing van de verkeersborden.

De Makrallen

6.    Midden december dansten De Makrallen achter gesloten deuren van vreugde. De plaatselijke heksenvereniging met als voornaamste uithangbord heks Marieke Catier dankt dit alleszins aan de onbekenden die zorgden voor een opvallende publiciteitsstunt ter hunner attentie in het dorp. Zo prijkten plots immers op een groot deel van de verkeersborden die de bebouwde kom aangeven een eerder doch goed opmerkzame klever van een heks die dan ook bij velen meteen een duidelijke link legde naar het Beverse heksenverleden en de vereniging die dat heksenverleden her en der doet herleven.
7.    De Makrallen namen ook, op uitnodiging, met hun heksenreuzin Tineke Delval deel aan de allereerste Heksenstoet in de straten van Blankenberge. Reuzin Stientje Bogaert, de heksenreuzin, werd een jaar eerder gedoopt en die verjaardag werd samen met zeven andere heksenreuzen gevierd in haar thuisstad.

10.000-stappenclash
 
8.    Het kleine Bever is de grote winnaar geworden van de 10.000-stappenclash, een gemeentelijke stappencompetitie tussen de inwoners van de Vlaamse gemeenten. De actie spoort ieder jaar in de loop van de maand mei de Vlaming aan om het meest stappen te zetten en zo meer te bewegen.
9.    De plaatselijke afdeling van het Katholiek Vormingswerk voor Landelijke Vrouwen, thans KVLV ‘Vrouwen met Vaart’, vierde haar 80-jarig bestaan met een Plechtige Eucharistieviering in de St-Martinuskerk. De viering werd opgeluisterd door het Legato-koor uit Herne. Daarna was het feesten geblazen in de prachtige installaties van Hoeve Haumautveld.
10.  Het project ‘Bruegelbrood, Molens en Landschap’ experimenteert met oude en nieuwe graansoorten en brengt boeren, molenaars, bakkers en hobby-bakkers samen. Die vier geledingen waren dan ook ten huize van Werner Godfroid en Loes Wijnant in Broeck voltallig op de afspraak om deel te nemen aan een eerste workshop rond ‘Bakken met zuurdesem’.
11.  Door toedoen van de lokale afdeling van De Gezinsbond heeft Bever nu ook zijn tuttenboom.
12.  Belano van de Wijnhoeve Z van Danny Decuyper kroonde zich in Gesves onder zijn ruiter Jean-Christophe Degrande tot kampioen van België bij de 7-jarigen in de jumping. Inmiddels steekt het beloftevol paard steeds meer en meer zijn neus aan het venster van de poorten van de internationale jumpingwereld. 

Noodweer
 
13. Begin juni was ook Bever de dupe van het noodweer. Zo kwam grotendeels het centrum van de gemeente in de problemen. Ook in Pontembeek kregen huizen water binnen. De schade was dan ook aanzienlijk. Op een bepaald ogenblik was het centrum zelfs onbereikbaar voor alle verkeer. Inmiddels heeft de provincie zowel de oevers van de Poreelbeek als van de Beverbeek hersteld.
14.  Dat solidariteit in Bever beslist geen ijdel begrip dekt bewees nog maar eens de recordverkoop van 620 azalea’s door een groep vrijwilligers voor Kom op tegen Kanker.

Bever in Rio
 
15.  Op de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro verzamelden meer dan 160 landen met ook 29 Belgische atleten en hun gevolg. Hierbij met voetbalscheidsrechter Michaël Pieck en chef d’équipe van het ruiterteam Walter Van Haegenborgh ook twee Bevernaren. Hoe een klein dorp toch ook groots kan zijn.
16.  Fietsclub Klimax dan weer kan opnieuw neerblikken op bijzonder geslaagde Halloweentochten met dit keer ‘Bloody Night’ als thema. Tegenover het laaiend enthousiasme zowel van de organisatoren als van de 1.044 deelnemers konden de bijwijlen striemende regenvlagen geenszins optornen. Naar gewoonte zorgden voorzitter Max Desmecht en zijn ploeg, bijgestaan door de Chiro en door de Bloedgevers, andermaal voor een origineel, sprankelend en griezelig verloop. De deelnemers wisten de tomeloze inspanningen van alle medewerkers dan ook naar waarde te schatten.

World Photographic Cup
 
17.  Beroepsfotograaf Thierry Van Vreckem is één van de 18 gelukkigen die door de Federatie van Belgische Beroepsfotografen geselecteerd werd om ons land te vertegenwoordigen op de 4de editie van de World Photographic Cup (WPC) die op 23 februari aanstaande haar beslag krijgt in Yokohama (Japan). De prestigieuze World Photographic Cup is een treffen waar beroepsfotografen op wereldniveau met elkaar wedijveren voor de hoogste eer. Al enige tijd behoort hij overigens ook tot het uitgelezen kransje kunstenaars die verbonden zijn aan het prestigieuze kunstproject van de Art Center HOres groep van Nina Van den Bosch in St-Martens-Latem.

Overlijden
 
18. Edgard Bruyneel, de laatste oudstrijder uit de gemeente, kwam in oktober op 97-jarige leeftijd te overlijden in de Zorgcarrousel. Hij woonde jarenlang trouw de plechtigheden op 11 november bij.

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 dec 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 12 okt 2017
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 01 okt 2017
Marc Colpaert | 19 sep 2017
Godelieve Deschuyffeleer | 11 sep 2017
Godelieve Deschuyffeleer | 07 sep 2017
Godelieve Deschuyffeleer | 30 aug 2017
Marc Colpaert | 27 aug 2017
Godelieve Deschuyffeleer | 27 aug 2017
Godelieve Deschuyffeleer | 21 aug 2017

archief