BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad van 21 februari 2017

C21

BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad van 21 februari 2017

Bever
BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad van 21 februari 2017 - © Deschuyffeleer
 

Goedkeuring notulen verdaagd

Fractieleider Henk Verhofstadt van Open voor de Mens kon zich niet vinden in de voorgelegde notulen van de vorige gemeenteraad doordat er blijkbaar meerdere fouten waren ingeslopen en ook omdat de bijkomende vraag van raadslid Ghislain Vandercapellen nopens de invoering van de tonnagebeperking er niet in was vermeld. Burgemeester Luc Deneyer stelde dan ook voor de ontwerpnotulen te laten aanpassen en ze tijdens de eerstkomende gemeenteraad opnieuw ter goedkeuring voor te leggen.   
Vragen bij borgstelling voor kerkfabriek
Oppositiefractie Open voor de Mens bij monde van raadslid Werner Godfroid had vragen bij de voorgestelde borgstelling ten belope van 14.568€ voor de kerkfabriek St-Martinus in het centrum. De borgstelling heeft betrekking op het plaatsen van een nieuwe aardgasbrander (9.572€) en een nieuwe eiken beschermende kast daarrond (3.996€). Volgens het raadslid zijn beide alleszins een financiële miskleun wegens te duur. En bij de ongelukkig geverfde nieuwe eiken kast gewaagt hij ook van een esthetische miskleun.
Burgemeester Luc Deneyer gaf aan dat de plaatsing uitging van de kerkfabriek waarbij het gemeentebestuur door de nieuwe wetgeving geen vertegenwoordiging en sowieso ook geen inspraak meer heeft in de kerkraad. Wel blijft ook de kerkfabriek onderworpen aan de regelgeving rond de overheidsopdrachten. Hij zegde dan ook toe de documenten te zullen opvragen bij de kerkfabriek om één en ander te kunnen nakijken. Wel zouden in de prijzen ook de nodige aanpassingswerken inbegrepen zijn. In afwachting van het bekomen van de nodige elementen tot antwoord werd het agendapunt dan ook verdaagd naar een volgende gemeenteraad.
Onderhoud wegeninfrastructuur
De jaarlijkse intergemeentelijke overeenkomst via Haviland waarbij deze laatste optreedt als opdrachtencentrale voor het onderhoud van de wegeninfrastructuur werd opnieuw éénparig goedgekeurd. De formule op basis van het kostendelend principe levert niet alleen tijds- en personeelswinst op voor de participerende besturen maar laat onder meer ook nog toe dat meer gunstige prijzen kunnen bedongen worden.
Intradura
Het definitief voorstel van het overlegorgaan houdende intergemeentelijke samenwerking voor afvalbeheer door middel van de opdrachthoudende vereniging Intradura vond eveneens éénparig genade in de ogen van de raadsleden. Zo kan op termijn Intradura de taak inzake het afvalbeheer van Haviland overnemen. Eerste schepen Christian Krikilion die Bever vertegenwoordigde in het overlegorgaan gaf aan dat de nieuwe vereniging alleszins financieel minder belastend zal uitvallen voor de deelnemende gemeenten door de mogelijkheden tot BTW-vermijding en door een bijkomend besparend effect dat thans ingeschat wordt op 7 à 8%.
Graf-, columbarium- en urneveldconcessies
De raad kon zich ook éénparig vinden in een nieuw retributiereglement op de graf-, columbarium- en urneveldconcessies op de gemeentelijke begraafplaatsen. De retributies blijven op hetzelfde peil als voorheen. Burgemeester Luc Deneyer gaf aan dat voor alle duidelijkheid in het reglement een precieze omschrijving van de notie ‘met een inwoner gelijkgestelde’ diende te gebeuren. Dat wordt nu ‘personen die gedurende méér dan de helft van hun leven ingeschreven zijn geweest in het bevolkingsregister van Bever of personen wiens ouders of kinderen in Bever wonen’.
Horecaterrassen
Er komt dit dienstjaar een specifieke retributie op de inname van het openbaar domein voor horecaterrassen. Die werd éénparig vastgesteld op75€ per maand voor een terras van minder dan 20m² oppervlakte en op 150€ per maand voor een terras met een oppervlakte vanaf 20 tot 40m².
Tonnagebeperking 
Burgemeester Luc Deneyer deelde mede dat het gemeentebestuur blijft aandringen bij de provinciale diensten van het agentschap Wegen en Verkeer voor het plaatsen van de verkeersborden die de tonnagebeperking invoeren.
Definitieve feestzaal
Tijdens een bijzonder college van burgemeester en schepenen werd beslist dat de overeenkomst met Haviland voor het recht tot opstal en de begeleidingsopdracht rond de bouw van de definitieve feestzaal in het centrum zal worden opgezegd. De diensten van Haviland slagen er alsmaar niet in een project op te zetten dat in overeenstemming is met de financiële mogelijkheden van de gemeente.
Burgemeester Luc Deneyer verduidelijkte hierbij nog dat zijn bestuursploeg een project voor ogen houdt van een industriebouw die beantwoordt aan alle voorschriften inzake veiligheid, stedenbouw en milieu. Die constructie zou dan door het verenigingsleven ten volle kunnen benut worden.
Om alles nog tijdig te kunnen realiseren gaat het gemeentebestuur Haviland wel aanzoeken om de architectuuropdracht te mogen overnemen mits het akkoord van de Vlaamse overheid. Volgens de burgemeester blijft de gestelde deadline haalbaar en zal daartoe dan ook alles in het werk worden gesteld.
Vacature directeur basisschool
De nieuwe vacature voor directeur in de basisschool Ak’cent kan voorlopig nog niet uitgeschreven worden. Ook dat deelde burgemeester Luc Deneyer mede. Doordat Bever een faciliteitengemeente is dient in de voorwaarden ook het afleggen van een taalproef ingeschreven te worden. Dat werd eerder door de Onderwijskoepel van Steden en Gemeenten over het hoofd gezien. De nieuwe voorwaarden moeten nu nog het voorwerp uitmaken van het syndicaal overleg. Pas nadien kan de vacature terug op de gemeenteraad gebracht worden ter goedkeuring.
Milieuraad
Raadslid Werner Godfroid polste nog naar het invullen van de functie van voorzitter van de milieuadviesraad. Volgens schepen voor Leefmilieu Marleen Flamant heeft er zich een kandidaat aangediend. Pas als deze volwaardig in de gemeente is ingeschreven kan de kandidatuur in overweging worden genomen.
Bijkomende straatborden met huisnummers
Raadslid Ghislain Vandercappellen gaf aan klaar te zijn met zijn voorstel en zijn plan voor het plaatsen van bijkomende straatborden met huisnummers in de verschillende wijken. Die borden moeten meer duidelijkheid brengen omtrent de precieze locatie van de woningen. Hij zal zijn plan dan ook allicht op de eerstkomende raad kunnen voorstellen.  
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 feb 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief