HERNE – Kriek & Mattentochten verwacht opnieuw een massa wandelaars

C21

HERNE – Kriek & Mattentochten verwacht opnieuw een massa wandelaars

Img_4010
HERNE – Kriek & Mattentochten verwacht opnieuw een massa wandelaars - © Deschuyffeleer
 

Op zondag 12 maart zet wandelclub De Marktrotters opnieuw Herne en het Groene Kwadrant in de kijker met de nu toch al 34ste editie van haar ‘Kriek & Mattentochten’. Deze inmiddels klassieker binnen de wandelsport oefent nu toch al vele jaren een overwelmende aantrekkingskracht uit op de wandelaars uit heel het land. Getuige hiervan zijn de 3 à 4.000 deelnemers die telkenjare opnieuw opduiken om van deze Kriek & Mattentochten letterlijk en figuurlijk te kunnen en te mogen proeven. Ook deze editie geniet de organisatie van het statuut van ‘Beschermde Tocht’. 

Trekpleister voor de wandelsport
Herne staat bij het brede wandelpubliek bekend als een trekpleister om te kunnen genieten van ettelijke glooiende veld-, voet- en aardewegen en dit in ongerept natuurschoon en in een hemels rustgevend kader. Landschappen gekruid met tientallen boerderijen duiken her en der op in een vaak schilderachtig decor. Dit is ook bij deze editie de leidraad doorheen de organisatie. Als organiserende wandelvereniging beleven De Marktrotters Herne overigens dit jaar hun 35ste levensjaar.
“Voor alle duidelijkheid bij nog vele wandelaars geven wij even mee dat de benaming van deze tochten met kriek verwijst naar kriekbier en met matten naar de heerlijke mattentaarten uit de streek”, stelt tochtverantwoordelijke Jean-Marie Paduart eerst en vooral. De parcours van deze Kriek & Mattentochten, overigens een ‘Beschermde Tocht’ vanuit Wandelsport Vlaanderen, gaan ook deze keer over afstanden van 4 - 6 - 10 - 15 - 22 en 32 km. Start- en aankomstplaats bevinden zich naar gewoonte in de sporthal De Hernekouter, die voor de gelegenheid ook nu weer omgetoverd wordt tot een heuse  wandeltempel met 500 beschikbare zitplaatsen.
Parcours
De uitgezette parcours richten zich vooral op het Herns gehucht Kokejane om dan van daaruit naar deelgemeente Sint-Pieters Kapelle te laveren. Zo kunnen de deelnemers langs rustige, autoluwe wandelwegen kennis maken met tal van mooie, rustgevende en landelijke routes in de zuidwestelijke hoek van het Pajottenland. De kortste afstanden van 4 en 6 km bewandelen grotendeels Herne en kunnen er meteen intens genieten van enkele idyllische plekjes onder meer langs de Markerivier met zijn watermolens.
De 10 km houdt éénmaal halt in de polyvalente feestzaal van deelgemeente Sint-Pieters Kapelle. De 15 km dan weer kan twee keer uitblazen in de GO! basisschool Markevallei in Kokejane terwijl de 22 en de 32 km vanuit diezelfde locatie vervolgens doorwandelen naar Sint-Pieters-Kapelle. Op dit parcours doen de deelnemers onder meer het Bos en het Domein Ter Rijst aan, dalen zij af via de Koecache naar het Konijnenbos en wandelen zij voorbij de Konijnenboswatermolen om daarna een dot van een holle weg in te slaan naar de rustplaats in Sint-Pieters-Kapelle. Hier splitsen de twee afstanden. De 22 km gaat vanuit Sint-Pieters-Kapelle onmiddellijk richting aankomst via uitgestrekte landerijen doorheen de Steyvekaitse terwijl de 32 km eerst nog een lus maakt via enkele leuke voet-, veld- en aardewegen door Laag Manhove om dan via het Rijsgat terug te keren naar de rustpost. Hun laatste traject sluit daar dan opnieuw aan bij de 22 km-stappers.
Avontuurlijk in volle natuur
“Avontuurlijk in volle natuur wandelen in 't Groene Kwadrant van het Pajottenland, er een ganse resem interessante bezienswaardigheden ontdekken en een hoffelijke Breugeliaanse ontvangst maken de hoofdingrediënten van deze wandeldag uit. Deze editie mag dan ook omschreven worden als een echte trektocht doorheen een uitzonderlijke parel in het Pajottenland”, vertelt een trotse Jean-Marie Paduart voor wie, zoals hij al eerder heeft aangekondigd, het zijn laatste organisatie als tochtverantwoordelijke wordt.
Cesarbier-trofee
Het proeven van streekdranken zoals kriek van ’t vat, het Kartuisbier, een Cesar-biertje, een echte trappist van ’t vat evenals lekkere boerenpensen of een mattentaart zorgt er dan weer voor dát natje en dát droogje die wandelaars maar al te graag willen smaken.
Vanuit de organisatie wordt tevens gezorgd voor een gratis bedeling bij inschrijving. Deze eerste van drie eigen organisaties op jaarbasis betekent meteen ook de start van een nieuwe editie van de Cesar-bier trofee. Die bestaat uit een beloning onder de vorm van een 0,75 cl fles Cesar-bier voor wie op het eind van het jaar deelgenomen heeft aan die drie organisaties. Naast de Kriek & Mattentochten nu in het voorjaar zijn dat nog in de zomer de Urbanustochten vanuit Tollembeek en in het najaar de Eindejaarstochten die dit jaar overigens vanuit de Ninoofse deelgemeente Outer hun beslag krijgen.
Er valt ook nog te noteren dat kinderen tot 12 jaar, liefst evenwel onder begeleiding, gratis mogen deelnemen aan de wandeltochten.
Voor wie de verplaatsing maakt met de trein (om het uur uit richting Edingen en Geraardsbergen) kan nog meegegeven worden dat het NMBS-station van Herne zich slechts op 500 meter bevindt van de startplaats. Om het uur stopt er een trein zowel vanuit de richting van Edingen als vanuit de richting Geraadsbergen.
Meer info op www.marktrotters.be of paduart.jm@gmail.com of 02/396.29.56 of 0472/63.42.08.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 feb 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief