BEVER – Gissen naar de oorzaak van de brandhaard in de kerk

C21

BEVER – Gissen naar de oorzaak van de brandhaard in de kerk

Chauffageketel_bijna_in_brand_kerk_bever
BEVER – Gissen naar de oorzaak van de brandhaard in de kerk - © Deschuyffeleer
 

Gisteren stond het centrum van de gemeente rond de middag in rep en roer door de massaal aanrukkende brandweer- en andere hulpdiensten. Aanleiding was het alarm dat door Paul Maesfrancx, de voorzitter van de kerkraad, was geslagen voor verontrustende rookontwikkeling en geurhinder in de kerk bij het einde van de zondagse misviering. Uiteindelijk bleek een oververhitte verwarmingsketel aan de basis van het voorval te liggen. Het blijft gissen naar de oorzaak van het voorval.

Het was Paul Maesfrancx die, in samenspraak met pastoor Penne, bij het afsluiten van de kerk na de zondagsmis uiteindelijk besliste om, voor alle zekerheid, toch de hulp van de brandweer in te roepen. Die rukte meteen massaal aan en begon onmiddellijk met het opsporen van de mogelijke brandhaard met warmtemeters en CO-meters. “Eerst spitsten de brandweerlui hun aandacht toe op de toren maar daar bleek niets aan de hand te zijn”, zegt pastoor Andy Penne. “Uiteindelijk werd ontdekt dat de rook- en geurhinder afkomstig waren van de onlangs vernieuwde verwarmingsketel voor de omschakeling van mazout op aardgas en die oververhit was geraakt. Aan de buitenrand bleek de temperatuur al opgelopen te zijn tot meer dan 200° C. De verf op de ketel was door de hitte ook al beginnen af te springen en te verschrompelen. In de kerk zelf hing er ook een indringende geur zoals van verbrande plastiek. Door het uitschakelen van de verwarming kon gelukkig erger voorkomen worden.
Het is voorlopig gissen naar de oorzaak van de oververhitting. Zo wijt Paul Maesfrancx, de voorzitter van de kerkraad, op gezag van de aannemer die de nieuwe verbrandingsketel plaatste en eveneens ter plaatse kwam, het voorval “eerder aan de verouderde installaties dan aan de nieuwe verwarmingsketel”.

De installatie van de nieuwe verwarmingsketel kwam overigens al ter sprake op de jongste gemeenteraad. Oppositiefractie Open voor de Mens had toen vragen bij de borgstelling van de gemeente voor de volgens de fractie te hoge kosten zowel voor de verwarmingsketel als voor de omringende eiken kast. Burgemeester Luc Deneyer zegde daarop toe de zaak te zullen laten onderzoeken.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 mrt 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 26 feb 2024

archief