BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad van 21 maart 2017

C21

BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad van 21 maart 2017

Bever
BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad van 21 maart 2017 - © Deschuyffeleer
 

Woonwinkel Pajottenland

Ook Bever kan zich als één van de zes gemeenten uit het Pajottenland die verenigd zijn in het intergemeentelijk samenwerkingsverband Woonwinkel Pajottenland vinden in het bestendigen van zijn deelname aan het project. De gemeenteraad keurde dan ook het subsidiedossier 2017-2019 goed. Vanuit de Vlaamse overheid krijgt Woonwinkel Pajottenland, net als alle andere soortgelijke intergemeentelijke samenwerkingsverbanden rond woonbeleid in Vlaanderen, er met het ondersteunen van de private huurmarkt een nieuwe doelstelling bij. Eerder diende er ook al gewaakt over het zorgen van een divers en betaalbaar woonaanbod, het werken aan de kwaliteit van het woningpatrimonium en de woonomgeving evenals aan het informeren, adviseren en begeleiden van inwoners met woonvragen.
Indien alles volgens de verwachtingen verloopt kan Woonwinkel Pajottenland tijdens de komende werkingsperiode van drie jaren op jaarbasis rekenen op een subsidieregeling van om en bij de 202.500 € opgedeeld in 90.000 € basissubsidie, 54.000 € subsidies voor aanvullende activiteiten en 58.500 € provinciale subsidies.
Henk Verhofstadt, de fractievoorzitter van Open voor de Mens, peilde wel naar de evaluatiemogelijkheden van het project.      
Algemene Politieverordening
Als eerste van de zes gemeenten van de politiezone Pajottenland keurde de gemeenteraad de geactualiseerde uniforme Algemene Politieverordening in de schoot van de politiezone goed. Die actualisering bleek nodig onder meer omwille van de wijzigingen in de hogere wetgevingen alsmede omwille van de aanpassing aan de maatschappelijke evolutie.
De algemene politieverordening, in de volksmond eerder het algemeen politiereglement, vormt het basisreglement voor de zes gemeenten van de politiezone wat de regeling en de handhaving betreft voor openbare netheid en gezondheid, voor openbare veiligheid en vlotte doorgang in de openbare ruimte evenals voor de openbare rust en orde en voor het beteugelen van overlast. Andere specifieke gemeentelijke of intergemeentelijke reglementen zoals het fuif-en feestreglement en het reglement voor verwerking van afval kunnen nu ook terugvallen op het handhavingsarsenaal voorzien in het aangepaste reglement, wat de harmonisatie en de vereenvoudiging van het geheel ten goede komt.
In het reglement wordt een bijzondere aandacht besteed aan ‘de groene ruimten’, ‘de aanwezigheid van dieren’ en ‘markten, kermissen en circussen’ waarvoor het zich evenwel beperkt tot basisregels.
Het reglement regelt verder ook de bestraffing van bijzondere bepalingen uit het strafwetboek die door justitie algemeen niet meer worden vervolgd wegens een capaciteitsproblematiek.
De leeftijdsgrens blijft behouden op 16 jaar voor minderjarigen.
Inbreuken op parkeren en stilstaan blijven de exclusieve bevoegdheid van Justitie.
Het vorige reglement werd dan ook volledig uitgekuist, herschikt en geactualiseerd. Het nieuwe reglement telt nu 9 titels, voorheen waren er 12 hoofdstukken.
De bepalingen met betrekking tot de sancties en de procedure worden voor de duidelijkheid en de eenvoud gegroepeerd in één titel.
Het bemiddelingsreglement maakt als bijlage integraal deel uit van de geactualiseerde algemene politieverordening.
Belasting op sommige politietussenkomsten
De gemeenteraad besliste eveneens in te stemmen met het invoeren van een contante belasting op sommige tussenkomsten van de lokale politie. Het gaat omhet nodeloos alarmeren van de politie door middel van inbraakalarminstallaties, het vervoer van dronken personen of personen die zich in een soortgelijke toestand bevinden, Het vervoer van bestuurlijk aangehouden personen en personen die overlast veroorzaken evenals het ophalen van dolende dieren op de openbare weg of op openbaar domein.
De belasting zal verschuldigd zijn vanaf de tweede tussenkomst binnen de twaalf maanden voor gelijkaardige feiten.
De belasting wordt contant aan de politie betaald op het ogenblik van de tussenkomst en tegen afgifte van een betalingsbewijs. Bij gebreke van contante betaling, wordt de belasting van ambtswege via de gemeente ingekohierd en wordt een kohierbelasting geheven.
Vacantverklaring ambt schooldirecteur
Het ambt van schooldirecteur in de gemeentelijke basisschool werd nu ook vacant verklaard. Het functieprofiel daartoe kreeg groen licht van de raadsleden. De kandidaten dienen alleszins in het bezit te zijn van een getuigschrift van elementaire kennis van het Frans. Als aanvullende aanwervingsvoorwaarden worden nu gesteld: in het bezit zijn van minstens een bachelordiploma en een attest van pedagogische bekwaamheid en op de uiterste inschrijvingsdatum een dienstanciënniteit van minstens 5 jaar verworven hebben in een onderwijsopdracht.
Het selectiebureau CC Consult werd belast met het opzetten van de selectieopdracht.  
Straatnaamborden met huisnummers
Een door raadslid Ghislain Vandercapellen in detail uitgewerkt plan voor het aanbrengen van straatnaamborden met huisnummers vond alsnog geen genade in de ogen van de bestuursploeg van burgemeester Luc Deneyer. “Met de huidige bijzondere manier van adresnummers van de woningen in onze wijken in onze gehuchten beschikken wij enerzijds in onze gemeente wel over een uniek immaterieel erfgoed maar dat systeem leidt soms wel tot moeilijkheden onder meer bij de hulpdiensten, leveranciers en transportfirma’s”, motiveerde het raadslid zijn voorstel.
Zowel burgemeester Luc Deneyer als schepen voor Openbare Werken Dirk Willem somden evenwel een reeks praktische overwegingen op zoals de hoge kostprijs voor de om en bij de 60 borden, de plaatsingsmogelijkheden, het ongemak voor het onderhoud van de bermen indien de borden op bijkomende palen zouden dienen geplaatst te worden en de enorme mogelijkheden tot het gebruiken van localisatiemateriaal zoals de GPS.
Er werd overeengekomen om het schepencollege mettertijd een aangepast voorstel te laten voorleggen waarbij men zich in principe zou beperken tot de doodlopende straten.     
Tonnagebeperking
Burgemeester Luc Deneyer wist mee te delen dat de diensten van het provinciaal agentschap Wegen en Verkeer over het hoofd hadden gezien dat ook de gemeente Galmaarden en de stad Geraardsbergen evenals het provinciaal agentschap Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen nog de nodige uitvoeringsmaatregelen dienden te treffen om gelijktijdig de borden te kunnen aanbrengen. Er werd nu overeengekomen dat het agentschap Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant de verdere contacten zal leggen met Galmaarden, Geraardsbergen en zijn zusteragentschap Oost-Vlaanderen. Bever dan weer zal verder contacten leggen met de SPW via Silly.
Zowel raadslid Henk Verhofstadt namens Open voor de Mens als burgemeester Luc Deneyer namens zijn bestuursploeg gaven aan er op te staan dat aan de lijdensweg van de invoering van de tonnagebeperking er nu toch dringend een einde moet komen.
Feestzaal
Raadslid Henk Verhofstadt polste ook nog eens nopens de stand van zaken voor het optrekken van de definitieve gemeentelijke feestzaal in het centrum. Burgemeester Luc Deneyer gaf aan nog te wachten op de definitieve stellingname van het agentschap Binnenlands Bestuur nopens de voorgenomen overheveling van de architectenopdracht van Haviland naar het gemeentebestuur. Wel werd door de architect op het terrein reeds een inplantingsmodel uitgezet evenals enkele mogelijke varianten. Het is nu in dat verband ook wachten op het advies van Ruimte Vlaanderen. Ook de brandweerzone dient nog om advies gevraagd.
“Zoals eerder meegedeeld voorzien wij nog steeds het optrekken van een industriebouw. Eens goedgekeurd kan dit snel tot uitvoering gebracht worden”, gaf burgemeester Luc Deneyer aan. “Er zal veel meer werk gemoeid zijn met de afwerking van het gebouw en met de inrichting van de omgeving. Wel dienen wij steeds ook oog te hebben voor de financiële imperatieven ons opgelegd in het budget 2017 en in het financieel meerjarenplan. Toch zie ik de definitieve feestzaal nog steeds tijdig klaarkomen”.  
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 mrt 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief