BEVER / GALMAARDEN – Verlaat Pastoor Andy Penne binnenkort het Pajottenland ?

C21

BEVER / GALMAARDEN – Verlaat Pastoor Andy Penne binnenkort het Pajottenland ?

Viering_15_jaar_pastoor_andy_penne-_gdg___53_
BEVER / GALMAARDEN – Verlaat Pastoor Andy Penne binnenkort het Pajottenland ? - © Deschuyffeleer
 

Er lopen alsmaar meer hardnekkige geruchten zowel in Bever als in Galmaarden dat pastoor Andy Penne binnenkort zijn bediening in Bever, Tollembeek en Galmaarden dient in te ruilen voor een bediening in het Leuvense. Dat zou dan Holsbeek worden. Het voorstel gaat uit van de bisschopsraad van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Een definitieve beslissing valt toekomende vrijdag.

Holsbeek ?
Pastoor Andy Penne (45), de op één na jongste priester in het aartsbisdom, is uiteraard verrast door het voorstel: “Graag zou ik mijn huidige bediening hier in het Pajottenland willen behouden daar ik zo ook heel dichtbij mijn ouders ben die in Nederhasselt wonen. Een overplaatsing naar Holsbeek zou mij 70 km van hen verwijderen. Als priester heb ik evenwel ook de gelofte van gehoorzaamheid afgelegd. Dat betekent dat, als men geen zwaarwegende reden kan doen gelden, men het voorstel of de aanwijzing niet mag weigeren. En als de bisschopsraad oordeelt dat ik elders aan de slag moet zal ik mij daarbij neerleggen”.
Het aanbod aan pastoor Andy Penne blijkt te maken te hebben met het enorm tekort aan priesters in het Leuvense. "Vanuit de bisschopsraad wil men nu graag in iedere federatie van parochies een priester in dienst hebben. Zo wordt er geoordeeld dat het Pajottenland nog relatief veel priesters heeft. Vandaar de idee om hier een afname te doen om het tekort in het Leuvense enigszins op te vullen. En zo komt men dan terecht bij de jongere priesters".
Pastoor Andy Penne kwam vanuit een bediening in Nederland over naar Galmaarden, Tollembeek en Bever in 2011. In weinig tijd wist hij een goede band te scheppen met de plaatselijke geloofsgemeenschappen. Hij is ook bijzonder actief op de sociale media en op Radio Maria waarop hij dan ook de christelijke geloofsovertuiging sterk uitdraagt.
Een delicate klus
In Holsbeek zou de zielenherder alleszins geen gemakkelijke klus voorgeschoteld krijgen. Daar dienden eind vorig jaar de twee priesters, die er pas twee jaar werkzaam waren, na een reeks incidenten de parochie te verlaten. Die twee priesters hadden er hierdoor zowel voor- als tegenstanders. Op een bepaald moment zag de deken zich zelfs verplicht er zelf de bediening van priester opnieuw op te nemen en mochten de twee priesters hem daarin bijstaan. Maar ook die tussenoplossing liep spaak zodat de twee dan ook noodgedwongen werden overgeplaatst. De taak van de nieuwe pastoor in Holsbeek zou er dan in eerste instantie ook in bestaan de plaatselijke gelovigen opnieuw op één lijn te brengen.
Wie de taak van pastoor Andy Penne in Bever, Tollembeek en Galmaarden desgevallend zou overnemen is alsnog niet direct aan de orde. Die parochies bijnemen bij de 7 parochies die hij nu reeds bedient zou allicht ook voor federatiepastoor Kris Meskens van Herfelingen een uiterst zware dobber uitmaken. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 apr 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief