BEVER – Met fietspooling van de ene schoolvestiging naar de andere

C21

BEVER – Met fietspooling van de ene schoolvestiging naar de andere

Img_0621
BEVER – Met fietspooling van de ene schoolvestiging naar de andere - © Deschuyffeleer
 
Img_0624
BEVER – Met fietspooling van de ene schoolvestiging naar de andere - © Deschuyffeleer
 
Img_0626
BEVER – Met fietspooling van de ene schoolvestiging naar de andere met juf Veronique Van Belle - © Deschuyffeleer
 

‘Fietsen is gezond voor kinderen en begeleider(s)’ is de insteek die juf Veronique Van Belle, vestigingsverantwoordelijke van de gemeentelijke basisschool Ak’Cent op Akrenbos op het idee bracht om met leerlingen aan fietspooling te doen tussen de vestiging Akrenbos en de vestiging Centrum. Zo neemt zij nu de ene dag de leerlingen van het derde leerjaar en de andere dag de leerlingen van het vijfde leerjaar via fietspooling op sleeptouw voor gezamenlijke ritjes van telkens zo’n 3 km tussen beide campussen.

Voldoende fietsvaardig
 
Juf Veronique: “Om te kunnen fietspoolen moeten kinderen voldoende fietsvaardig zijn om op de openbare weg en in groep te kunnen fietsen. Ook is het noodzakelijk dat de gangbare verkeersregels op voorhand degelijk worden uitgelegd. Eens voorbij deze hindernissen kunnen zij dan dankzij de opzet van ons fietspooling-project op een gecontroleerde manier hun fietsvaardigheden verder trainen en ook leren zich correct te gedragen in het echte verkeer. Bij ieder vertrek wordt gecontroleerd of de uitrusting in orde is. De fiets moet in regel zijn met de wetgeving en een fluohesje en een fietshelm zijn daarbij onontbeerlijk. Ook worden telkens de afspraken van ‘als ik STOP roep, stop je onmiddellijk en blijf je aan de kant staan of aan het kruispunt of op die welbepaalde plaats’ herhaald. Bij aankomst dan weer is het ook van belang wat uitleg te geven over wat goed ging en wat minder goed was”.
 
Motiverend
 
“Het organiseren van een fietspooling kan door zijn motiverend effect het aantal leerlingen die met de fiets naar school komen gevoelig verhogen”, voegt de gedreven juf er nog graag aan toe. “Bovendien is fietsen een gezond en goedkoop alternatief om zich te verplaatsen en vaak ook de snelste manier om ergens ter plaatse te geraken”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 mei 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief