HERNE/BEVER/GALMAARDEN – Urbanustochten al aan 33ste editie toe

HERNE/BEVER/GALMAARDEN – Urbanustochten al aan 33ste editie toe

Img_0645
HERNE/BEVER/GALMAARDEN – Urbanustochten al aan 33ste editie toe - Foto ingezonden
 
Flyer_ut_17
HERNE/BEVER/GALMAARDEN – Urbanustochten al aan 33ste editie toe - Affiche
 

In haar 35ste levensjaar organiseert wandelclub De Marktrotters Herne op zondag 16 juli in volle verlofperiode de 33ste editie van haar befaamde Urbanustochten. Deze tot de verbeelding sprekende wandeltochten werden sinds hun ontstaan telkens opgebouwd rond Vlaanderens lolbroek Urbanus. Vanuit de Galmaardse deelgemeente Tollembeek, de woonplaats van deze nog steeds populaire komiek, krijgen de wandelaars deze keer de gelegenheid de wijdse natuur en de fraaie landschappen in Tollembeek en Bever te ontdekken. Hoeft het gezegd dat stripfiguur Urbanus vanop zijn sokkel aan de startzaal Willem Tell maar al te graag guitig op al deze wandelactiviteit zal toekijken?

Uitzonderlijk mooi landelijk gebied
Over de verschillenden omlopen van 4, 6, 10, 15, 22 en 32 km wordt het voor de wandelaars alvast opnieuw volop genieten van de natuur in dit uitzonderlijk mooi landelijk gebied doorspekt met ettelijke veld-, voet- en aardewegen. “De 4 en de 6 km wandelen door weiden en langs velden en met ommetjes langs het riviertje de Mark, waaraan de organiserende wandelclub overigens deels haar naam heeft ontleend. Deze afstanden hebben geen rustpost en de uitgezette natuurparcours zijn ook niet altijd gemakkelijk te bewandelen met rolwagens. Genieten van deze rustige wandelwegen dan weer is wel ten volle gegarandeerd”, start tochtverantwoordelijke Jean-Marie Paduart het parcoursverhaal.
“Alle overige afstanden starten eveneens in dezelfde richting. De 10 km loopt éénmaal langs de rustpost in het schoolcomplex op het Tollembeekse gehucht Herhout. De 15 km doorkruisen daarbij ook nog de Tollembeekse meersen en zwerven verderop grotendeels langs de Markrivier, eerst in de richting Herne en dan in de richting van Galmaarden”, weet Jean-Marie Paduart nog.
“Badend in een glooiend landschap doorheen Sint-Pieters-Kapelle stappen de 22- en de 32 km-wandelaars vanop de Herhout fiks door naar het faciliteitendorpje Bever op de grens met Henegouwen. Deze uiterst landelijke gemeente met onder meer haar veelzeggende gehuchten Burght, Muydt, Puydt en Ghesuele is gelegen op een kruispunt van culturen tussen Vlaanderen en het Waalse Gewest. Een tweede rustpost wacht hier de deelnemers op in de parochiezaal in Poreel. De 32 km maakt vervolgens in Bever nog een lus alvorens een tweede keer dezelfde rustpost op te zoeken. Via voet- en veldwegen, een stukje wilde natuur, een doorsteek door een private weide en nog enkele idyllische aardewegen wordt dan nog een laatste keer halte gehouden op de Herhout alvorens opnieuw richting startzaal te stappen”, aldus nog de tochtverantwoordelijke.
Tal van bezienswaardigheden
De bezienswaardigheden op deze zwerftocht door een stuk onvervalst Pajottenland zijn in Tollembeek onder meer de Flietermolen en de Wielantmolen, het standbeeld van de kaatser en de mijnlamp aan het NMBS-station als herinnering aan de fossemannen van de streek en het harde mijnleven. In Bever dan weer verwelkomt het heksenbeeld de wandelaars.
 Kinderen onder de 12 jaar wandelen gratis mee. De Urbanustochten gelden als tweede tocht voor de Cesar-bier trofee, de beloning die de wandelaars krijgen als zij ook nog hetzelfde jaar deelnemen aan de Kriek- en Mattentochten en aan de Eindejaarstochten van de Marktrotters.
De start ligt aan het ontmoetingscentrum Willem Tell aan de kerk in Tollembeek. Er kan gestart worden van 7 tot 15u. Deelnemen kost 1,50€. Leden van een erkende wandelfederatie genieten hierbij van 0,40€ korting.
Meer info bij de tochtverantwoordelijke Jean-Marie Paduart (02 / 396 29 56 - 0472 / 63 42 08 - paduart.jm@gmail.com ) of op www.marktrotters.be .
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 jun 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 19 jun 2018
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 07 jun 2018
Marc Colpaert | 13 mei 2018

archief