BEVER – De Makrallen blikken gezwind 50 kg zilveruitjes in voor hun eetfestijn

C21

BEVER – De Makrallen blikken gezwind 50 kg zilveruitjes in voor hun eetfestijn

Img_3511
BEVER – De Makrallen blikken gezwind 50 kg zilveruitjes in voor hun eetfestijn - Foto ingezonden
 
Ajuintjes_2009
BEVER – De Makrallen blikken gezwind 50 kg zilveruitjes in voor hun eetfestijn - Foto ingezonden
 
Img_3498
BEVER – De Makrallen blikken gezwind 50 kg zilveruitjes in voor hun eetfestijn - Foto ingezonden
 

Bever kan het niet maken om niet met de regelmaat van een klok zijn heksenverleden in de schijnwerpers te plaatsen. Het uithangbord bij uitstek hierbij is de heksenvereniging De Makrallen. Die vereniging met Werner Godfroid als voorzitter laat dan ook geen kans voorbijgaan om de heksen Marie Cartier en Tinneke Delval evenals hun fervente aanhang in het middelpunt van de belangstelling te plaatsen.

Uitjesfestival
Dit weekend was het zo alle hens aan dek in voorbereiding van het ‘uitjesfestival’, het jaarlijks magisch eetfestijn van de Makrallen in het voorjaar waarbij de zelfopgelegde uitjes iedere keer opnieuw de curiositeit uitmaken. De belangstelling voor ui vanuit de heksenhoek is zo maar geen toeval. Lange tijd werd immers gedacht dat ui de mens beschermde tegen heksen, slangen en ander kwaad. Bovendien werd hij beschouwd als een uitstekend tovermiddel.
Dit weekend was het de 30ste keer dat de Makrallen en hun aanhang afspraak hadden met de ajuintjestraditie. Goed 40 Makrallen waren dan ook in zaal Camargo paraat om zo’n 50 kg zilveruitjes op te leggen.  Ieder jaar opnieuw is het Carine Denaeyer die volgens een goed bewaard eigen recept er zorg voor draagt dat al die witte pikante bolletjes volgens de regels van de kunst in tientallen bokalen terechtkomen. Volgens ingewijden legden de Makrallen in al die jaren al ruim 1,5 ton zilveruitjes op.
Erelijst van de Oppermakrallen
Samen met het opleggen van de zilveruitjes nemen de Makrallen ook de gelegenheid te baat om een paar oudgedienden een diploma te overhandigen voor de vele jaren inzet en bewezen diensten. Zo werden voordien reeds Gaston Delbaer en echtgenote Leona Limbourg, Georgette Vrancx,  Laure Mertens† en Jean-Pierre Reygaerts† opgenomen op de ‘Erelijst van de Oppermakrallen’.  Dit jaar kwam die eer toe aan Armand Fay en Suzanne Counaert. Zo is Armand de Makral die het hoofd van reuzin Tinneke Delval ontwierp en vorm gaf.
De Makrallen is een afgeleide van ‘Les Macrales’, een van origine Waals woord dat ‘heksen’ betekent. Als folkloristische groep nemen zij zich voor om de haverklap de ene of de andere activiteit in te richten waarbij hekserij, toverij, magie, satanisme, folklore en heidense rituelen nooit veraf zijn. In dezelfde zin mochten de Makrallen vijf jaar geleden nog de geboorte aankondigen van reuzin Tinneke Delval. Zij is de jongste dochter van Dille Speer en Meer Lisse, beiden ongehuwd en woonachtig in het clublokaal aan Plaats 6. Tinneke zag het leven op 1 september 2012 om 17u08 en heeft de respectabele lengte van 4m70 en weegt 80 kg.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 sep 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 26 feb 2024

archief