Duurzaamste vereniging van DILBEEK

C21

Duurzaamste vereniging van DILBEEK

2017_upcycling_01
 
2017_upcycling_02
 
2017_upcycling_04
 
2017_upcycling_08
 

Op zondag 12 november reikte het college van burgemeester en schepenen van Dilbeek voor de eerste keer de duurzaamheidsprijs uit aan de duurzaamste vereniging en het duurzaamste evenement van Dilbeek. Het initiatief kwam van Westrand, in het kader van The Only Way is UP/CYCLING.

 

The Only Way is UP/CYCLING is een evenement waar liefhebbers van ecologie, recycleren en voorwerpen een tweede leven geven hun gading vinden. Naast een verkoopmarkt en een gezellig terras, konden bezoekers aansluiten bij een doorloopatelier om zelf aan de slag te gaan met oude fietsbanden, oud papier of oude leren voorwerpen. De workshops in de voormiddag waren een succes en vragen naar meer. Zo kon je leren boekbinden, een foodwrap maken die gebruikt kan worden i.p.v. aluminiumfolie, ecologische huishoudproducten leren maken of een oude jeans verstikken tot een nieuwe knuffel. 

 

Westrand was de afgelopen twee weken omgetoverd tot een inzamelpunt van minder voor de hand liggende materialen. Er werden bijvoorbeeld plastieken dopjes verzameld, die door een vereniging voor blinde geleide honden verkocht worden aan een afvalverwerkingsbedrijf om hun opleiding te financieren. De ruilwinkel van het Huis van het Kind verzamelde oud speelgoed en kinderschoenen. Daarnaast kon je ook kapotte lampen, oude gsm’s, laders, baterijen en klein elektro kwijt met dank aan de partners Bebat en Televil. Het hoofddoel van dit inzamelpunt was het publiek bewust maken dat ze heel wat zaken jaren lang in hun schuiven bijhouden en dat deze ook hergebruikt kunnen worden. Samen de afvalberg verkleinen dus. 

 

Twee succesformules waren de Swishing en het plantenasiel. Swishing is een kledingruil waarbij afdankertjes of miskopen een nieuwe eigenaar krijgen. Een ander lokaal initiatief dat op veel bijval kon rekenen, was de opstart van het plantenasiel. Laura Taelemans ontving oude planten met open armen en in ruil kon je er een nieuw fris plantje voor meenemen. Zij gaat in de toekomst samen met de Maakhanger een nieuwe ontmoetingsplaats creëren in het Castelhof. 

 

Om 16u kon het publiek enkele sprekers aan het woord horen tijdens een Klimaxtalk over energie, voeding en mobiliteit. Nadien kwam de uitreiking van de eerste duurzaamheidsprijs aan bod. Karel De Ridder, schepen van onder andere leefmilieu, gaf tekst en uitleg bij dit initiatief. Westrand lanceerde een oproep bij alle Dilbeekse verenigingen om een online vragenlijst in te vullen waar gepolst werd op welke manier zij omgaan met afval, of zij aandacht spenderen aan de mobiliteit van hun leden, of zij duurzaam omgaan met energie, voeding en of zij hun leden hierover ook sensibiliseren. Dertien Dilbeekse verenigingen gingen op deze vraag in en streden om die eerste prijs. Kim Wyns, de duurzaamheidsambtenaar, bepaalde op basis van deze criteria welke vereniging het beste scoorde en de winnende vereniging werd Chiro Don Bosco. Zij stimuleren hun leden actief om met de fiets te komen en nemen zelf het openbaar vervoer. Zij geven toe dat zij affiches drukken en servetten aankopen, maar steeds op gerecycleerd papier. Zij scoorden over het algemeen vrij hoog op alle onderdelen van de vragenlijst en waren dus de terechte winnaar van deze prijs. Zij gaan met waardebonnen van in totaal 250€ naar huis. 

 

Daarnaast werd ook het duurzaamste evenement beloond en deze prijs ging naar OKRA Groot-Bijgaarden. Zij leveren heel wat inspanningen om zowel hun eetfestijn als hun paas- en kerstfeest zo duurzaam mogelijk te organiseren met zo weinig mogelijk afval en duurzame voeding.  Na de uitreiking werden alle aanwezige verenigingen gevraagd een convenant te ondertekenen om ook het engagement aan te gaan en een actieplan op te maken om hun vereniging te verduurzamen. Ook in 2018 zal er opnieuw een duurzaamheidsprijs uitgereikt worden en we stimuleren alle verenigingen dan ook opnieuw om stil te staan bij hun beleid. 

 

Alle partners blikken tevreden terug op een geslaagde editie van het evenement The Only Way is UP/CYCLING en zullen naar volgend jaar toe het concept in een ander jasje aanbieden tijdens een Klimaxweekend in samenwerking met de projectgroep Dilbeek 2048. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 nov 2017
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief