BEVER – Oude muntstukken in muur Oude Pastorij

C21

BEVER – Oude muntstukken in muur Oude Pastorij

Editiepajot_oude_munten_gevonden_in_bever__6_
Gemeentewerkmannen vinden oude munten in pastorijmuur. - Foto's Deschuyffeleer
 
Editiepajot_oude_munten_gevonden_in_bever__3_
Editiepajot_oude_munten_gevonden_in_bever__4_
Editiepajot_oude_munten_gevonden_in_bever__8_
Editiepajot_oude_munten_gevonden_in_bever
 

Tijdens de restauratiewerken aan de muur van de Oude Pastorij stootten de gemeentewerkmannen van Bever op een hoeveelheid oude muntstukken, in totaal zo’n 5 à 6 kg. De meeste dateren uit de periode 1900 – 1925. De stukken bevonden zich in de resten van de oude muur, die de windstorm van eind januari niet overleefde. Het gemeentebestuur zag zich dan ook gedwongen snel in eigen beheer over te gaan tot het herstellen van de muur in de onmiddellijke omgeving van de kinderclub het Sterretje.

“Het is gissen naar de herkomst van de muntstukken,” licht Raymond Soudan toe. “Mogelijks gaat het om indertijd verborgen stoel- of kerkgeld, alhoewel sommige van de gevonden stukken in die tijd heel wat waarde hadden”.

Eén van de meest typische stukken is een nikkelen muntstuk van 1923 ontworpen door Bonnetain. Aan de voorzijde vertoont het een geknielde vrouw die haar wonden verbindt, aan de achterzijde een Mercuriusstaf, de waarde en het jaartal. Het slagaantal van dat uitgiftejaar bedroeg 22,5 miljoen. Het stuk met een kartelrand bevat een legering van 100 nikkel, weegt 5 gr en heeft een diameter van 23 mm.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 mrt 2009
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief