BEVER – Sterzingen op de tonen van Ode aan de Vreugde van Beethoven

BEVER – Sterzingen op de tonen van Ode aan de Vreugde van Beethoven

Sterzingen_bever_2018__1_
BEVER – Sterzingen op de tonen van Beethoven - © Deschuyffeleer
 
Sterzingen_bever_2018__2_
BEVER – Sterzingen op de tonen van Beethoven - © Deschuyffeleer
 
Sterzingen_bever_2018__3_
BEVER – Sterzingen op de tonen van Beethoven - © Deschuyffeleer
 
Sterzingen_bever_2018__4_
BEVER – Sterzingen op de tonen van Beethoven - Liesbeth Vandormael, Annemie Wielandt, Marleen Schoenmaekers en Martien Frisch - © Deschuyffeleer
 
Sterzingen_bever_2018__5_
BEVER – Sterzingen op de tonen van Beethoven - © Deschuyffeleer
 
Sterzingen_bever_2018__6_
BEVER – Sterzingen op de tonen van Beethoven - © Deschuyffeleer
 
Sterzingen_bever_2018__7_
BEVER – Sterzingen op de tonen van Beethoven - © Deschuyffeleer
 

Met als uitgangspunt de komst van de Drie Wijzen of Koningen uit het Oosten beleefden ook de catechesekinderen in Bever en Akrenbos  een leuke en aardig ingeklede Driekoningendag. Onder de impuls van Liesbeth Vandormael, Annemie Wielandt, Marleen Schoenmaekers en Martien Frisch maakten de communicanten en de vormelingen er een geanimeerde dag van. Uitgedost als volwaardige koningen en stilletjes hopend op een welgekomen centje gingen zij in drie groepen van huis tot huis de bewoners verrassen met hun gezang. De alzo vergaarde centjes zijn bestemd voor het project Kids in Kindia (KIK).

Gelovig en christen
Ook in onze contreien is sterzingen hoofdzakelijkheid een kinderaangelegenheid. Net als de Drie Wijzen verkondigen de zangers dan de Blijde Boodschap van Jezus’ geboorte en tegelijk zamelen ze geld in voor hun behoeftige leeftijdsgenoten wereldwijd. In 2015 erkende de UNESCO (de Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur) Sterzingen overigens als immaterieel cultureel erfgoed. Meteen een mooie erkenning voor de duizenden Sterzangers wereldwijd.
De organisatie en de omkadering liggen heden ten dage doorgaans bij de catechisten, de dames en heren die zich hoofdzakelijk inzetten om de communicanten en de vormelingen te laten proeven van wat het betekent gelovig te zijn en die hen de kennis doorgeven die 'het christen zijn' meer bereik- en tastbaar maakt.
Kids in Kindia
Het project Kids in Kindia (KIK) is een vzw die zich vooral onder de impuls van onderwijzeres Martien Frisch, Marleen Schoemaekers en Luc Plasman vanuit Bever inzet voor ‘Le Dauphin’, een basisschool in Féréfou, een buitenwijk van Kindia in het Afrikaans Guinée. Zo wil KIK onder meer meewerken aan goed onderwijs met respect voor kinderen in harmonie met hun cultuur. Concreet wil KIK daarbij tegemoetkomen aan de specifieke onderwijsnoden van ‘Le Dauphin’. Daartoe wordt met het oog op uitwisseling nauw samengewerkt met de gemeentelijke basisschool Ak’cent. Verder steunt KIK ook de bouw van klaslokalen voor ‘Le Dauphin’, zorgt het ook voor aangepast didactisch materiaal en helpt het de ouders financieel om hun kinderen school te kunnen laten lopen.
Liesbeth Vandormael: “Al vroeg in de morgen gaven alle Melchiors, Balthazaren en Casparen afspraak in het parochielokaal om er de noodzakelijke koninklijke attributen in elkaar te knutselen en om er het  gelegenheidsliedje aan te leren. We willen onze toehoorders immers alleszins iets bieden dat mooi klinkt zodat ze ook waar krijgen voor hun milde bijdrage. Voor de gelegenheid maakten wij een liedje op de tonen van Ode aan de Vreugde van Beethoven, overigens ook de melodie achter de Europese hymne.
‘Alle mensen worden vrienden.
Zingen jullie met ons mee?
Zo verzam’len wij wat centjes
Voor de kindjes van Guinee’

Bij het vallen van de avond gaven de groepen elkaar terug afspraak in het parochielokaal om de al bij al toch zware tocht bij een kop warme chocomelk af te sluiten. Bijzonder fier mochten de sterzangers dan ook meedelen dat hun inspanningen naar waarde werden ingeschat. De totale opbrengst bedroeg niet minder dan 804,84 euro.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 jan 2018
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 17 aug 2019
Hugo Devillé | 11 aug 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 25 jun 2019
Marc Colpaert | 31 dec 2016

archief