HERNE/BEVER – Samana op afspraak bij De Makrallen

HERNE/BEVER – Samana op afspraak bij De Makrallen

Samana_makrallen_2018__1_
HERNE/BEVER – Samana op afspraak bij De Makrallen - © Deschuyffeleer
 
Samana_makrallen_2018__2_
HERNE/BEVER – Samana op afspraak bij De Makrallen - © Deschuyffeleer
 
Samana_makrallen_2018__3_
HERNE/BEVER – Samana op afspraak bij De Makrallen - © Deschuyffeleer
 
Samana_makrallen_2018__3a_
HERNE/BEVER – Samana op afspraak bij De Makrallen - Werner Godfroid - © Deschuyffeleer
 
Samana_makrallen_2018__5_
HERNE/BEVER – Samana op afspraak bij De Makrallen - © Deschuyffeleer
 
Samana_makrallen_2018__6_
HERNE/BEVER – Samana op afspraak bij De Makrallen - © Deschuyffeleer
 
Samana_makrallen_2018__8a_
De Hernse Samana-ploeg bestaat uit voorzitter Germain Derijcke, Honoré Van Ongeval, Jeannine Huys, Lieve De Backer, Agnès Condijts, José Potvin, Jeanne Demeester, Anne-Marie Duquene, Julienne Van Parijs en Jean-Pierre Decoster - © Deschuyffeleer
 
Samana_makrallen_2018__9_
HERNE/BEVER – Samana op afspraak bij De Makrallen - © Deschuyffeleer
 

Eens per jaar nemen het bestuur en de vrijwilligers van de Hernse afdeling van Samana hun beschermelingen op sleeptouw voor een gezellig uitje. Dit jaar was de bestemming de zaal Camargo in Bever waar het gezelschap werd getrakteerd op een flinke portie informatie over hoe Bever nu eigenlijk een heksengemeente is geworden. Het was Werner Godfroid die er afdelingsvoorzitter Germain Derijcke en zijn gevolg wegwijs maakten in die toch wel bizarre Beverse heksenwereld.

Samana Herne heeft een bestuurskern van 10 geëngageerde vrijwilligers. Buiten de gezamenlijke organisaties brengen zij hun beschermelingen ook nog om de paar maanden een bezoek. Die beschermelingen zijn dan hoofdzakelijk chronische zieken, mensen met een fysieke beperking en mensen die weinig of geen bezoek krijgen. Kortom mensen die een vriendelijk woord, een luisterend oor en wat hulp hier of daar bijzonder weten te waarderen.
 
De bezem aan de steel
 
Dat Bever een heksengemeente is bij uitstek wist het merendeel van de bezoekers, maar hoe de ‘vork nu echt aan de steel’ zit, of liever en aangepast aan het onderwerp ‘hoe de bezem aan de steel‘ zit was dan ook voor Werner Godfroid een gemakkelijke opgave. Als voorzitter van de Beverse heksenvereniging 'De Makrallen' wist hij dan ook het gezelschap te trakteren op pittige verhalen over heksen en brandstapels in het verleden, het ontstaan van 'De Makrallen, het Bevers heksenmonument, de kiekenpoten en de reuzin Tinneke Delval, die er alle mee getuigen van het rijk plaatselijk heksenverleden.
 
Werner Godfroid: “We kennen allen het beeld van de vliegende heks op een bezemsteel. Bruegel tekende als eerste een heks op een bezem. Een beeld dat nadien door anderen werd overgenomen”. Dat hekserij en heksen in het bijzonder een veel voorkomend onderwerp zijn lichtte hij verder toe aan de hand van literatuur met o.a. Werk van Roald Dahl en Shakespeare, muziek met Moussorgsky en Boudewijn de Groot, schilderkunst met Goya evenals film en tv met 'Salem', 'The Witches of Eastwick' en Jack Nicholson. Evenzeer is de heks ook in de gastronomie terug te vinden met heksenbier, heksenkaas, brood en zelfs frietjes uit de friterie ‘De Heksenketel’ in Bever-centrum.
 
De geschiedenis van de heksenvervolging in onze contreien en meer bepaald in Bever kwam ook aan bod. Werner Godfroid belichtte daarbij de ontstaansgeschiedenis van de Beverse Makrallen, het standbeeld op de Plaats en de heksenreuzin Tinneke Delval. In Bever zijn het met die Tinneke en Marie (Catier) de twee heksen die er mee geschiedenis schreven. Beiden werden er vervolgd en gedood.
 
Ambassadeurs
 
De bezoekers kregen verder nog beelden te zien van heksenstoeten in Vlaanderen en Brussel. Terecht mag gezegd worden dat de Makrallen inmiddels de ambassadeurs van de kleine gemeente Bever zijn geworden. Onder de aanwezigen bevonden zich uiteraard ook enkele Makrallen en werd het heksenbeeld van kunstenaar en Bevernaar Thierry Van Vreckem eveneens voorzien van tekst en uitleg.
 
Met de superhoge temperaturen van de voorbije weken werd de namiddag niet afgesloten met de traditionele koffie en gebak maar wel met een deugddoend ijsje en een koel drankje.
De Hernse Samana-ploeg bestaat uit voorzitter Germain Derijcke, Honoré Van Ongeval, Jeannine Huys, Lieve De Backer, Agnès Condijts, José Potvin, Jeanne Demeester, Anne-Marie Duquene, Julienne Van Parijs en Jean-Pierre Decoster.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 aug 2018
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 05 mrt 2019
Godelieve Deschuyffeleer | 01 mrt 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 22 feb 2019
Godelieve Deschuyffeleer | 21 feb 2019
Godelieve Deschuyffeleer | 06 feb 2019
Godelieve Deschuyffeleer | 27 jan 2019
Marc Colpaert | 31 dec 2016

archief