Vele appeltjes voor de dorst te plukken

C21

Vele appeltjes voor de dorst te plukken

Appelboomgaard
foto ingezonden

Het fruit hangt weer met blozende wangetjes aan de hoogstambomen. Helaas gaat jaarlijks heel wat fruit verloren omdat het niet geplukt wordt en al rottend op de grond aan zijn einde komt. En dat willen wij als Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei vermijden, dus ondernemen we enkele acties om al dat heerlijke fruit te plukken en eventueel te verwerken tot sap.

U vraagt, zij plukken

De gloednieuwe website goedgeplukt.be brengt eigenaars van hoogstamboomgaarden in contact met mensen die op zoek zijn naar plukvers fruit van eigen bodem. En die daarvoor bewust de boom in willen. Het principe is eenvoudig: mensen registeren zich en laten weten of ze fruit hebben of fruit willen. Plukker en aanbieder komen zelf overeen of er bepaalde voorwaarden (bijvoorbeeld een deel van de oogst) aan verbonden zijn. Een overzichtelijke kaart op de website toont het aanbod van fruit per regio.  

Laat het sap maar vloeien
Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei promoot de vaste fruitpers van Patrick en Margaret Demeulemeester in Bever en de mobiele fruitpersers die de streek doorkruisen, om je eigen sap te laten persen.

Sapmobiel op toer. Dit jaar doen drie mobiele fruitpersen onze regio aan. De ‘Mobiele Fruitpers’ is intussen een vaste waarde in Pajottenland & Zennevallei (www.mobielefruitpers.be). Dit jaar is er bijkomend ook een aanbod in de regio van mobiele fruitpers Zevergem (www.mobielefruitpers.com) en AppelPom (www.appelpom.be). Afspraak in Ternat op 30 en 31 augustus, 8, 9, 28 en 29 september. In Affligem op 22 september, in Asse op 23 september, in Ruisbroek op 30 augustus, 6, 13, 20 september en 4 oktober en in Sint-Genesius-Rode op 30 september en 20 oktober. Raadpleeg de websites van de mobiele fruitpersen voor een update van de data.

Vaste fruitpers in Bever. Fruitbedrijf Demeulemeester (Burght 27, Bever) heeft eigen sappen, maar perst ook in opdracht. Na reservatie kan je er je fruit afzetten en een paar dagen later is je sap klaar, naar keuze in een tapvaatje of herbruikbare glazen flessen. Voor de wijn- en cidermakers: persen kan ook zonder pasteuriseren met afvullen in zelf mee te brengen vaten. Info en reserveren: 0494 72 56 76, demeulemeester27@skynet.be.

Voorwaarden voor mobiele en vaste fruitpers:

Altijd vooraf reserveren!

8 à 10 kg fruit = 5 l gepasteuriseerd sap

Minimum hoeveelheid: 75 kg (3 volle kisten) voor mobiele persen en 150 kg in Bever

Minstens 2/3e appels en peren

Ook valfruit en aangetast fruit (niet rot)

Cursus fruitpluk: leer de kneepjes van het vak

Op zaterdag 25 augustus organiseren we een gratis fruitplukcursus onder leiding van Bruno Vandewinckel. Je leert er de kneepjes van het vak en verlaat onze hoogstamboomgaard in Gaasbeek met een mand vol tips. En die mand mag letterlijk genomen worden, want deelnemers ontvangen een plukmand. Inschrijven via leen@pajot-zenne.be. Cursus van 9.30 tot 12.30u, bij het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, Donkerstraat 25 in Gaasbeek.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 aug 2018
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 26 feb 2024

archief