BEVER – Klacht tegen uitslag van gemeenteraadsverkiezingen ongegrond verklaard

BEVER – Klacht tegen uitslag van gemeenteraadsverkiezingen ongegrond verklaard

Klacht_ongegrond_verklaard
BEVER – Klacht tegen uitslag van gemeenteraadsverkiezingen ongegrond verklaard - © Deschuyffeleer
 

De Raad van Verkiezingsbetwistingen heeft de klacht van Rudi Geuens en Yvo Reygaerts, twee nieuw verkozenen voor de lijst 'Open voor de Mens,' tegen de uitslag van de jongste gemeenteraadsverkiezingen in zijn arrest van 7 januari wel ontvankelijk doch ongegrond verklaard. In hetzelfde arrest wordt de uitslag van de verkiezingen dan ook definitief vastgesteld. Tenzij er door die twee verzoekende verkozenen alsnog hoger beroep tegen het arrest wordt ingediend bij de Raad van State, wat weinig waarschijnlijk lijkt, ligt de weg nu volledig open voor Dirk Willem en Kristof Cattie van de lijst 'Thuis in Bever – Chez nous à Biévène' om overeenkomstig de eerder gemaakte afspraken ieder de burgemeestersjerp gedurende drie jaar te omgorden.

Absolute meerderheid
 
Bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen behaalde de lijst 'Thuis in Bever – Chez nous à Biévène', al dan niet onder CD&V-vlag, zes van de elf te begeven zetels en zo dan ook een absolute meerderheid. De overige vijf zetels gingen naar de lijst 'Open voor de Mens'. Ten gevolge van een onenigheid in de meerderheidsgroep liet het verkozen raadslid Patrick Capiau kort nadien weten niet langer als lid van de lijst 'Thuis in Bever – Chez nous à Biévène' in de nieuw samengestelde gemeenteraad te willen zetelen doch als onafhankelijke. Zo zou dan een 5-5-1 verhouding in de raad ontstaan zijn. Onder druk en onder bedreigingen evenwel gaf hij enkele dagen later echter te kennen zijn mandaat in de nieuwe gemeenteraad niet te zullen opnemen. Zijn mandaat dan weer zou dan worden opgenomen door Françoise Herman, de eerste opvolgster op de lijst van 'Thuis in Bever – Chez nous à Biévène'. Zo kreeg die lijst dan opnieuw de beschikking over een absolute meerderheid.
 
Het arrest
 
Inmiddels hadden Rudi Geuens en Yvo Reygaerts hun klacht tegen de verkiezingsuitslag ingediend bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. Een eerste keer werd hun klacht wegens het niet naleven van de vormvereisten onontvankelijk verklaard. Zij slaagden er echter in nog binnen de gestelde termijnen te verhelpen aan de hiaten in hun eerste klacht. Hun tweede klacht werd dan wel ontvankelijk verklaard en kreeg haar beslag in het arrest van de Raad van Verkiezingsbetwistingen van 7 januari. De inhoud van de klacht, het verloop van de procedure evenals de motivering en de beslissing van de raad zijn in extenso terug te vinden op de website van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen onder Rechtspraak arrestnummer RVERKB/1819/0036 en via deze link.
 
Installatievergadering
 
Een eventueel hoger beroep tegen het arrest van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen kan nu evenwel niet meer opschortend werken. De installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad kan zo dan ook doorgaan en is inmiddels gepland voor dinsdag 22 januari.

Intussen circuleren in de gemeente alsmaar meer hardnekkige geruchten dat het algemeen politiek landschap in het Makrallendorp door de ganse heisa op korte termijn wel eens grondig zou kunnen wijzigen.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 jan 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 03 mei 2019
Godelieve Deschuyffeleer | 27 apr 2019
Godelieve Deschuyffeleer | 27 apr 2019

archief