BEVER – Eerstkomende dagen twee stemmige winterconcerten in Rosario

BEVER – Eerstkomende dagen twee stemmige winterconcerten in Rosario

Feb_2019
BEVER – Eerstkomende dagen twee stemmige winterconcerten in Rosario - © Deschuyffeleer
 

Ondanks de recente opzettelijke brandstichting in het woongedeelte van de eigenaars kunnen de geplande topconcerten in B&B Rosario de eerstkomende dagen toch doorgaan. Zo nu op het programma op zondag 3 februari om 17 u 'Drie generaties Franse klavecimbelvirtuozen' met Vlaams virtuoos Korneel Bernolet en op vrijdag 8 februari om 19 u de 'Traditionele Fado-avond'.

Franse klavecimbelvirtuozen
 
Dirigent-klavecinist Korneel Bernolet (°1989) is een van de meest veelzijdige jonge talenten van de huidige oudemuziekscene. Hij is wereldwijd actief als recital-solist en ensemblespeler en leidt zijn eigen Apotheosis Orchestra op historische instrumenten in barok tot hoogromantisch repertoire. Hij werkt regelmatig als muzikaal assistent van Christophe Rousset en was assistent-dirigent bij Anima Eterna Brugge van Jos van Immerseel tussen 2015 en 2018, eindigend in een felgeprezen gastdirectie van Beethoven’s 9e Symfonie in Brugge en Frankfurt met het Collegium Vocale Gent. Korneel studeerde bij Paul Clement, Ewald Demeyere, Gustav Leonhardt en Christophe Rousset. Hij debuteerde op 19-jarige leeftijd als continuospeler bij La Petite Bande van Sigiswald Kuijken, werd in 2014 door de Belgische Muziekpers uitgeroepen tot ‘Jonge Muzikant van het Jaar’ en werd twee jaar later aangesteld als nieuwe hoofdvakdocent klavecimbel aan het Conservatorium van Antwerpen, waar hij les geeft op het beroemde Dulcken 1747-klavecimbel in Museum Vleeshuis. Daarnaast doceert en dirigeert hij aan de International Opera Academy Gent en doctoreert hij aan de Universiteit Antwerpen. Zijn discografie, met onder meer solowerk van Balbastre, Rameau en Weckbacher, telt inmiddels een twintigtal opnamen.
Dit jaar nog speelt hij recitals in gans Europa en Australië, waar hij festivalster is van het Canberra International Music Festival met acht te dirigeren en spelen concerten. Hij dirigeert opera’s van Mozart, Rameau, Benda en oratoriumwerk van Bach en is te horen en zien aan de zijde van Christophe Rousset in de grote Europese huizen als assistent-dirigent in opera’s van Lully, Händel, Legrenzi, CPE Bach en Rameau.
 
In Rosario vertolkt hij werk van Jean-Henry d'Anglebert (1629-1691), François Couperin (1688-1733) en Jean-Jacques Duphly (1715-1789).
 
Authentieke Fado-avond
 
Denk niet “Fado, ach ja, dat ken ik”. De meeste mensen kennen immers wel de novo fado, die nog maar een paar decennia bestaat, en als zodanig de Europese podia overspoelt. Authentieke Portugese fado is niet de muziek die al te simpel wordt verengd tot melancholie en nostalgie, het is volksmuziek zoals ze in de marginale wijken van het 19de-eeuwse Lissabon werd gemaakt.
 
Het project Fado Tradicional brengt nu de echte fado naar Bever zoals in een casa de fado: met publiek dat aan tafeltjes eet, drinkt en praat, afgewisseld met een aantal sessies van 20 minuten muziek door Ana Luisa (viola de fado), José Manuel Duarte (gitarra portuguesa) en fadistas Maria Emilia Reis en Joào Escada. Een unieke kennismaking.
 
Rosario wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot een heus fado huis. De tafels worden gedekt. Gezellig keuvelen bij kaarslicht met een uitgebreide kaasplank, enkele lokale patés, sla en een goed glas bier afgewisseld met echte Fadistas. Dit alles all-in aan 45€.
 
De Portugese fadista Maria da Saudade bouwt samen met Luis Ribeiro en Ana Luísa een programma op waarin het publiek een belangrijke rol gaat spelen. Ana Luísa : “Aangezien wij traditionele fado brengen, staat improvisatie daarin centraal. Een goeie fadista kiest de fado’s dan ook op het moment zelf, in functie van de stemming in de zaal en van haar eigen gemoedstoestand, aangezien het doel is de 'saudade' als emotie op te bouwen. En om dat te kunnen doen moet je vertrekken van de emotionele stemming en de collectieve 'affinités électives” van het moment”.
 
Liefst vooraf aanmelden
 
Roasario heeft wel vooraf steeds graag een idee van de verwachte belangstelling. Om niet met plaatstekort opgezadeld te worden is zich tijdig vooraf aanmelden dan ook de boodschap.
 
Meer info op www.rosario.be . Nuttig om weten is ook dat een geschenkbon van Rosario ook uitkomst kan bieden aan iemand die op zoek gaat naar een leuk idee voor een bijzonder cadeau bij onder meer verjaardagen, huwelijken en pensioenfeesten. En ook familie en vrienden kunnen zo verrast worden met een bon voor een concert in Rosario of een overnachting in Surplace.
 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 feb 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 17 aug 2019
Hugo Devillé | 11 aug 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 25 jun 2019
Marc Colpaert | 31 dec 2016

archief