BEVER – Na het verterend vuur drie benefietconcerten als warme sympathie in Rosario

BEVER – Na het verterend vuur drie benefietconcerten als warme sympathie in Rosario

Maart_2019
BEVER – Na het verterend vuur drie benefietconcerten als warme sympathie in Rosario - © Deschuyffeleer
 

Na de door onbekenden aangestoken brand stroomden in Rosario niet alleen woorden van steun toe maar ook concrete voorstellen van mensen die geschokt waren door het gebeurde en wilden helpen. Concreet betekent dat het programmeren van drie unieke concerten maar dan wel onder benefietvorm. Met Philippe Thuriot, Piet Swerts en Julien Libeer zakken zo nu de eerstkomende weken alvast drie muzikale kleppers van formaat af naar Bever. Zij geven daarbij belangeloos het beste van zichzelf om Rosario te helpen. Bij die concerten wordt de gebruikelijke concertprijs vervangen door een vrije bijdrage. Accordeonist Philippe Thuriot opent de rij op zondag 24 maart om 17u.

Bach in Time

“Bach, is dat niet perfect? Muziek die geen enkele verandering meer behoeft?”, dat is inderdaad het algemeen aanvoelen maar bij accordeonist broedde al lang, als een sluimerende vulkaan, de drang om te improviseren op Bach. Dat kan volgens hem enkel als je die muziek zelf eerst tot in de puntjes beheerst. Pas dan kunnen improvisaties werken als röntgenstralen en de kern van de grootheid van Bach blootleggen.
 
Het tweede benefietconcert staat geprogrammeerd op zondag 19 mei om 17u met 24 sonates van pianist Piet Swerts op het iets kleinere kamermuziekmodel dan de Straith Strung Concert Grand Piano die Daniël Barenboim liet bouwen bij het pianoatelier Maene. De sonates zijn dan ook perfect geënt op de rijk gevarieerde klank van het pianomodel. Deze maand was het nog een wereldcreatie in New York. Twee maanden later wordt het intiem gebracht in Rosario. 
 
Op donderdag 30 mei om 20u30 sluit pianist Julien Libeer de reeks af. Hij was in januari de laatste die in Rosario optrad voor de brandstichting van tien dagen later. Getroffen als zovelen keert hij er vier maanden later terug met een benefietprogramma met muziek van Gabriel Fauré (9 preludes), Ottorino Respighi (3 preludes op gregoriaanse melodieën) en Aleksandr Skjrabin (24 preludes).
 
Rusquartet en Stabat Mater
 
Tussendoor staan er ook nog op de affiche een concert van het op en top Rusquartet op zaterdag 27 april om 20u30 en het concert Stabat Mater van Pergolesi op zaterdag 4 mei om 20u30 rond het ultieme leed van de moeder in een intieme muzikale bezetting met sopraan Ann De Prest, contratenor Clint Van der Linden en organist Jan Devlieger en vorm gegeven in krachtige houtskooltekeningen van Emilie Lauwers.
 
Rosario
 
Tenzij anders vermeld kost in normale omstandigheden een concert met drankje 18€ of met bio-driegangenmaal voor of na het concert 43€. Op www.rosario.be zijn steeds de exacte gegevens en informatie terug te vinden.
 
Rosario is een B&B in hartje Bever, op de grens van het Pajottenland en de Vlaamse Ardennen, waar bezoekers uitgenodigd worden tot rust en verdieping. Dit voormalig klooster werd met diep respect voor mens en omgeving omgetoverd tot een oase om er onder meer te verblijven of concerten, lezingen en cursussen bij te wonen. In januari laatstleden werd het echter getroffen door een opzettelijke brandstichting. Tot op heden zijn de daders niet bekend. 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 mrt 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Roger Swalens | 26 mei 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 16 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 13 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 08 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 08 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 07 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 06 mei 2020

archief