BEVER – Makrallen pakken uit met een vertelavond over heksen

BEVER – Makrallen pakken uit met een vertelavond over heksen

2
BEVER – Makrallen pakken uit met een vertelavond over heksen - Affiche
 
1
BEVER – Makrallen pakken uit met een vertelavond over heksen - Affiche
 

Op zaterdag 18 mei om 20u in de parochiezaal in Poreel organiseert de plaatselijke heksenvereniging een vertelavond over heksen. Thema is heksenvervolging aan beide kanten van de Belgisch/Nederlandse grens, met aandacht voor de geschiedkundige invalshoek maar vooral met nadruk op volksverhalen en beelden die nu nog bij ons zijn blijven hangen en mogelijks ons ‘modern’ denken beïnvloeden. Zijn we immers geen vertellers?

Het project is gegroeid uit een samenwerking met de Makrallen, de Federation for European Storytelling (FEST) en de Buren - Grensverleggers, regeling ter ondersteuning van culturele samenwerkingen tussen partijen in Vlaanderen, de Provincie Noord-Brabant, de Provincie Limburg en de Provincie Zeeland.
 
Heksen/Hetze
 
Heksen bestaan! Meer dan 400 jaar geleden dansten ze al rond in de bossen en in de hoofden van de mensen. In hun blootje, als katten op hun achterste poten en in het gezelschap van den duvel. Deze verhalen én verhalen over de heksenvervolging komen nu weer tot leven. Als in een documentaire worden de aanwezigen ondergedompeld in de sfeer en de gebeurtenissen van toen. Zij horen sproken, verhalen en imaginaties over heksen, hun processen en hun vuurdood. Van de Lage Landen en ook van heel vlakbij. Gruwelijk en naargeestig maar zeer reëel in een tijd waarin het gevaarlijk was om anders te zijn. Iets wat we helaas nu nog steeds gemeen hebben!? Veerle Ernalsteen (B), Lisette Oosterbosch (NL) en de Makrallen staan in voor de vertellingen.
 
Veerle Ernalsteen - Fris, eigenzinnig en met humor
Veerle brengt al meer dan 18 jaar sprookjes en volksverhalen uit verschillende windstreken. Voor een publiek van nu, fris en met een lichte draai eraan. Soms een tikje duister, hoewel … er loert ook romantiek en sensualiteit om de hoek in haar vaak pittiger man-vrouwverhalen. Steeds met humor en deugnieterij verteld, met emotie en plezier en in interactie met het publiek. 
Meer weten: www.veerleernalsteen.be.
 
Lisette Oosterbosch - Enthousiast, betrokken en vol overtuiging
Sinds het najaar van 2004 houdt Lisette zich bezig met de oude vertelkunst. Sindsdien heeft ze veelvuldig verteld voor publiek, altijd uit het blote hoofd en steeds beeldend en boeiend. Alle soorten verhalen zijn denkbaar, voor elk publiek. Daarbij maakt het niet uit of ze bijvoorbeeld in een huiskamer staat, in een klaslokaal, een (theater)zaal of buiten bij een kampvuur of barbecue. Voor iedere gelegenheid kan Lisette één of meerdere verhalen vertellen. Uitbundig, interactief, ingetogen of in dialect.
Meer weten: www.verhaalderij.nl.
Gastvertellers Martine Lescreve en Werner Godfroid
Martine en Werner vertellen graag verhalen over de Beverse heksen. Het 'pjeid zonder kop' en 'de duvel die mee kwam kaarten' zijn plaatselijke volksverhalen. Samen met de Makrallen en heksenreuzin Tinneke zorgen ze voor animatie in Bever en heel het land.
 
De inkom bedraagt 8€. Plaatsen reserveren kan via 0475/36.22.18. Parkeren op de Plaats.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 mei 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 17 aug 2019
Hugo Devillé | 11 aug 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 25 jun 2019
Marc Colpaert | 31 dec 2016

archief